Het derde en meest noordelijke land Estland is nu ons reisland. Wat opvalt is dat er veel Engels wordt gebruikt naast de Letse taal. Kinderen krijgen va klas 3 ook Engelse les, va klas 6 kan Russisch erbij komen.
De geschiedenis van het volk gaat terug naar de 13e eeuw toen mensen uit Denemarken en Zweden hier aankwamen om het volk te kerstenen. Het toen aanwezige volk bestond uit boeren, eenvoudige mensen in dierenvellen en met speren voorzien van beenderen punten.
700 jaar heeft de positie van de Estlandse bevolking als ‘onderdanigen’ geduurd. Er zijn oorlogen geweest met landen als Zweden. Maar belangrijke invloed is geweest van Duitse edelen die al vroeg naar het land emigreerden uit onvrede met de religieuze situatie in Duitsland. Deze edelen dreven handel, organiseerden en bestuurden. De Esten pasten zich aan als werkmensen. In 1919 kreeg Estland zelfstandigheid hetgeen duurde tot 1939 omdat Stalin en Hitler besloten dat Rusland Estland kreeg. Regelmatig waren er opstandjes om de zelfstandigheid terug te krijgen. Dat duurde tot de 90er jaren, na de wende. Toen ging Estland los als zelfstandig land. Het straalt vooruitstrevendheid uit met behoud van de sfeer van vriendelijkheid mede doordat men redelijk Engels spreekt.
Wij doen de plaats Pärnu aan waar temidden van kleurrijke houten huisjes en huizen de Elisabeth kerk staat.
In restauratie. Een mooi ruime kerk, van hout, waar de banken staan in 2 beuken (?) van de kerk en waar ook balkons zijn. Kunnen veel mensen in. Er is een altaar, katholiek, en een hoge preekstoel, protestant. Mooie akoestiek, het orgel speelde. Daar waren er 2 van!
Een kerk de naam Elisabeth waardig......
We lunchen lokaal met open broodjes met beleg. Heel lekker.
Dan bezoeken we nog de burcht met cathedraal. Nog meer geschiedenis. Een verhaal, mythe, blijft ons bij. Een monnik ontmoet en wordt verliefd op een meisje. Hij smokkelt haar het klooster in als koorknaap. Verstopt haar in zijn kamer. Er komt een gerucht dat er een vrouw binnen de muren is. De Bischop komt langs en laat een soort huiszoeking doen en de vrouw wordt ontdekt. De monnik wordt in de kerker geworpen en sterft. De vrouw wordt in een muur van de koepel van de Kathedraal ingemetseld. Met een beker water en een stuk brood! Beiden sterven.
Bij volle maan in augustus verschijnt er een vrouw in de spiegeling van een raam in de koepel. Wij kunnen niet wachten......
Toen het station dat is gebouwd omdat de Tsaar zou komen; hij is echter niet gekomen maar herstarten is er. En gebruikt tot 1995. Nu een museum met oude locomotieven etc.
Wij gaan naar de camper en genieten de door Lies gekookte maaltijd aan de Oostzee.
Geschreven door Jacques-en-Lies.reisverhalen