Kuldiga is de plaats die we onderweg willen aan doen. Bekend om zijn 240 brede waterval met een hoogte van slechts 1 meter. Nee, we hebben er geen foto van. Maar was wel mooi om te zien vanaf een stenen brug over de Venta uit 1926. Een geheel gemetselde brug. Kuldiga bestaat voor meer dan 90% uit Letten. Zowiezo zijn hier geen of weinig immigranten. We zagen gisteren 4 donkergekleurde jongemannen in een auto stappen. Dat was de eerste keer dat we anderskleurigen zagen. Eea geheel in lijn met de politieke houding die deze landen in Europa aanhouden: geen opname van vluchtelingen.
Kulidiga. Een mooie plaats met veel originele houten huizen. Een toeristisch plaatsje, maar nu dus even niet. De geschiedenis gaat ook hier terug naar de 13e eeuw en de bouw van een kasteel. Door de eeuwen heen heeft het kasteel de functie gehad van wonen en werken onder een hard regime. Bischop en regenten wisselen elkaar af mbt zeggenschap. Er zijn oorlogen, de Zweeds - Poolse oorlog bv die jaren duurde. Na die tijd breekt de 17e eeuw aan. Een Duitse edelman en zakenman vestigt zich in het kasteel en maakt gebruik van de gunstige ligging aan de rivier de Venta met open verbinding naar de Baltische zee. De man liet schepen bouwen in een nabijgelegen plaats, Ventspils. Hij was een reder en wekte samen met de Hollanders. Een gegeven moment heeft hij 40 handels schepen waarmee hij hout, barnsteen etc brengt naar een eiland bij Gambia, via Portugal. Van Gambia ‘handelt’ hij slaven naar Tobacco, in de Caribiën. En vandaar is specerijen naar Europa. Zoals alle reders handelend met de West Indisch dat deden.
Tobacco werd van Letland. Om een of andere reden zakte het water van de Vente en Kuldiga was niet meer bereikbaar voor de grotere schepen. Teloorgaan van de handel hier. Werkloosheid.
Na goede tijden kwamen slechte tijden : wederom oorlog en daarna de pest. Die laatste, in de 19e eeuw, zorgde ervoor dat 90% van de bevolking stierf. Er was grote armoede, nauwelijks te eten. De stenen van het kasteel werden gebruikt om huizen te bouwen. Van het kasteel zijn dan ook alleen een paar funderingen te zien.
Het stadje komt de ellende te boven ondanks onderdrukkingen van diverse naties sinds die tijd. De aantrekkelijkheid ligt in de grote hoeveelheid mooie, goed gerestaureerde huizen. En de waterval maakt het een gewilde plaats om te bezoeken. Normaal is het dan ook in het hoog seizoen heel druk. Nu niet.
We gaan door naar de camping bij zee en blijven daar 2 nachten. Een grote familie camping met veel huisjes en een camping terrein voor campers/ caravans.
Morgen geen verslag, misschien een beetje strand. Gewoon lummelen, ook lekker.
Geschreven door Jacques-en-Lies.reisverhalen