Trier: weerzien met Hanna

Frankrijk, Belmont-Tramonet

Gepland:
8.13 pont de beauvoisin - lyon
10.04 TGV Lyon mannheim
15.30 Mannheim - Trier
17.27 aankomst trier
https://www.schroedershotels.com/fr/stadtwald-hotel/

Maar t ging, uiteindelijk, zo:
6h wekker
Rugzak ongepakt, kamer opgeruimd
6:25 matines gebed
7:15 ontbijt
7:45 afscheid en lift naar station
8:10 op perron:
Display : trein 25 min vertraagd...
Display:40 min vertraagd...
Display:1h vertraagd...
9h: trein rijdt langs in omgekeerde richting, conducteur schreeuwt naar ons uit open raam: "supprime!" = jullie trein vervalt. Ook n manier v communiceren.
Display: De volgende trein gaat 10.13.... dAg aansluiting!

Tot 9h heb ik in alle rust gepindat (11 augustus dag 5# Reims = hoe overleeft kersverse pelgrim grote stad?) terwijl de andere reizigers gewoon staan te vloeken en balen zoals dat hoort bij de spoorwegen. Bedenk, trots op mn vertrouwen, dat ik
a. Niks kan beïnvloeden
b. Geen alternatief kan regelen en vooral:
c. Dat er vast een oplossing komt, dat is immers al 50 dagen het geval.

Maar als om 9h de laatste medereiziger het perron verlaat spreek ik hem toch even aan. Hij heeft n vriend gevraagd hem naar n station op andere lijn te brengen, ik mag mee!
Er volgt n mooie rit door dorpjes tot in de buurt van lyon. Daar stappen we op n trein die 3 min later al vertrekt. Helaas komt hij om 10.10 in lyon aan en mis ik alsnog mn aansluiting. Hij brengt me naar de ticketbalie. Lange rij. Security hoort mn verhaal aan en gaat iets regelen. Maar helpt eerst nog 15 andere mensen uit de rij. Dat vind ik raar, maar wacht rustig af. Dan gaat hij naar n balie, zoekt even en komt terug met omgeboekte tickets. Die lagen al geprint voor me klaar, zoals bij n goede luchtvaartmaatschappij!
Moet uur wachten op de trein naar Straatsburg. Intussen plezierig kennismakingsgesprekje gevoerd met mn nieuwe teamleider, in de zon in lyon.
Wel raar dat de TGV v 11.34 weliswaar op tijd is, maar dat om 11.32 de displays nog niet kunnen laten zien van welk perron hij vertrekt. Terwijl Franse reizigers zich opvreten vraag ik het rustig aan n SNCFmevrouw die ons naar perron F verwijst. En vanaf fat moment loopt alles op rouleaux....

Ik ben stiekem ontzettend trots op mn pelgrims-mindset. Maar er zijn 2 contrastervaringen die me bliven bezighouden.

De aardige man die me de lift gaf vertelt dat de trein hem zo vaak in de steek laat, dat hij overweegt v beroep te veranderen. Wat doet hij dan? Hij geeft lezingen, voor zalen vol topmanagers, tegen n hoog tarief. Te hoog om de trein v Beauvoisin als geldig excuus te kunnen gebruiken. Van woonplaats of transportmiddel veranderen is geen optie. Waar gaan die lezingen dan over? Over omgaan met veranderingen, "agile" enz. Hij heeft namelijk de Himalaya, spitsbergen enz overwonnen nadat hij eerst ICTmanager was.
TEdtalk Olivier Soudieux https://m.youtube.com/watch?v=tacqAfz06bM
https://www.vialaventure.fr
Ik begrijp niet dat iemand die de Himalaya heeft bedwongen t onderspit delft tegen de SNCF. Uit zijn uitleg maak ik op - maar dat komt door mijn eigen bevooroordeelde obsessie- dat de communicatie zo is georganiseerd dat n callcenter in marokko de enige optie is voor n gestrande reiziger.

<ik noem dat: managerisme. Door slechts onderdelen v e grote zaak/verantwoordelijkheid/keten 'cost effective' uit te besteden haalt weliswaar de manager zn target, maar is de publieke zaak (res publica) het kind van de rekening. De markt regelt geen voedselzekerheid of volksgezondheid, ook niet als alle McDonaldfiliaalchefs hun vak verstaan. Klopt de vergelijking niet? Ok hoor het graag...>

Nu behoort mijn liftgever niet eens tot de meest kwetsbare groepen. Dat geldt wel voor de jonge vrouw met Afrikaans uiterlijk die ons in het Engels smeekt haar mee naar de luchthaven te nemen vanaf dat stationnetje voor lyon. Hij koopt n ticket voor haar terwijl ik naar t perron loop. Maar ze gedraagt zich vreemd. Wat ze moet op de luchthaven wordt niet duidelijk, ze heeft geen geld enz. Ik denk: of gek of junk of beide. Of beroepsbedelaar, want nadat ik haar geld heb gegeven en n paar croissants vraagt ze ook dwingend om makeup en om n tshirt (?) en laat ongevraagd zien dat ze dat nodig heeft omdat ze vrij weinig onder haar trainingsjack aan heeft. Maar ik geef geen tshirt weg, ook al heb ik er 2, en al helemaal geen makeup.Vervolgens loopt ze net zo lang door de trein tot ze gekregen heeft wat ze nodig heeft en komt opgemaakt weer bij ons zitten. In lyon loopt ze achter ons aan, maar omdat ik ook niets weet over de luchthaven is ze opeens verdwenen.
Zij houdt me om n andere reden bezig. Twee maanden lang ben ik, vrijwillig, afhankelijk geweest en heb mensen om de meest basale zaken moeten vragen: onderdak, water, brood, vervoer enz. En nu word ik geconfronteerd met iemand die zo manipulatief dingen vraagt dat ik innerlijk al na 2 keer toegeven n harde grens trek. En denk aan de man in Ordonnaz die me, als eerste pelgrim ooit, liet douchen in zijn huis. Maar meteen heel duidelijk toevoegde: en daar trek ik de grens. Dat was voor hem en voor mij fijn en helder. En ik verbaas me dat, terwijl zijn stem in mn hoofd klinkt "c'est ici que je m'arrete" dat de dame mn nee gewoon voor kennisgeving aanneemt en 'costeffective' op zoek gaat naar andere slachtoffers met het hart op de goede plek.
Is gedrag dan n criterium om hulp te krijgen? En eerlijkheid, is dat n luxe die iedereen zich kan veroorloven? Ben ik haar naaste geworden (Lc 15)?

