We zijn er!!!!

Italië, Rome

Vertrekken vanuit La Storta gaat via de via Cassia, wat een hel kan zijn, maar het viel mee, het verkeer stond stil. Tot aan de ring rond Rome is het door de voorsteden waar ze blijkbaar een probleem hebben met voetpaden en vuilophaling. En daarna kom je in een andere wereld: je trekt door de natuurgebieden van de Monte Mario waar geen auto, geen huis te zien is tot je aan de rand komt en Rome zich openbaart, echt een prachtig zicht van op een plaats waar je niemand tegenkomt. Het is dan gewoon afdalen en 3 km kaarsrecht tot het Sint-Pietersplein waar je terecht komt in een zee van toeristen . We hebben onze entree voorgesteld zoals door Roger geregisseerd , maar het viel niet mee. We hebben gewoon een toerist gevraagd wat foto’s te nemen en weg waren we, we doen het maandag nog wel eens over als we ons testimonium gaan halen. De door mij opgestelde weg naar Ostello Marello viel niet in de smaak van Myriam: eerst langs de engelenburcht, de Tiber over en dan naar de Spaanse trappen om daar een metro te nemen naar Termini, van metro veranderen en naar Cavour, waar een betoging bezig was. Marello blijkt een Filipijnse heilige te zijn en we zitten weer in een nonnen klooster, deze keer in een kleine kamer met 2 kleine bedden. Maar geen gezeur, we zitten in ROME!!!

Pelgrimeren is geen recht maar een voorrecht , las ik ergens. En het klopt perfect. Je bent van zoveel afhankelijk dat je alleen dankbaar kan zijn als je het mag doen.

Je bent in de eerste plaats dankbaar dat je kinderen en familie op je huis willen passen, dat je vrienden vindt die je kunnen vervangen in boekhoudkundige toestanden en die winkels extra openhouden, dat je kleinkinderen een tijdje zonder opa en omi kunnen, dat Tosca een goed onderkomen vindt.

Maar het moet ook nog lukken, materiaal, knieën, gewrichten en pezen moeten het uithouden, je moet attent zijn voor stoepjes die er onverwachts komen, auto’s die overal uit het niets opdagen, slangen die hun voorrang opeisen, spekgladde douchevloeren, loslopende honden die niet van pelgrims houden.

Je moet ook dankbaar zijn voor hen die deze weg onderhouden, die zorgen voor de juiste bordjes, voor hen die hun huis openstellen op plaatsen waar niets voorzien is. We zijn dankbaar voor het genootschap in België en Nederland die ons inspireerden.

Dank ook voor hen die ons via mails en WhatsApp en reacties op de blog inspireerden en uitdaagden om verder te gaan op die zeldzame iets moeilijkere dag.

En dat heeft het ons mogelijk gemaakt, om in het jaar van onze 45ste huwelijksverjaardag, dit samen te doen. We hebben door 4 landen gereisd, we hebben daarbij de landschappen, de cultuur en de mensen zien, voelen veranderen van noord naar zuid en dat op een weg die al een paar duizend jaar geschiedenis meedraagt. We hebben onderweg gepraat met medepelgrims, met mensen die we tegenkwamen. Sommigen van hen zijn vrienden geworden.

En je kunt het misschien best samenvatten met wat onze vriend uit Montréal regelmatig zei: Quel bonheur, quel aventure.

Groetjes en bedankt
Guido en Myriam

Geschreven door

Al 23 reacties bij dit reisverslag

Nen hele dikke proficiat !!! Een fantastische ervaring blijkbaar en jullie van harte gegund! Onze bijdrage opdat jullie dit konden verwezenlijken is graag gedaan en te verwaarlozen (wat mij betreft) Geniet nu maar na van deze mooie tocht ,in Rome, vooraleer de trein huiswaarts te nemen. Tot binnenkort (toch wel blij ook dat jullie terug zullen zijn ;-))

Gisèle 2018-10-27 18:02:33

Proficiat Myriam en Guido, Einddoel Rome is bereikt. Ik bewonder jullie zo'n een lange tocht tussen bergen en dalen. Ik heb jullie reisverslagen gelezen en in gedachten stapte ik mee met jullie. Geniet nu maar van Rome en tot binnenkort in Terlanen. Myriam als wij in de engelse les over onze vakantie moeten spreken gaan wij allen naar u verhaal luisteren zo'n een belevenis. Tot binnenkort. Martine

Martine Kumps 2018-10-27 18:37:31

Bravo, bravo, bravo!

