Today Cape Town Live

Zuid-Afrika, Cape Town

Vanmorgen waren we even in de war toen we naar buiten keken. Stevige bewolking, fris windje en een beetje nat. We waren toch nog niet thuis? Nou ja, we besloten om toch maar gewoon vast te houden aan ons plan. Een dagje Cape Town City, maar met een omweg over Hout Bay via Chapman’s Peak. De Chapman’s Peak Drive is een spectaculaire kustweg die in 1922 geopend werd om de zo gewenste verbinding te realiseren tussen Noordhoek en Hout Bay. Een meesterwerk van wegenbouw tegen rotsachtige steile (kust-)wanden, maar ook een gevaarlijke weg. In 1989 werden bij een grootschalige “opruimactie” door een helikopter maar liefst 22 autowrakken geborgen op de rotskust onder de weg...? 🤔
Van 2000 tot 2003 is de weg grondig gerenoveerd en als tolweg heropend. We zagen hoe fraai de weg tegen de rotswanden “plakt”, honderden meters uitrijzend boven de zeespiegel. Maar de prachtige panorama’s die daarbij beloofd worden werden vanmorgen aan ons zicht onttrokken door het laag hangende wolkendek. Jammer!
Eenmaal aan de andere kant reden we door Hout Bay. Niet bijzonder vonden we, dus door naar Kaapstad en naarmate we de stad dichter naderden klaarde het weer op. Prettig! We wilden vandaag vooral Waterfront uitgebreid bekijken en als de tijd dat zou toelaten Longstreet en omgeving. Voor het eerst sinds weken voor ons weer zoiets als verkeersdrukte, files, ondergrondse parkeergarages 😳. Heel bijzonder.
Het havendistrict (Victoria & Alfred) Waterfront is wereldwijd een toonbeeld van geslaagde sanering van een vervallen havenbuurt. Vele oude havengebouwen werden prachtig gerenoveerd of in oude stijl herbouwd en geschikt gemaakt voor allerlei commerciële activiteiten. We vinden er winkels in alle soorten en maten, galerieën, restaurantjes, koffie- en foodtentjes. De één nog hipper dan de ander. Je kunt er eindeloos shoppen en chillen.
Een ander architectonisch hoogstandje is het Zeitz Mocaa Art Museum. De meest bijzondere silo ter wereld is de slogan.
En inderdaad, een indrukwekkend gebouw waar ook een even fraai hotel in gehuisvest is. Daar een nachtje verblijven lijkt ons ook wel wat...😜. We lopen vervolgens van het havendistrict door naar Longstreet. In deze oudste winkelstraat van Kaapstad vinden we historische gebouwen, grotere en kleinere winkels en horeca, merendeels nog echt Afrikaans. En ook hier vinden we hele trendy zaakjes.
Van Longstreet en zijstraatjes weer terug naar Waterfront. We willen de foodhal nog bezoeken. Toen we daar naar binnen wilden werd er net een demonstratie gehouden voor een vreedzaam samenleven in Kaapstad. Bij vertrek was er op dezelfde plek een inspirerend optreden van een groep zwarte jongeren die a capella liederen zongen. Dat kan dus prima samengaan in deze stad. Mooi om te zien! En over de foodhal; ook heel leuk en...lekker!
Ook mooi, een niet alledaagse manier om fietsen (veilig) te stallen en...na zo’n 6u verblijf in de stad de eindafrekening van het parkeren: ZAR 40, omgerekend €2.80. Kom daar in -pak weg- Maastricht nog maar eens om!?
Rond 19u waren we terug in Kalk Bay en besloten we om daar maar meteen een Fish & Chips te nuttigen in een soort van restaurantje in de haven dat we al eerder gespot hadden. Geweldige tent! Kijk maar naar de fotocollage! Alles kan er, de vis wordt er zo vanuit zee aangeleverd (handjeklap?) en als je de enorme porties vis en frieten niet weggewerkt krijgt, geen nood, dan pak je een take-away doos en neem je de rest mee naar huis. Voor morgen...?

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Dat was het dagje wel weer een beetje van het echte Afrika gezien en beleefd ,schitterend 😊

Lidy 2018-03-14 22:47:32

Ze weten daar wel van efficient fietsen parkeren!

Ingeborg 2018-03-15 15:51:17
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.