Rood

Zweden, Hoverberg

Het heeft tot middernacht geregend en soms keihard. Maar vanmorgen wakker worden aan het meer en een ochtend bad genomen. Wat een voorrecht.
Om 9 uur staat het jongetje voor de deur met de warme broodjes. Toen gisteravond de eerste druppels vielen kwam hij, ongeveer 12 jaar oud, vragen of wij broodjes wilden. Werd genoteerd in zijn schriftje met kenteken erbij. Hij sprak keurig Engels met Zeeeds accent. Ook vertelde hij dat hij bij zijn oma logeerde en dat hij zelf de broodjes heeft gebakken. Betalen kon in Zweedse kronen of Euro’s.
Het veld is behoorlijk bedekt met plassen maar er is een minder nat en harder paadje van onze plek naar de uitgang. Dus niet vast gezeten.
In Mora hebben we een koffie genomen en de mooie kerk bekeken, ook is daar een prachtig houten huis met mooie tuinen uit de 18e eeuw.
Vandaag gaan we veelal een asfalt weg berijden die rood is. Doet aan Namibie denken, zag je daar ook vaak.
En dan die houten rode huizen overal. Hoe kan dat nou? Tja, het zit zo. In de 13e eeuw werden de huizen behandelt met pigment uit kopererts dat veel voorkomt in het midden van Zweden. Falun is de centrale plaats hiervoor en het rood wordt ook Falurood genoemd. In de zestiende eeuw werd het rood schilderen gepopulariseerd onder de bourgeois. En gepropageerd door koning Johan III van Zweden. Op een gegeven moment was het goedkoop om je huis met rood te schilderen. Dus iedereen ging het doen. Om zich toch te onderscheiden gingen de welgestelden hun huis met pastel tinten verven. Ook mooi, maar de rode huizen hebben hun eigen uitstraling, zeker bij een ondergaande zon.
Nog iets met huizen. Bijna alle huizen hebben ter hoogte van de schoorsteen een trap staan tegen de dakgoot en een ladder op de dakpannen naar de schoorsteen. Sommige zelfs treden, zoals op de foto. Ik heb een idee, maar hoor graag of iemand die weet waar het voor is.
De rode wegen hebben ook te maken met het rood van koper in de grond en dus ook in het grint uit de grintmijnen.
Het landschap waar we vandaag doorheen rijden ligt bezaaid met rotsen, daartussendoor groeien de naaldbossen. Heel bijzonder. Ook hebben bosbranden behoorlijk schade toegebracht.
Op onze volgende camping staan we weer langs het meer. De temperatuur is gezakt naar 19 gr dus de duik in het meer moet even op zich laten wachten.

Kijk ook eens naar de kaart in Pindat dan zie je de weg die wij afleggen.

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Voordehand liggend antwoord op je vraag zou natuurlijk kunnen zijn om de schoorsteen schoon te maken...hebben ze daar ook pieten?

jeroen 2021-07-15 22:03:55

Wat een mooie plekken komen jullie weer. Het is weer genieten voor jullie.En super leuk om jullie zo te volgen. Rob zegt dat jullie misschien in de buurt hun de golfkartonfabriek komen in Pitea aan het eind van het meer. Zowiezo nog een mooi stuk rijden. maar wie weet is het misschien leuk om te weten. geniet nog maar van deze mooie trip. Dat doen wij ook maar iets minder actief dan jullie haha. groetjes liefs

Irene Stalenhoef 2021-07-16 14:55:30

Hoi Irene, Piteä ligt vlak voor Luleå, en met een beetje geluk komen we daar langs. Kent Rob dat gebied? Wij zijn lekker aan het reizen, af en toe wild kamperen dan weer een camping als die leuk is. De natuur is fantastisch. Groetjes aan iedereen daar.

Jacques-en-Lies.reisverhalen 2021-07-16 18:46:16

Fijn dat jullie het naar je zin hebben en weinig last hebben gehad van de regen zoals hier i n Limburg. Leuk dat jullie het naar je zin hebben en weinig last hebben gehad van de regen zoals hier in Limburg.Wat is wild kamperen en mag dat ? De foto's zien er prachtig uit,ga zo door. Groeten Jacques en A rnold

Arnold 2021-07-17 22:40:38

In Scandinavië geldt het zgn ‘allemansrecht’. Dat wil zeggen dat je overal mag zijn en overnachten zolang je je aan regels houdt. Zoals rust, geen vuil achterlaten en een bepaalde afstand van bebouwing zoals woningen. Dus in dit grote gebied kun je op een mooi plekje gaan staan en de nacht doorbrengen.

Jacques 2021-07-18 09:39:58

Wat een leuke verhalen iedere keer,ikreis een beetje mee!

Elsje 2021-07-22 12:55:46
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.