Lois 2018-10-27 18:54:57

Proficiat Guido en Myriam, fantastische prestatie! Zo enkele keren per week getrakteerd worden met treffende beschrijvingen van landschappen, historische achtergrond informatie, leuke en minder leuke ervaringen, dit alles gelardeerd met mooie foto's en gekruid met humor, bedankt Guido en Myriam om mee te hebben mogen genieten van jullie pelgrimstocht, we zullen het missen. Geniet van Rome, van elkaar en van de aangename momenten waarop jullie binnenkort thuis de ervaringen nog eens zullen mogen herbeleven en delen met jullie familie, met jullie vrienden en met de mensen van Terlanen. Misschien tot op één of andere gelegenheid waarop we elkaar nog eens zullen ontmoeten.

Ronny en Veerle 2018-10-27 19:02:46

Dag Myriam en Guido, Proficiat !! Wat een prestatie ! Ik heb genoten van jullie reisverslagen, altijd met een luchtige toon. En inderdaad we kijken ernaar uit jullie terug te zien in de winkel. groetjes, Myriam (M)

Myriam (M) 2018-10-27 19:07:25

Ja , we wisten gisteren al dat niets jullie nog kon tegenhouden in deze eindspurt. Het moet nu voor jullie waarschijnlijk aanvoelen dat de boog die 3 maanden lang gespannen stond , nu afgelegd wordt. Het moet bij jullie waarschijnlijk nu ook wat onwennig overkomen, dat jullie nu niet gaan slapen met gedachte dat er morgen weer een etappe te wachten staat. Een nieuw ritme komt eraan. Als ik het zo zie, is zo'n pelgrimstocht ook een gelegenheid om met veel vrienden en kennissen meer in contact te komen dan anders. Dat is dan wel leuk , moet ook wel een beetje ( ik hoop niet teveel) gewogen hebben op het pelgrimsgemoed. En dan zijn er in Rome nog zo’n 300 kerken en een heleboel oudheden, maar om die allemaal te bekijken ??? Geniet nog van jullie verblijf daar. Wanneer denken jullie terug in Terlanen te zijn ?

Roger 2018-10-27 19:12:25

Hartelijke felicitaties Myriam en Guido voor dit avontuur dat we met plezier en bewondering op afstand hebben gevolgd. Bedankt voor het delen van deze prachtige reis.

Monique en Marc 2018-10-27 19:12:57

die betoging waar jullie het over hadden: "Onder het motto ‘Roma dice basta’ (Rome zegt basta) trokken de inwoners van Rome zaterdag van de Capitolijnse heuvel naar het stadhuis van burgemeester Virginia Raggi. De politica van de Vijfsterrenbeweging is sinds haar ambtsaanvaarding erg omstreden, omdat ze de problemen van de Italiaanse hoofdstad maar niet in haar greep krijgt. ‘Raggi, een put zal je opslokken’, stond er op spandoeken geschreven. Of ‘Basta, la grande monnezza’ (Basta, met de afvalberg) - een toespeling naar de met een Oscar bekroonde Romeinse film ‘La Grande Bellezza - De grote schoonheid’. Veel demonstranten willen dat de burgemeester opstapt." Rome even bekeken vanaf een andere kant.....

Jonas 2018-10-27 19:24:28

een dikke proficiat voor deze prestatie, het zal terug wennen worden aan de alledaagse sleur. Voor Guido, er is geen tram 7 in Rome, maar voor jou zal hij éénmalig uitrijden binnen 2 dagen. een gelukkige verjaardag en geniet met volle teugen van Rome. Groetjes

Roger Van Helder 2018-10-27 20:23:56

Super! Ik denk dat je geen mooier cadeau kan krijgen voor jullie 45ste huwelijksverjaardag en voor de nieuwe voordeur van Guido: samen naar Rome stappen en de eindstreep halen. Proficiat! Marijke en Bert.

marijke 2018-10-27 21:05:17

Nen hele dikke proficiat prachtig en geniet er nog maar een beetje van in Rome.Tot binnen kort terug in Terlanen.

