Een bijzondere ontmoeting (etappe Rente - Portomarin)

Spanje, Portomarín

Gisteren zaten we te eten in de casa waar we toen waren. Ondanks de ongezellige koude ruimte smaakte het eten ons goed. De mixtasalade was lekker en de verse vis en frietjes waren ook smakelijk. We zaten er alleen toen plotseling de deur open ging. Een vrouw van 81 jaar jong kwam binnen lopen achter een soort uitgebouwde rollator (zie foto). Beige hoedje op en beige pantalon aan met blauw truitje en sjaaltje. Ze deed me denken aan majoor Boshard. Ze ging lachend op een stoel zitten en draaide zich uitnodigend naar ons om. Dus vroeg ik haar waar ze vandaan kwam. "Van de Bodensee" zei ze en ik blij: "dann koennen wir Deutsch reden. Aber von wo her kommen sie heute wenn ich fragen darf". Ze vertelde dat ze in Sarria om zes uur 's middags was vertrokken en dat ze met de rollater de Camino van Sarria tot Santiago ging lopen. Vandaag had ze met haar rollater een afdaling door het bos over een keienpad gemaakt. Iemand die de Camino al eens heeft gelopen weet dat dat met een rollater bijna onmogelijk is .
Haar krukken was ze in de bus kwijtgeraakt. Ton gaf haar zijn stokken maar dat wilde ze absoluut niet. Haar plan was om elke dag tien kilometer te lopen maar na de ervaring van gisteren zou ze proberen de grote weg te volgen. Op onze vraag wat haar dreef vertelde ze dat ze al tien keer de Camino had gelopen en er heimwee naar had. Haar rug was nu slecht en ze had verlammingen aan de benen maar ze wilde erg graag nog een keer in Santiago aankomen. Er gewoon naar toe gaan zonder gelopen te hebben vond ze maar niks. De vrouw straalde een levensvreugde uit die we nog zelden gezien hebben. Ton en ik waren er allebei diep van onder de indruk. Het laatste waar we het over hadden toen we gingen slapen was over deze vrouw en het was ook het eerste waar we het vanmorgen om zes uur over hadden. Zo'n ontzettend mooi mens!!! We werden er allebei blij van.

Vanmorgen zijn we om half zeven vertrokken nadat we op onze kamer wat brood met jam hadden gegeten. We liepen weer over paden omzoomd met van die eeuwenoude knoestige eiken. Het was mistig. Na een kilometer of vijf hebben we onze eerste koffie gedronken. De tocht ging verder via goed beloopbare paden langs weiden en door oude dorpjes. Net voor Portomarin konden we kiezen tussen twee routes. We kozen de authentieke die zo te zien een stuk over de weg ging. Echter het laatste stuk was een verschrikkelijk steil en rotsig keienpaadje. Ik weet nog steeds niet hoe ik beneden ben gekomen.
We hebben ingecheckt in ons pension waar we een frisse kamer met douche hebben. Daarna zijn we lekker een hapje gaan eten.
Er zijn zelfs winkels hier dus ik ga straks effe op pad.

De pensionbeheerder, een erg driftig manneke, waarschuwde ons dat we de laatste honderd kilometer echt twee stempels per dag moeten scoren .
"Maar wij komen helemaal van St. Jean." zeggen we. Maakt niet uit 2 stempels zegt ie streng anders krijg je de Compostella niet.!!😯😯

Buen camino.
Els

PS
José en Jos fijne vakantie in Toscane.

Henk en Ria: zie foto . Kwamen we tegen in de buurt van het 100 kilometer paaltje😀

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Einde in zicht. We zijn er bijna maar nog niet helemaal. Vergis je niet in de volgende etappes en sterkte hoor

Willem en Joyka 2017-06-14 17:21:46

Knap werk van zo,n vrouwtje.Dus denk er om twee stempels.Moeten jullie dan twee routes aflegggen per dag?

Hen en tiny 2017-06-14 17:28:58

Een cadeautje zo n vrouw tegenkomen, vergeet je nooit meer Succes morgen met jullie wandeltocht en gezellige avond!

Francien 2017-06-14 18:33:39

Wat weer een belevenis. Geweldig hoe zo iemand in het leven staat. En prachtige foto's. Chapeau. Groetjes.😊

Corrie janssen 2017-06-14 18:37:10

Hoeveel dagen willen jullie nog lopen?? Zit het weekje vakantie in Santiago erin??ik vertel aan ieder die het horen wil hoe knap ik dit vind👍👍

Hermien 2017-06-14 18:50:16

Jullie zien er puik uit! Met de dag jonger... Mooi verhaal van jullie ontmoeting. Dat motiveert nog meer. Wandel ze...

Annie 2017-06-14 22:54:43

Knap van dat vrouwtje om zoveel energie nog te hebben daar kan lk nog wat van leren !!!! Voor morgen veel wandel plezier !!!!!

Resie chris 2017-06-14 23:12:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.