China's Nieuwe Zijderoute

Laos, Ban Phonkheng


Thakhek -> Gnommalath

Hebben jullie gisteren op nos.nl het bericht gelezen over het 'grootste infrastructurele project van de moderne geschiedenis'? https://nos.nl/op3/artikel/2317259-dit-is-china-s-route-naar-de-wereldtop.html

Het gaat over China's Nieuwe Zijderoute. China investeert in een netwerk van duizenden wegen, havens en spoorlijnen, inmiddels in meer dan 100 landen. Laos is een van die landen. En weg nummer 12, waarover we vandaag van Thakhek naar Gnommalath fietsen, is een van de projecten. Een prachtige brede weg, glad asfalt, lekker fietsen dus. Maar de Chinezen leggen natuurlijk geen wegen aan ten faveure van fietsers. We moeten de weg dus delen met vrachtwagens. Veel vrachtwagens. En dan niet van die leuke lokale vrachtautootjes, maar het zware werk. Enorme combinaties, uit Thailand, Vietnam en opvallend vaak uit China.

Ondanks het vrachtverkeer, is het een prachtige route. We verlaten Mekong-delta en fietsen richting het karstgebergte. De weg gaat glooiend tussen de bergen door. Zoals wij dan altijd zeggen: ‘de jongens van Decor hebben hun best weer gedaan!’. Er zijn veel grotten in het gebied, die vaak als heilige plaats zijn ingericht.

We passeren een marktje. Het blijkt een Hmong-markt te zijn. De Hmong-minderheid komt van oorspong uit Zuid-China en heeft het niet makkelijk in Laos. De vrouwen op de markt verkopen fruit, maar ook insecten, duif, vis, vliegende eekhoorn (verboden, dus wordt snel afgedekt), krabben en veel slakken. Een bijzonder schouwspel.

70 km gefietst.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Wat genieten wij elke dag weer van jullie verslag(je) en de prachtige foto's. TOP

Henk de Geeter 2020-01-05 17:45:57

Fijn!

ruudsandra 2020-01-05 18:14:40

Fietste in 2018 de zelfde route. Leuk om jullie herkenbare verhalen en mooie foto's te mogen ontvangen. Een fantastische en veilige verdere tocht gewenst!

Hans Alma 2020-01-05 19:49:11

Dank Hans! Heb jij ook een blog bijgehouden?

ruudsandra 2020-01-06 02:36:43
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.