Door de groene heuvels onderweg naar 5th Avenue

Zuid-Afrika, Mthatha

Vanuit uMhlanga is er vandaag een etappe gepland naar Mthatha, een tussenstop op de weg naar Addo. Via touroperators wordt zo’n afstand met een vliegtuig overbrugd, maar wij willen zoveel mogelijk van dit mooie land zien. En dat blijkt een goede beslissing.
We rijden door Durban waar we het prachtige Moses Mabhidastadion (WK 2010) van heel dichtbij bewonderen. Even wat gedoe om het drukke Durban te doorkruisen, maar dan gaat de tocht langs de prachtige kust met mooie luxe badplaatsen. Als we die achter ons laten genieten we weer van onmetelijke suikerriet velden die langzaam overgaan in uitgestrekte groene heuvels. Hier en daar een groepje kleine huisjes, grazend vee en vooral RUST.
We genieten afwisselend van een mooi zicht op de Drakensbergen en dan weer op diepe valleien, schitterend. Op de route liggen weinig dorpen, maar plaatsjes als Nyuswa en Mount Frere bruisen op zijn Afrikaans. Zeker op een dag als vandaag, de eerste van de maand. Dan zijn mensen uren onderweg en staan vervolgens uren in de rij voor de geldautomaat om hun salaris op te nemen. Er worden zelfs rijdende geldautomaten ingezet. En dat geld moet vervolgens rollen, bij de vele kleine zelfstandigen in deze regio. Om bij die geldautomaten en koopwaar te komen moet je niet te kieskeurig zijn voor wat betreft je vervoermiddel. De werkwijze: Je staat langs de weg te wachten, tot er iemand stopt. Je onderhandelt over de prijs voor de rit en soms heb je geluk en kun je aanschuiven op de achterbank, maar op dagen als vandaag moet je die ‘taxi’ met vele lotgenoten delen, meestal gewoon in de laadruimte van kleine truckjes.
Maar het voornaamst is dat je dáárheen wordt gebracht waar het gebeurt, en dat is vooral op straat. Met de foto’s kan ik een sfeerbeeld schetsen, maar zonder de geluiden en de geuren is het maar de helft!
En Umthatha, dat lijkt wel de hoofdstad van de straathandel. Een beetje spannend was onze zoektocht naar ons B&B . Als je de laatste foto ziet snap je waarom we het in eerste instantie niet konden vinden 🙄. Het adres is nl 5th Avenue, en daar stel ik me normaliter iets anders bij voor, zelfs als je de regen wegdenkt. Maar, de kamer is schoon, het bed voelt prima, en na al die indrukken gaan we hier vast lekker slapen!

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Dit is Afrika in het echt .De eerste foto's zou je je in Zwitserland wanen ,weer een mooie reportage 😃

Lidy 2018-03-01 19:41:49

Heeeerlijk om jullie berichten te lezen, vergezeld van mooie foto's!!! Het voelt als een vakantiemoment tijdens de waan van de dag. Dank jullie wel!

Pia 2018-03-01 20:10:49

ja, hier sluit ik mij bij aan. Weer prachtig, djw voor de foto's en rapportages :)

Marlies 2018-03-02 09:00:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.