#25 St Leger - Brion - Broye

Frankrijk, Saint-Léger-sous-Beuvray

Al voor 7h bijna alles ingepakt hoewel mn telefoon=wekker in sanitairgebouw a h infuus lag. Nu vind ik het pad naar St Leger, heb gisteren 3x zover omgelopen. Ik hoef niet langs de bakker: die is dicht. Ook niet langs t winkeltje met depot de pain. Dat is altijd om 7h open zei de eigenaar trots, maar hij vergat zn eigen geprinte waarschuwing bij de kassa dat het vandaag la rentree des classes is en hij dus "exceptionellement ferme" is tot 9h. Volgende week komt Hanna! Ik ga op mn blog zetten dat het "exceptionellement offline" gaat ;-).
Ik laat St Leger snel achter me en ontbijt in een weiland met wat ik gisteren al ingekocht heb. Even later "verlaat" ik het Parc naturel regional du Morvan. De weg loopt heel langzaam naar beneden en ik schiet lekker op. Wel veel asfalt, maar geen verkeer en de berm is goed beloopbaar. Het is lekker zonnig, goed vakantieweer. In juli/augustus is dat juist gEEn goed wandelweer, maar in combinatie met n prettig windje geniet ik ervan. Net als mensen met jonge kinderen en alle leraren en bouwvakkers ben ik nog nooit in september op reis geweest. Als ik t s nachts niet koud heb, is dat n ongekende luxe. Ik moest mezelf namelijk toegeven dat mijn decennialang ontwikkelde goede wandelgewoonten op de zomer gebaseerd waren. Mn slaapzak is niet warm genoeg, mn matje isoleert amper enz. Maar Hanna zeult maandag nieuwe voor me mee, samen met 'echte' uitschuifbare wandelstokken van koolstof. Het bestellen was nog n heel gedoe, mn zwager heeft geholpen. Wat leven er toch veel mensen met me mee, ieder op zn eigen manier.

Zo krijg ik ook nog steeds appjes vd NL pelgrim die ik 2x heel kort gezien heb: in la Cordelle en a h lac des Settons. Hij is onderweg naar Santiago, onze route viel kort samen maar door mn rustdag liepen we apart. Hij bemoedigt me, informeert naar mn been, raadt n matje aan en bereidt me voor op "ferme le lundi" in Anost. We ontdekken pas veel later waar we elkaar van kennen: Vessem. Daar is de Pelgrimshoeve Kafarnaum. Voortgekomen uit de fraters v Tilburg. Nu ontmoetingscentrum voor pelgrims, met n echt "refugio-onderkomen". Ik heb er n voorbereidingsweekend meegemaakt, vlak na carnaval 2020, toen Brabant als n risicogebied voelde - en sommige deelnemers bang werden toen iemand vd organisatie verkoudheidsklachten ontwikkelde. Het was n erg goed weekend met veel verhalen en herkenning van situaties, problemen maar vooral oplossingen. Niet die vh online bestellen en alles dichttimmeren en regelen en bij je hebben. Eerder vh thuislaten, weggeven, afhankelijk zijn en steeds weer ervaren dat "de weg" je helpt op t juiste moment door hartelijkheid en "toeval". Ik denk vaak aan wat ik daar gehoord heb en mensen die ik daar ontmoet heb. Nu pas begrijp ik waarom ik de man vd appjes niet kon plaatsen: hij deed dat hele weekend de catering op de achtergrond, als vrijwilliger om de leiding en deelnemers te ontzorgen. Ben er nu extra dankbaar voor, want precies die ondersteunende hulp op de achtergrond kreeg ik de laatste dagen hier van hem opnieuw!
https://www.pelgrimsherberg.nl verbindt mensen op n manier waar de oprichter, broeder Fons, heel blij mee zou zijn. Ik herinner me dat ik daar bijna 20 jaar geleden in de kapel t credo van de abt van Berne las "ik geloof in een kerk die dient" enz.