Lieve en jose 2018-10-27 23:31:51

Proficiat. Geniet nog een paar dagen van de eeuwige stad en we zien er naar uit om jullie binnenkort in Overijse te verwelkomen.

Guido & Rita 2018-10-28 09:52:02

RESPECT voor wat jullie gepresteerd hebben! Dit is echt een bezegeling van jullie 45 jaar tezamen zijn. Proficiat en tot kijk in 't dorp.

Grete & Johan 2018-10-28 10:28:48

gewoonweg geen woorden voor dikke, dikke proficiat en een hartelijke dank om ons op zo een fijne manier laten mee te genieten nu nog wat genieten van deze mooie stad

Julienne 2018-10-28 10:45:40

Een fantastisch exploot, een sportieve hoogstand, een voorbeeld voor ons allen ! Vanaf vandaag te voet naar de bakker en ook wat verder. ps : Rome is niet op 1 dag gebouwd, en de weg door Terlanenveld nog minder ....

patrick en greet 2018-10-28 11:35:47

Hartelijk gefeliciteerd met jullie prestatie. Helemaal te voet van Overijse naar Rome. Naar mijn weten hebben jullie geen kilometer gesmokkeld en ook doorgezet langs drukke uitvalswegen, grauwe voorsteden en industrieterreinen, die net zo goed bij een voettocht naar Rome horen als de prachtige bergen, wijngaarden en landschappen onderweg. Het was een voorrecht om enkele dagen met jullie op te trekken.

Carel 2018-10-28 11:55:27

Wat een schitterend avontuur ! Dank om het een beetje mee te mogen beleven via de blog en proficiat voor jullie 45 jaar samen !

Monique 2018-10-28 19:35:49

Ontroerd bij die twee sobere beelden: zo hebben de tienduizend =grieken in Perziê 'Thalassa, thalassa' geroepen bij het zicht van de zee na hun gevaarlijke terugtocht in dat vreemde land, zo hebben de barbaarse kruisvaarders Jerusalem aanschouwd na hun gezwoeg in de woestijn: Rome zien na drie maand zwerven. Bedankt voor de mooie beelden, voor de fijne commentaar, bedankt dat wij, vanuit onze luie stoel ,zoveel mochten meebeleven, en tot heel binnenkort. Lieve groeten.

Leo en Chris 2018-10-28 20:46:47

WAW magnifiek ! goed gedaan ! nog heel erg bedankt om ons te laten mee genieten , groetjes uit het koude Terlanen

hilde 2018-10-28 23:07:53

Dit was geen reisverhaal maar een permanente aanslag op het gezond verstand en op alle mogelijke ledematen die echter verdwijnt door het enthousiasme van 2 lieve, gerespecteerde buren die onze blijvende bewondering verdienen ! Naoual en Arthur

arthur 2018-10-29 10:18:25

27 juillet----27 octobre, 2000 km en 9O jours pour ROME. Félicitation. Je vous souhaite un très beau séjour dans cette belle ville, vous l'avez bien mérité. Encore une fois CHAPEAU. Happy Birthday Guido. Veel lieve groetjes. Anne-Marie ( Lo ).

Anne-Marie 2018-10-31 16:01:01

Proficiat proficiat Guido en Myriam!!! 45jaar samen in goede en minder goede dagen … dat verdient al een pluim. Te voet naar Rome stappen uit Terlanen ...daar vinden we geen pluim voor die groot genoeg is om jullie te schenken. Sukses met de nieuwe voordeur Guido en tot weldra.

Chris en Lieve Vandenhouten 2018-11-02 14:09:48

Knap gedaan! En zooooooooooooo genoten!! Hop naar de volgende uitdaging?! Nogmaals PROFICIAT! We gaan jullie verhalen en foto's al missen ;-) Grz Akke & co

akke & co 2018-11-05 12:18:33
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.