Over labyrinten, sleutel zoeken en olijven.....

Italië, Gambassi Terme

Over labyrinten, sleutels zoeken en olijven

Weg vanuit Lucca na een laatste lunch met Carla op een zomers aandoend terrasje in de oude binnenstad . We waren nog op zoek naar een labyrint op de kathedraal. Je vindt dat hier nogal als symbool van de zoektocht van de pelgrim ( kan ook in ons vakgebied gebruikt worden ). We vonden het niet direct en vroegen het dan maar aan een officier van de caribinieri die aan de overkant van het plein deel uitmaakte van een escorte voor een BI. Hij kwam het aanwijzen en gaf er de uitleg bij en wenste ons een vruchtbare zoektocht en dat in perfect Engels. Onderweg kwamen we nog een labyrint tegen in Capannori. De Ostello van Altopascio is niet geweldig en nochtans van de gemeente : onveilig en smerig en geen dekens Ze mogen dringend een kwotering invoeren voor dit soort initiatieven. Aangezien het er niet gezellig was zijn we dan maar op de stoep van de bib gaan zitten waar er wifi was en een prachtig zicht op de oude stad die in het teken staat van de ridders van Tau.

De tocht verderop ging vooral langs de vallei of vlakte van de Arno die in centraal Toscane stroomt. We liepen langs de historische Via Francigena waar nog fel gevochten werd door de legers van Pisa, Lucca en Firenze. Het laatste stuk was klimmen naar San Miniato. We hadden gereserveerd in een hotel, maar alles was potdicht. Op het aangegeven telefoonnummer antwoordde niemand. Wat voorbijgangers kwamen met ideeën die op niets uitdraaiden. Uiteindelijk gingen we uitleg vragen in de winkel aan de overkant en die had een sleutel. Na wat zoeken vonden we binnen een sleutelkastje en we hebben daar maar een sleutel van een kamer uitgezocht. Het blijft vreemd, het was zelfs geboekt met booking.com. Rond 19u kwam de eigenares langs met veel scusi, maar dat is hier standaard en lost weinig op.

De tocht van vandaag was om van te dromen. Het was ontbijten met zicht op een arcadisch landschap. Het was wandelen over Toscaanse heuvels met landschappen die uit een folder komen. De nieuwe Ostello is een gerestaureerd convent met 2-persoonskamers met eigen douche (wat je in veel hotels niet hebt) en dat voor 34€. Onze was hangt te drogen in het landschap van een Toscaanse schildermeester. Het convent leunt aan tegen een Romaanse kerk uit de elfde eeuw en omsluit op zijn beurt een kerkje dat er al in de negende eeuw stond. Sigeric vermeldt het in zijn kronieken We kregen als toemaatje na het eten een rondleiding in de kerk, het geheel wordt door een VZW beheerd.

We hebben vandaag een gans nieuwe groep mee aan tafel gekregen: een man uit Montréal , 4 Italianen , 2 uit New York en 2 Oostenrijkers met geen gemeenschappelijke taal, het was dus een toren van Babel. Er kwam ook nog een bus met journalisten langs die met pelgrims op de foto wouden.

Waar ik geen antwoord op vind: in vele steden vond je hier standbeelden of verwijzingen naar Pinocchio, zelfs al van in Pontremoli. Heeft iemand een idee?

Overal begint men de netten te spannen voor de olijfoogst. Zoals menig pelgrim heb ik een paar olijven geproefd en bleef uren met een wrang gevoel in de mond. Blijkbaar moeten die eerst een paar maanden in zout water weken voor ze eetbaar worden.

Doe het zondag goed met de verkiezingen, wij stemmen bij volmacht. Ook veel succes met de Oxfam Fairtrade dag.

Groetjes en tot horens
Guido

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Beste Myriam en Guido, Altijd leuk om te zien dat er een nieuw reisverslag gepost werd. Mooie routebeschrijvingen en culturele weetjes! Wij doen morgen zeker ons best! Het ga jullie goed, het einddoel begint nu toch al in zicht te komen. Groetjes Brigitte & Georges

Brigitte Naud 2018-10-13 21:38:42

Eindelijk even verlost van al dat politiek gekissebis hier. De ( nationale) politici krabben mekaar hier bijna de ogen uit. Lekker vredige , zuiderse toestanden ginder. Met ook hoogtes en laagtes , zoals het hoort voor echte pelgrims. En wat heeft Pinocchio met Italië te maken? Het antwoord is: Collodi. Deze naam is zowel de naam van de schrijver van de Pinocchio-verhalen als het stadje waar deze schrijver vandaan komt. Collodi ligt in Toscane, vlakbij Lucca, vandaar dus dat je de beroemde marionet overal in Toscane ziet. De Italianen zijn maar wat trots op hun Pinocchio het verhaal van Pinocchio over de gelijknamige houten pop die door Gepetto uit een stuk pijnboom wordt gesneden. Gepetto is als een vader voor Pinocchio, die – eenmaal af – ineens kan lopen en net een echt jongetje is. Pinocchio haalt veel kattenkwaad uit en telkens als hij liegt wordt zijn neus een stukje groter. Hij werkt zichzelf steeds in de nesten, maar heeft een goed hart. Op het eind van het verhaal verandert hij in een echt jongetje van vlees en bloed. Dit als beloning voor zijn goede gedrag. De avonturen van Pinocchio zijn bedacht door Carlo Collodi, een pseudoniem voor Carlo Lorenzini. Collodi was journalist en schreef in 1880 verhalen voor een kinderblad. Dit was het begin van Pinocchio. Overigens waren zijn verhalen wel een beetje anders dan het Pinocchio-verhaal dat we nu kennen. Zijn versie liep namelijk fout af. Pinocchio wordt opgehangen vanwege zijn vele fouten en overtredingen. In latere versies veranderde de houten pop uiteindelijk in een mensenkind. Wel zo vriendelijk. Dus een beetje de Tijl Uilenspiegel van bij ons. nog veel wandelplezier.

Roger 2018-10-13 22:40:07

Hey Myriam en Guido Ik heb denk ik voor jullie goed nieuws gevonden op de officiële website van de VF. Het zoeken en vinden van slaapplaatsen voor volgend weekend tussen Siena en Acquapendente zal misschien iets beter gaan nu. Geniet nog van jullie laatste weken op de VF. Onderstaand een copietje van het artikel. Siena, the World Francigena Ultramarathon postponed to 27th and 28th October The World Francigena Ultramarathon will now take place on 27th and 28th October. The event has been postponed for a week compared to the initial date (20-21 October) due to the extraordinary Palio of the city of Siena.

Patrick 2018-10-14 10:50:09

Overijse 14 oktober… het dorp ziet er al dagen uit als één groot fotoalbum, wel met vrijwel altijd dezelfde lachende gezichten, benieuwd hoe lang ze er nog blijven hangen…? Intussen genieten jullie van al dat moois in een Rustig Toscane, ,landschappen, kerken en kapellen, van binnen en van buiten… Verdomde Italianen, ze hebben toch veel moois gemaakt. En nu hebben ze zelfs Romero geadeld (wel tegelijk met Woityla, maar ja, dat zal wel voor het evenwicht zijn zeker) Vele groetjes, hou jullie kleren proper, en het moreel hoog, verzorg de conditie en eet geen rauwe olijven…

Leo en Chris 2018-10-14 18:10:36
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.