Het "vertellende" water

Frankrijk, Nages

Voorheen hadden we al het rustige- en het snelle water, maar behalve dat kan water natuurlijk ook kabbelen, bruisen, klotsen, kletteren en donderen. Was het dat ongeveer? Nee, water kan ook vertellen, luister maar:
Ik ben nu bij het Lac du Laouzas, midden in natuurpark Haut Lanquedoc. Rijdend langs een uitloper van dat meer zag ik op de Tomtom dat het gebied links van mij blauw was, dus water moest zijn. Maar ik zag geen water, alleen het beeld van de eerste foto bij dit verslag. Vreemd, maar toch gewoon doorgereden naar Rieu Montagne waar een campingplaats zou zijn. De volgende dag hoorde ik het water, of eigenlijk het ontbrekende water, vertellen:
Eerst was dit een bosgebied, zie de 3 foto's die de restanten daarvan laten zien. Toen kwam er water door een dam aan te leggen en de streek werd welvarend. Campings, vakantiehuisjes, 2e huisjes voor mensen die het geld er voor hadden, een sauna, winkeltjes, speeltuin, sportvelden, haventje en een zwembad werden aangelegd en waterfietsen werden verhuurd. Weer later verdween een groot deel van dat water. Waarom? Droogte? Heeft iemand de stop eruit getrokken? Geen idee. De verlaten restanten bleven over: Een zinloze kademuur, plaatsen om boten te water te laten maar niet tot aan het water reiken, drijvende steigers die geen water hebben om te op te drijven, bootjes op het droge, een leeg zwembad en lege winkeltjes, en de laatste aankondigingen van activiteiten uit 2015. Dus ook een winkelloos dorpje, zelfs geen bakker. Behoorlijk lastig voor mij.
Maar de campingplaats was wel heel goed. Een eigen tuin, iets kaler dan thuis maar ook aan beide zijden een coniferenhaag en ook zo breed als de woning. Het uitzicht aan de andere kant van de tuin was echter veel beter dan thuis: het meer, of in ieder geval wat daar nog van over was.
Het dichts bijzijnde kleine winkeltje was in Murat, 10 km hier vandaan. Geen probleem als je een fiets hebt, maar de weg daar naar toe was bepaald niet vlak. Mijn vingers werden bijna even moe als mijn benen omdat ik continu de 4 handels die de 21 versnellingen bedienen moest gebruiken. Als er iets op-en-neer gaat is het wel het fietsen hier. En uiteindelijk bij het enige winkeltje in het dorpje aangekomen was mijn teleurstelling groot: geen brood meer, gewoon op. Wel nog andere zaken in het mandje gedaan, maar bij de kassa aangekomen werd er triomfantelijk een stokbrood omhoog gehouden. Of ik die nog wilde hebben. Blijkt dat een klant mijn teleurstelling had opgemerkt en weet-ik-waar-vandaan een brood had gebracht. Had ik het al niet eerder over die aardige Fransen?
De volgende dag liep ik over de campingplaats en een vrouw zei dat ze met de auto naar het dorp ging en of ze een brood voor mij kon meenemen. Wat zei ik ook weer over die Fransen? haha.
Op zich houd ik van simpel en eenvoudig, maar uit dat technische hoogstandje van het vorige verslag blijkt misschien al dat op technisch gebied dat simpele bij mij naar de andere kant kan overslaan: alles wat op dat gebied kan wil ik ook gebruiken.
Dat laat de foto van mijn dashboard ongetwijfeld zien. Jullie zullen het erg overdreven vinden, maar alles heeft een nuttig doel vind ik:
Vlnr: De smartphone maakt een track van mijn afgelegde weg, want omdat ik over allerlei kleine weggetjes rij wil ik later kunnen zien waar dat dan was. De stotterende Tom laat zien hoe de weg loopt, handig omdat er veel onvoorspelbare scherpe bochten kunnen zijn. Mijn banden wil ik hier niet kapot rijden, dus onder die Tom een scherm die contine bandendruk en -temperatuur laat zien. Vervolgens een speaker voor de CB-radio en een scherm die het weer voor de komende dagen voorspelt.
Hij wordt 2x per dag van informatie voorzien door een Zwitsers meteostation via de langegolf radio. Jullie hebben TV, radio en internet hiervoor, maar dit alles heb ik hier amper dus moet ik mij hiermee behelpen. Door die regenvoorspelling in Millau daarop ben ik dus weer weggegaan, haha. Tenslotte nog mijn tablet waarmee ik de buitencamera kan bedienen en wat kleine hulpmiddeltjes. Buiten beeld zijn trouwens ook nog een dashcam en een scherm voor de achteruitrijcamera aanwezig. Hoezo overdreven? Gewoon niet omdat het moet, maar omdat het kan, haha
Tijdens een hike bleek mij dat de natuur zich probleemloos kan aanpassen als er dingen veranderen, de kale bodem van het meer was bij een uitloper gelukkig weer groen aan het worden.
Het water had mij nu echter weinig meer te vertellen, dus het volgende doel is weer gepland.
Gegroet.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Helaas zijn jullie reacties op dit verslag en die van 21 sept. per abuis verdwenen, sorry. Hans

HansVWT3 2016-10-14 14:51:10
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.