Ruggetjes maaien

Frankrijk, Autun

Ik zag hier onlangs n tractor die het gras in de berm aan het maaien was en moest denken aan wat n Nl boer me ooit vertelde. Dat hij 70 a 80 u p/w aan het werk is en alleen n weekje met vakantie kan als hij iemand anders inhuurt om te melken. Maar dat de druk van rente en aflossing bij de bank zo hoog is, dat er dan wel eerst contant geld in kas moet zijn. Daartoe maait hij dan naast het werk op de eigen boerderij "ruggetjes".
Anders gezegd: elke gemeente had vroeger plantsoenarbeiders in dienst voor haar publieke taak. Nu is aanbesteding in de mode bij managers. Bermonderhoud gebeurt door een loonbedrijf. Dat bedrijf huurt ook boeren in die wat bij willen klussen. En die maaien dan "ruggetjes", al dan niet naast hun eigen bedrijf.

De kwis is gewonnen door Ilse, die getrouwd is met een boer. Gefeliciteerd!

Voor wie in Trouw wil lezen hoe onze samenleving met boeren omgaat:

https://www.trouw.nl/opinie/de-onsuccesvolle-uitkoop-van-boeren-ligt-denk-ik-zelden-aan-de-onwil-van-de-boer ~bc7d1703

https://www.trouw.nl/binnenland/moet-melkveehouder-johan-dan-maar-een-ijssalon-beginnen-voor-extra-inkomsten-als-ze-me-gaan-uitroken-stop-ik ~bc81048b

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.