Berg met een gat

Noorwegen, Nordland

Even voor mijzelf weer wat herinneringen ophalen door dit te schrijven, want iedere dag hier is anders en daardoor zou je bijna vergeten wat je de afgelopen tijd allemaal meegemaakt hebt.
En foto's bekijken van de afgelopen tijd is ook leuk, tijdens onze overland roadtrip in Azië zo'n 40 jaar geleden zag ik soms pas na een jaar de gemaakte foto's, nu kan dat veel eerder en kan zelfs jij er nu al enkele van zien.
Het zijn voor mij herinneringen, dit verslag loopt n.l. wat achter. Mijn Facebook vrienden kunnen weten dat ik intussen de poolcirkel gepasseerd ben en al 11 dagen op de Lofoten rond zwerf. Op het Pindat kaartje zijn mijn overnachtingplekken ook te zien.

Het geschreven Noors blijft leuk, in een bos met moerasachtige plekken weet je gelijk hoe voorzichtig je daar moet zijn, (foto) en je kunt ook weten wat ik gekocht heb als er op het supermarktbonnetje sjampinjong staat, toch? Maar waar wijst het bord kattehotel naar? Zou het?

Dus 2 weken geleden langs Trondheim gereden, plotseling weer drukte op de weg waar soms zelfs 90 i.p.v. 80 gereden mag worden. Overigens hindert dat niet, die 80 kun je zelden halen door de vele bochten en hoogteverschillen.

Een stukje na Trondheim lijkt het weer of je in niemandsland bent, maar heel af en toe een auto, meestal een camper.
Geeft het voordeel dat weer gemakkelijk mooie gratis overnachtingsplekken met uitzicht-bij-het-ontbijt te vinden zijn.
Heel duidelijk wordt je erop gewezen dat je in het dunbevolkte Nord-Norge bent aangekomen.

Nu heet Nederland een waterland te zijn, maar Noorwegen heeft veel meer recht op die titel. Nergens zoveel land-water wisselingen gezien en voor ieder ritje moet je van bruggen, tunnels onder water en ferry's gebruik maken.
En kamperen in een haventje met alle voorzieningen kan ook.

Haast alle huizen zijn van hout, hier volop verkrijgbaar. Meestal in ossenbloedrood geschilderd, soms warmgeel en, heel mooi, grijs met witte vensters/daklijsten.
In het verleden werden ze niet geschilderd en een enkele keer kom je die ook nog tegen, compleet met watermolen onder het huis en begroeide daken.
Ook nieuwere huizen/schuren hebben die begroeide daken vaak.

Kleine openingetjes vinden veel mensen interessant, maar een grote in een berg?
Jawel, op een eilandje aan de kust ligt een berg, de Torghatten, waar dwars doorheen ruim 100 meter boven de zeespiegel een gat zit van 35 meter hoog en 20 meter breed. Dit maal dus niet voor een autoweg, die is er niet eens in de buurt, maar gewoon omdat die er in ontstaan is.

Een wandeling naar boven door dat gat is natuurlijk een uitdaging voor veel mensen, dus de wandelschoenen konden weer aan voor een dagwandeling en de speling van de natuur kon ervaren worden.

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Mooi Hans al heel wat kilometers omhoog getrokken .. lijkt me super rustig daar echt een heel ander land,met prachtige landschappen mooie natuur en leuke tunnels, hier hebben we wel navigatie over het hele tunnel traject!! Goeie trip verder leuk om zo mee te reizen en wie weet :-) Ciao Joey

joey roberts 2018-07-21 16:02:12

Mijn huis wordt op dit moment ook van een nieuwe kleur voorzien.

Truus & Cornë 2018-07-22 02:28:37

Mooi

Martin.vos@outlook.com 2018-07-22 10:32:02

Ik had mij wel stiekem willen verstoppen in jouw auto om zo alles in het echt mee te maken. Mooie verhalen en foto's Groetjes van ons uit Holland. Joke en Atend

Joke 2018-07-22 16:00:54

Arend ipv atend

Joke 2018-07-22 16:01:45

Leuk jullie reacties, zou iedereen wel willen meenemen, maar daar is mijn busje een tikkeltje te klein voor. Maar Noorwegen is echt een aanrader, mooie natuur en fijne mensen.

HansVWT3 2018-07-22 20:04:03
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.