In laizy is een cafetje. En het is nog open ook. Tevens enkele levensmiddelen en depot de pain. Maar alleen op bestelling. Nog voor ik "altijd wat" kan denken is er alsnog n brood uit de vriezer voor me. Onder de veranda zit n groepje fransen. (Iemand maakt foto van me). Ik drink 2 koffie, heb zin in mn pindat ge1vingergedoe, en pak de kaart vd Morvan erbij. Laizy ligt in n witte vlek, links naast Autun. Ik vraag waarom? "Wij zijn het kleine dorpje dat dapper weerstand biedt!" Ik moet vreselijk lachen - en merk dat ik dat maar zelden doe, al ben ik meestal in n goed humeur deze reis, op 2 maandagen na. Wil er meer van weten. Waarom dan geen lid vd Morvan? "Omdat monsieur le maire tegen is." Er zijn kennelijk nadelen aan? "Ja, omdat er knellende eisen zijn als je bij het park wil horen, iets met boerderijen, subsidies en regels.
Terzijde: Dit komt me bekend voor van n superecologisch bedrijf bij Bakkeveen, naast een Natura2000 reservaat dat het duurzaam boeren vervolgens bemoeilijkt - hoeveel ze ook juist bijdragen aan natuurbehoud. En aan een kranteartikel op onze 25j trouwdag, daarom onthouden:
https://www.trouw.nl/binnenland/moet-melkveehouder-johan-dan-maar-een-ijssalon-beginnen-voor-extra-inkomsten-als-ze-me-gaan-uitroken-stop-ik ~bc81048b
Samenvatting: bank vraagt boer "ja, allemaal leuk hoor, maar wat voor wErk doet u daarnaast dan nog?". Ik zag ook hier vanochtend n tractor "ruggetjes maaien". Wie al weet wat dat is en wat t ermee te maken heeft (zonder te googelen), krijgt van mij n persoonlijke ansichtkaart als beloning. Ik koop morgen vast 25 postzegels (=maximum). Inzendingen niet als 'reactie' maar email naar mbuykx@gmail.com, vermeld even je postadres. Goede oplossingen worden pas na 12 september geblogt en over de uitslag kan wel worden gecorrespondeerd.

Zijn er dan ook voordelen als Laizy wel officieel bij de Morvan zou horen? Volgens de cafehoudster zou het voor tourisme wel beter zijn. Ik stel voor dat ze haar cafe tot "Asterix" hernoemt, humor is de beste publiciteit. Het dorp heeft overigens ook Voies Celtes: Keltische wegen ipv Romeinse wegen. We zijn hier niet ver weg v Bibracte en Alesia.

Het doet me goed spelende kinderstemmen te horen vanuit de school hiertegenover. Er is n Romaanse kerk naast met kapiteel de Emmausgangers (Lc 24,30-31). En bij de rivier de Arroux kwam ik over n soort betonnen loopbrig met ijzeren railing naast de asfaltweg het dorp binnen. Het blijkt n noodvoorziening te zijn voor voetgangers voor als de Arroux buiten zn oevers treedt. Ruimte voor de rivier denk ik. En herinner me de dramatische overstromingen in Limburg en Rijnland a h begin vd zomervakantie. Wat lijkt dat lang geleden!

