De mooie steden van Toscane....

Italië, Buonconvento

Van Gambassi-terme naar San Gimignano is een korte tocht , een prachtig landschap met wat mistslierten, hier en daar een wijnhuis. Deze keer was het niet zo arcadisch, er werd op zaterdagmorgen door de jagers nogal op los geschoten. Een week geleden hoorde ik nog een jager roepen tegen zijn collega’s : niet schieten op de via Francigena , wat een hele geruststelling was. Italianen houden ook honden bij, elk huis heeft er wel een, even luidruchtig als hun baasjes . De andere kant van de medaille is dat je in bossen regelmatig kooien tegenkomt met een paar jachthonden in. Ik kan Myriam er altijd net van weerhouden de kooi open te maken.

San Gimignano is echt een toeristenstad waar je meer engels hoort dan Italiaans. De prijzen zijn dan ook aangepast, maar we genieten van deze vrije namiddag. Ik vind het alleen spijtig dat je moet betalen voor elk palazzo of kerk die je wil bezoeken. Maar het is een prachtig autovrij stadje met zijn vele torens. De kamer van ons palazzo geeft uit op de hoofdstraat. Toen we er op zondagmorgen vertrokken lag de stad er bijna verlaten bij op enkele bars na,die al open waren, en de klokken die de zondag aankondigden.

De tocht was lang (32km)en heel heuvelachtig, meestal door wouden wat een hoog Ardennen gehalte gaf. Verderop werd het aangenamer. We stopten in een stadje uit een geschiedenisboek: op een heuvel, omwald met binnen de omwalling een romaans kerkje en wat huizen, een kasteel en een Ostello. Het heet Monteriggioni en heeft blijkbaar een Etruskische geschiedenis. Er waren juist feesten aan de gang en er ging een processie uit begeleid door een fanfare die later nog een concert gaf. We zitten hier met een Belg, Luc, wat Fransen en 2 Oostenrijkers die meetrekken naar Rome. Die laatsten kennen alleen hun eigen taal zodat ze ons vroegen het menu te vertalen wat amper lukte met ons Jean- Marie Pfaff Duits .

De weg naar Siena viel mee maar er was nergens bevoorrading. Er was gelukkig Marcelo die in zijn tuin een bar voor pelgrims ingericht had waar je kon bevoorraden tegen donativo. Hij houdt de boeken met bedankjes van de pelgrims bij. Ze worden ieder jaar uitgebreider. Siena is weer een omwalde stad, op een heuvelrug, heel lang uitgestrekt. Er staan geweldig mooie gebouwen, het moet een heel rijke stad geweest zijn als je kijkt naar de gebouwen op Il Campo of de kathedraal en de vele hoge torens. Ik heb de indruk dat de rijke Italiaanse steden met elkaar wedijverden om de hoogste torens.

Wie de via Francigena wil lopen moet zich bekwamen in het Italiaanse verkeer. Regelmatig kom je bij het verlaten van een landweg een bordje tegen met “einde van het veilige pad”. De grote kunst is het oversteken van een zebrapad. Je probeert het eerst door te wachten tot iemand stopt. Deze fase sla je best over. Dan probeer je oogcontact te maken, wat zelden lukt. Meestal zitten ze te eten, drinken of te bellen aan het stuur. De beste methode is die van uitdaging, je probeert 2 stappen te zetten op het zebrapad, een enkeling rijdt dan nog wel door op de ruimte die hem rest, maar meestal stopt het verkeer met een zucht voor de verloren tijd. Verwacht ook niet dat auto’s met een boog rond voetgangers heenrijden, ze proberen zo weinig mogelijk van hun ideale lijn af te wijken of snelheid te minderen.
Al zijn de persoonlijke ontmoetingen
steeds bijzonder vriendschappelijk, warm en enthousiast.

Groetjes en tot ziens
Guido en Myriam

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Verschillende onder de volgers ervaren nu opnieuw plekken waar ze zelf ook ooit geweest zijn. Met het vliegtuig en huurauto natuurlijk. San Gimignano , Monteriggione, Siena , enz. … Wij kunnen nu samen met jullie opnieuw eventjes genieten van deze vaag opgeslagen herinneringen. De herinnering komt stilaan wel terug en voelt aan in atmosfeer , wat leuke historie, aardekleuren ,geur van kruiden langs de wegkant , culinaire smaken, enz.. Dan zie ik de foto met nog 258 km naar Rome te gaan en besef dat het einde van deze pelgrimage steeds dichterbij komt. En weet ik niet of ik nu moet wensen dat het zou mogen doorgaan met deze belevenissen of dat dit het culminatiepunt gaat uitmaken. Dat laatste was wel de bedoeling natuurlijk. In elk geval , deze laatste etappes zouden voor jullie zeker de meest beklijvende kunnen worden. Geniet er nog van. Hier bij ons is gekozen voor de mensen die ons gaan vertegenwoordigen. Het lijkt wel dat het anders zal worden. Maar ze willen "in se" meestal wel ongeveer hetzelfde , maar leggen het anders uit. Het zal er bij jullie thuiskomst niet veel anders uitzien dan tevoren. Jullie hebben dus niets gemist. Sterkte in de beentjes voor deze laatste loodjes.

Roger 2018-10-16 23:06:44

Hopelijk houden schoenen het vol.

Guido 2018-10-17 09:53:26

Dit is het Toscane van mijn dromen, van de verhalen van de Decamerone…Mooi, mooi, mooi! Etruskisch inderdaad :Tusci zijn Etrusci, en dan volop Italiaanse vroeg-renaissance, met tegen elkaar opbiedende en optorende stadstaatjes (ook dat is misschien wel een Etruskische erfenis) . Hier nog geen nieuw college; het gerucht gaat dat de burgemeester-dolle-willekens het met de 6 franstalige verkozenen op een akkoordje zou willen gooien, om zo Inge uit de stoel te wippen… veel minder mooi dan Toscane, eerder van het niveau van een afgetrapte schoenzool… 'Vingt kilometres a pied, ça use, ça use les souliers…' Lieve groeten.

Leo en Chris 2018-10-18 18:03:08

Jullie schieten al aardig op. Al dat moois heb ik nog tegoed voor volgend jaar.

Carel 2018-10-18 20:01:14
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.