Het mooie Noorderlicht

Noorwegen, Bodø

Het Noorderlicht of Poollicht, wat is dat precies en hoe ontstaat het?

Voor de bewoners van het hoge noorden was het lange tijd de oorzaak van angst en bijgeloof, maar ook van eerbiedige verwondering. Het verschijnsel was niet te verklaren met aardse maatstaven.
De meestal groene, maar soms ook blauwe of rode lichtsluiers flakkeren geruisloos aan de hemel en veranderen voortdurend van vorm. Urenlang kunnen stralen, draperieën, bogen, wolken en wervelingen aan de hemel dansen.
Liggend op de grond naar de open hemel kijkend waar dit schouwspel zich van horizon tot horizon voordoet zal beslist een overweldigende ervaring zijn.

Maar hoe ontstaat dit wonderlijke natuurverschijnsel?
Knappe koppen hebben zich daarover gebogen, en nu weten we dat het berust op een wisselwerking van de zonnewind en het aardmagnetische veld.
Het is daarom niet altijd zichtbaar, maar afhankelijk van de richting, de sterkte, de dichtheid en de snelheid van de zonnewind.
Die kan gemeten worden met 2 satellieten die op 1,5 miljoen km van de aarde staan.
De zonnewind ontstaat door heftige erupties die op de zon geregeld voorkomen, waardoor elektrisch geladen deeltjes zoals protonen en elektronen worden uitgestoten. Als deze na enkele dagen de aarde bereiken noemt men die stroom deeltjes de zonnewind, en deze botsen dan op het magnetische veld van de aarde.
Die zonnewind drukt het aardmagnetische veld samen en beweegt zich naar de polen van de aarde, waarbij ze op zuurstof- en stikstofmoleculen in de atmosfeer stoten. Door deze botsingen wordt de energie omgezet in het licht, wat we het noorderlicht noemen. De kleuren hangen af van de soort moleculen waarop ze botsen.
Zo, nu weet je precies wat het noorderlicht is.

Er zijn mensen die met hele ingewikkelde berekeningen proberen te voorspellen waar en wanneer dat poollicht zichtbaar is. Andere mensen maken een app waardoor Jan en allemaal, zoals ik, dat gelijk kunnen zien.
Voor afgelopen nacht was de voorspelling zeer gunstig (zie screendump van de app, de blauwe punt is mijn positie) en de voorspelling was verder dat de bewolking in de nacht zou verdwijnen.

Dus ik rond middernacht naar buiten.... inderdaad, de bewolking was grotendeels verdwenen.

En wat was dat mooi, nooit eerder gezien......
De ongewoon grote volle maan bedoel ik dan, groter dan bij ons de supermaan. Dat komt omdat de maan hier nu de hele nacht vlak boven de horizon blijft staan waardoor hij groter lijkt

De app geeft natuurlijk de voorspelling volgens die zonnewind, maar houdt geen rekening met bewolking, licht van grote steden, ....en de maan.
Laat het nou net volle maan zijn, het leek gewoon overdag.
En met zo'n lichte lucht is er van dat noorderlicht natuurlijk niets te zien.

Dus, de zonnewind moet gunstig zijn, het moet onbewolkt zijn, en er mag geen maan zijn. (Dus al ondergegaan, nog niet op, of nieuwe maan.)
Wel, de komende tijd komt hij steeds op ongeveer als de zon onder gaat, en nieuwe maan is pas op 9 sept, duurt dus nog even.

De plek in Noorwegen waar ik nu ben is weliswaar prachtig, de afgelopen tijd heb ik gekampeerd tussen 2 natuurparken waar ik in beide parken hele mooie hike's heb gelopen.
Ook heb ik er op lange hangbruggen gelopen boven wild kolkende rivieren. Die bruggen bestaan alleen uit 2 staalkabels en planken, met 2 andere staalkabels en kippengaas als leuning.
Nooit geweten dat je dan meer aan het zwiepen bent dan dat je normaal kunt lopen.

Nu sta ik op een heuvel in Bodø bij de plek waar zeearenden kunnen voorkomen, in de verte over zee zie ik de Lofoten, en het is hier het startpunt van meerdere hike trails.

Maar nog 2 weken hier blijven......., en mijn autoverzekering herinnerde mij eraan dat de camper uit 1985 opnieuw getaxeerd moet worden.
Voor oude auto's krijg je n.l. alleen de waarde van oud ijzer (bij 400 euro schade al total loss verklaring) van de verzekering van de tegenpartij, als iemand schade aan je auto veroorzaakt.
Dit is alleen te voorkomen als je om de 3 jaar de auto door een taxateur van oldtimers, die door alle verzekeringen erkend wordt, laat taxeren.
Alleen dan krijg je in geval van schade het werkelijke schadebedrag.

En hoe zouden mijn kleinzoons gegroeid zijn?

Je begrijpt het al, ik begin toch aan de terugreis te denken.
Maar niet voordat ik langs het mooiste kustgebied van Noorwegen, van hier naar Mosjøen in het zuiden, ben gereden. Dat gedeelte had ik nog niet gezien.

Dus naar huis, maar nog niet vol gas. En misschien krijg ik onderweg die vlammende kleurtjes aan de hemel toch nog te zien.

En anders blijft er nog een reden over om nog eens naar dit mooie land te gaan, er moet tenslotte altijd iets te wensen overblijven.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Enige heimwee sijpelt in je schrijven :-) . Maarre … Je hebt het over de maan (in dit geval als spelbreker), maar is de zon dan alweer achter de horizon verdwenen? Al of niet continu? Afijn, Je hebt toch nog een aardige reis voor de boeg, al heet dat "de terugweg". Dat maak ook weldegelijk nog deel uit van je "vakantie". En waarom zou die terugweg korter zijn of korter duren? Ook dan kan je genieten van wat je opnieuw te zien krijgt. Veel succes!

Koos 2018-08-30 23:54:20

Hans we zijn weer blij iets van je mooie reis verslag te mogen mee te genieten. Als ik het zo zie moet je op je nieuw onderkomen een leije dakje plaatsen dat zorgt voor een drogen nacht. Alle gekte op een stokje en geniet van je terug reis naar het beloofde land Maastricht.

Tru& Cornë 2018-08-31 03:49:28

Ja, de middernachtzon is voorbij, Koos. Het hangt af van de noorderbreedte waar je bent in welke periode die is. Toen ik op de Lofoten was waren dat daar de laatste dagen van die middernachtzon, daarna ging hij gewoon (kort) onder. Toen snel naar de Noordkaap, daar was hij nog een paar dagen langer te zien. Toen ik in Bodø was ging de zon om 21:15 uur onder en kwam om 04:45 weer op. Als de auto het nog even volhoud zien we elkaar weer binnenkort, Truus en Corné. Tot nu toe doet hij het geweldig.

HansVWT3 2018-08-31 20:40:41
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.