Montefiascone naar Viterbo 19 km

Italië, Viterbo

We lopen niet vaak verkeerd, maar helaas vandaag wel. 1,5 km extra in de ochtend. Een druppel op een gloeide plaat zullen we maar zeggen. Vermeldenswaardig vandaag. Vanochtend 10 meter voor ons uit een stekelvarken. Nooit eerder gezien. Eerder deze week ‘s ochtends heel vroeg in de berm een das aan het snuffelen. Had ons niet in de gaten. Tot op 5 meter. Daarna foetsie. Helaas een dag later ook nog een dooie das (mooie rijm !) langs de weg. Bijzondere beesten naast de bevers, schildpadden, ijsvogel, hazen, fazanten, patrijzen en reeen die we gespot hebben. Ook bijzonder vandaag de misschien wel een kilometer lange ancient paving stones, de Via Cassia. Een weg met grote platte stenen die er al 2000 jaar ligt. Hoe dichter bij Rome des te meer we natuurlijk worden geconfronteerd met de oude Romeinen. Logisch. Ook wetenswaardig. In de 13e eeuw was Viterbo de zetel van de pausen. Zij waren het onrustige Rome ontvlucht. Op enig moment duurde het nogal lang voor wat betreft de opvolging van een paus.
De aanwezige kardinalen konden het niet eens worden over een nieuwe paus en omdat het zo lang duurde, werd er uiteindelijk een methode bedacht om hen tot een keuze te dwingen. Ze werden door het volk van Viterbo in de zaal opgesloten (cum clave, met de sleutel) en mochten niet vertrekken voordat ze het eens waren geworden over de naam van het nieuwe hoofd van de kerk. Een akkoord liet echter alsnog lang op zich wachten en om de kardinalen nog meer in het nauw te drijven, werden eerst hun voedselrantsoenen verminderd en vervolgens werd het dak van het palazzo ontmanteld, zodat de kardinalen werden blootgesteld aan de wisselende weersomstandigheden. Het conclaaf eindigde uiteindelijk pas na meer dan duizend dagen, met de verkiezing van paus Gregorius X. De vorm zoals nu nog wordt gehanteerd (in grote lijnen) in het Vaticaan vindt dus zijn oorsprong in Viterbo. Een prachtige (oude) stad overigens. Morgen weer verder.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.