Van Valkenburg tot Maastricht: een denkwaardige wandeling

Nederland, Maastricht

Denkwaardig in de zin van overpeinzing, bezinning en zelfs filosofie.

Het boek "Wandelen, een filosofische gids, Frédéric Gros" (mij uitgeleend door Frieda) is een mooie leidraad. Wat betekent wandelen? Wat gebeurt er met de pelgrim?

Overpeinzing: het opgesmukte Nederland tegenover het onopgesmukte Wallonië. Wat trekt mij zo aan tot de Waalse dorpen, steden en omgeving? Na enig nadenken is dat het leven zoals het is, de realiteit. Dat weerspiegelt zich in het gedrag en de omgang. In Wallonië is het nabij. Properheid en perfectie creëert afstand. En zeggen dat ik nu rondstruin in het gezelligste deel van NL. Vriendelijke mensen hoor maar toch anders.

De technogisch en economisch ingestelde moderne mens is ingesteld op beheersing, groei en opbouw (kan er zelf van meespreken). De natuur reageert hierop. Laisser faire, laisser aller?

Onze mooie "landelijke" gebieden zijn eigenlijk een aaneenschakeling van op vee gerichte monoculturen met hier en daar wat natuurelementen. Het lijkt mooi maar het is onnatuurlijk. Vleesgebruik drastisch minderen zou op termijn een enorme positieve natuurlijke impact hebben. Onze landbouw is daarbij in hoofdzaak export gericht. Wist je dat NL de 2de grootste voedselexporteur ter wereld is? Vlaanderen idem dito. 46% van de oppervlakte is landbouw waarvan 55% voedergewassen. Tel maar na. Zo bekeken is er weinig romantisch aan deze "bucolische" landschappen.

Vandaag een rustige wandeling inclusief kort stadsbezoek: 20 km (tot. 378).

SDG 14 is nu aan de beurt: leven in het water. De meeste natuur bevindt zich in de oceanen, meren en rivieren.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Paul, Wat ik mooi vind: niet het einddoel, maar de weg is belangrijk voor u. Dat illustreren uw foto's ten overvloede. Dank!

Ward C 2023-09-04 09:52:31

Schitterend Paul

Willy Schepers 2023-09-04 22:43:32

Nederlandse bedrijven bewerken meer landbouwgrond buiten Nederland dan in het land. Dat maakt van Nederland een grote speler op de voedselmarkt.

Ward C 2023-09-04 23:31:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.