Ik besluit ook nog n middagmaal te nemen, panach' bien blanche, rook n sigaartje, schrijf kaarten en dagboek. Totale schade 15,-. Mn telefoon opgeladen, koud water mee, toilet gebruikt: wat n luxe dat er zo gastvrij in al je behoeften wordt voorzien.
Openlijk eet ik n stukje van mn eigen kaas (tome) en slokje eigen rode wijn voor ik n ijscoupe bestel.
Bij de frites en hamburger en sla met mosterddressing vraag ik om ketchup en krijg ook nog mayonaise. Voel me allesbehalve opgelaten maar welkom, itt de meeste horeca waar ik langs kwam. En ik geef toe dat mn zin om dit allemaal te pindatten direct voortvloeide uit mn schaterlach om de Asterix grap. Ik adviseer "des Michaels") bij t afscheid het cafe zo om te dopen. En ga op de foto naast het bord "bonne rentree des classes a tous". Ooit in (Nl gezien bij cafe: "goed begin vh schooljaar voor iedereen!" ?
Mn parasol is n uitkomst, het waait op zich nog wel maar eerst moet ik n lang stuk vallei zonder schaduw waar je de wind niet voelt. Met de vrolijk meditatieve muziek vh Senegalese Benedictijnerklooster www.keurmoussa.com gaat me dat vlot af, in uitstekend humeur. Pauzeer tijdig en lees de pdf v d kerk v St Julien de Brioude. Het prachtige Romaanse kapiteel datcik voir het laatste avondmaal aanzag, blijkt over de Emmausgangers te gaan! Word er zeer gelukkig van.

In het bos vind ik n plek om wild te kamperen. Kan er mn voeten koelen in een helder beekje bij n duiker onder de weg door. Wel erg ondiep, moet t even n beetje afdammen tot er n "teiltje" voor mn scheenbeen ontstaat. Gelukkig heb ik daar van kinds af aan wat ervaring mee. Met mn stok duw ik wat brandnetels en bramentwijgen opzij. Als beloning krijg ik verse bramen bij t badderen. En spoel mn bezwete Tshirt meteen uit. Om mn tent verderop op de helling neer te zetten op n stukje 'waterpas' moeten er ook eerst wat bramentwijgen wijken. T geluid v/e specht houd me gezelschap. En t ruisen van t beekje. En een straaljager. En 2 autos die vlak onder me langsrijden maar geen zicht hebben op mn bivak. Ik krijg er plezier in en grinnik om mn leeftijd. Die staat er in de westerns v Karl May ook niet bij. Al kan ik beter Gallische horens op mn pelgrimshoed zetten, mn bivak ligt a/d voie celte. Hopelijk zijn er geen everzwijnen anders is dit waarschijnlijk mn laatste blog geweest :-). Weltrusten!

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Beste Michael, je bent een volhouder, prachtig! Ik geniet vooral van je inspanningen om met steeds minder bagage je weg te vervolgen. 'Loslaten wat je niet meer nodig hebt - vertrouwen dat de Weg je brengt wat je nodig hebt'. Leerzaam, ook voor mij. En tegelijk ook choco broodjes kopen. En een Ricard drinken. Want genieten van de 'leliën des velds' hoort er ook bij! Bon journee!

Marcus 2021-09-02 12:34:59

❤️

Klaartje 2021-09-02 16:33:52

Wat een onderneming trots op je leuk in een verslag jou indrukken mee te maken. Groet aan Hannah, succes!

Jolanda Hensen 2021-09-02 17:45:39

Michael, het is echt een groots genade wat jou overkomt. Blijf gaan. Va, pèlerin, poursuis ta quête Va sur ton chemin, que rien ne t’ arrête! Prends ta part de soleil, et part de poussière, le coeur en éveil, oublie l’ éphémère! Tout est néant, rien n’ est vrai que l’ amour. N’ attache pas ton coeur à ce qui se passe! Ne dis pas: j’ ai réussi, je suis payé de ma peine. Ne te repose pas dans tes oeuvres, elles vont te juger Garde en ton coeur la parole: Voilà ton trésor! Vertaling: Ga, pelgrim, ga Ga, pelgrim, vervolg je zoektocht ga je weg, laat niets je tegenhouden neem deel aan de zon en neem deel aan het stof, met waakzaam hart, vergeet de vergankelijkheid! Alles is onbeduidend, alleen de liefde is waar. Hecht je niet aan wat voorbij gaat! Zeg niet: ik heb overwonnen, mijn moeite is beloond. Rust niet op je lauweren, je daden worden beoordeeld Bewaar deze woorden in je hart: dit is je rijkdom!

Leon 2021-09-05 22:38:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.