In de trein werk ik wat achterstallige pindatetappes bij. Geniet vd TGV, kijk amper naar landschap. Bij Chalons/Saone wel gelukzalige herinnering aan 6 september. In straatsburg laat ik me niet gek maken door de grote stad. Heb niet voor niets net Reims beschreven. Laat me niet verleiden door horeca of reclame. Maar koop in kleine Casino de items waarmee ik zo vaak gepicknikt heb: stokbrood, kaas, worst, tomaten,ham, appel, witte chocolade. En omdat ik niet hoef te sjouwen ook n flesje wijn en kleine pakjes echte boter. Eet het rustig op tegenover t station, alsof t n dorpsplein is - en word daarbij veilig bewaakt door patrouilles zwaarbewapende agenten en militairen.
Nu de DB naar Mannheim. Dan naar Trier. Dan alleen nog maar: Hanna....!

Daarmee neem ik vast afscheid van iedereen die dit blog gevolgd heeft, ook al druppelen er binnenkort nog openstaande etappes na. Ik zal er "TERUGBLIK" bij zetten, heb ze in mn dagboek al min of meer af. Pas op n echt NL toetsenbord ga ik ze overtypen. Wanneer ik weer in Zwolle ben weet ik nog niet, maar neem me voor eerst nog even 'ondergedoken' te blijven en mezelf de tijd te gunnen om te wennen en te verwerken.

In ieder geval alvast: heel veel dank voor alle bemoedigende 'reacties' en appjes. Ze sleurden me door moeilijke momenten heen en hielpen relativeren.

Sterkte en veel plezier met je eigen "pelgrimsreis", waar die ook uit moge bestaan in het leven.

Het ga jullie goed, vrede en alle goeds!* Michael.

Geschreven door

Al 10 reacties bij dit reisverslag

Ik vond het erg leuk om jouw vele ervaringen te mogen lezen. Dank je wel voor je mooie verhalen en geweldige fotoā€™s. Ik denk dat jouw leger wordende rugzak op een hele andere manier weer is opgevuld. Een goede terugreis gewenst en tot ziens na de herfstvakantie!

Gerrita 2021-10-06 23:13:28

dank voor meereizen benieuwd naar wat het je uiteindelijk zal brengen, vast een goede herinnering van beelden en mensen maar mischien ook wel meer...

Fokke 2021-10-07 15:02:54

Wat een mooi pelgrimsblog heb je geschreven, Michael! Dank je wel voor je mooie schrijfstijl! Goede thuiskomst!

Marrianne 2021-10-07 19:19:07

Ja goed van jou om nog even in de sfeer te blijven van je toe vertrouwen aan de ander/AnderšŸŒˆ heb genoten bankje blogs en fotoā€™s. Alle goeds nu samen met Hanna.

Hans Boogers 2021-10-07 20:42:21

I love your abc: "a. Niks kan beĆÆnvloeden b. Geen alternatief kan regelen en vooral: c. Dat er vast een oplossing komt" So true! Can't wait to see you again Voor nu, geniet heerlijk van het nagenieten!

Geeske 2021-10-07 21:53:31

Michael, wat een mooi verslag van jouw tocht. Ik vond het fijn om je te volgen. Ga zeker nagenieten van deze hele bijzondere ervaring. Groeten aan Hanna

Marga 2021-10-08 14:17:34

Dankjewel voor je reisverslag Michael, het maakte me een beetje een mede- reiziger. Zachte landing thuis en op school straks. De pelgrim reist met je mee.

Agnes 2021-10-08 19:49:22

Het spijt mij dat ik wat laat ben ingehaakt in jouw reis. De hectiek van de dag slurpt nogal wat energie en dan 's avonds ook nog nieuws kijken om "bij" te blijven... Heerlijk voor jou om daar zo'n tijd ver van te zijn en andere dingen in het leven en in de wereld te zien. Waardevol lijkt mij. Je hebt van mij helaas geen aanmoedigingen gehad... maar toch gered! Tof! Rustig aan, liefs ook aan Hanna.

Magrete 2021-10-08 20:19:57

Mooi om je verslag te lezen. Vooral knap dat je zo rustig kunt blijven in alle omstandigheden. Hoe doe je dat? Ben je inmiddels weer thuis? Het lijkt me al met al een inspirerende ervaring. Vanuit Veessen een warme groet.

Dicky Pieltjes. 2021-10-11 20:31:04

Prachtig Michael, ik heb genoten van het meelezen en je schrijfstijl, wat fijn dat je je ervaringen hebt willen delen. Welkom thuis !

Lydia 2021-10-14 14:32:52
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.