Een dagje in Assisi, beschouwing

Italië, Assisi

Halfweg de tocht richting Rome past natuurlijk een rustdag in Assisi, hét Franciscus-centrum. Deze stad heeft dezelfde historische rijkdom als Venetië zónder het water maar mét de bergen.

Te veel om te zien in 1 dag maar voldoende tijd voor een eenmalig bezoek.

Bijgevoegd beelden met bijschriften


BESCHOUWING:

Ik schrijf onderstaande met enige terughoudendheid en aarzeling omwille van de persoonlijke aard terwijl het toch ons allen aangaat.

Na 8 dagen stappen door Toscane en Umbrië merk ik wat de hoge temperaturen en het gebrek aan regen (klimaatverandering) doen met ook deze omgeving: uitgedroogde rivieren, de grote Tiber die je met je botten kan oversteken, watertekort.

Steeds wordt naar de overheid verwezen die maatregelen moet nemen. De instanties hebben hierin een zeer belangrijke rol, dat is waar.

Maar bijna nooit wordt er gewezen op onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Franciscus toont ons de weg: soberheid, zorg voor de natuur. Voor mij persoonlijk zijn dit dé thema's van mijn tocht.

Toegepast op mezelf: slaaptrein naar Firenze (hoewel dubbel zo duur als het vliegtuig wat absurd is), alles te voet, weinig vlees, weinig consumptie... Ik heb niet het gevoel dat ik hierdoor iets mis, integendeel! Natuurlijk "zondig" ik ook al eens maar ik tracht mijn verantwoordelijkheid te nemen.

Een druppel op een hete plaat? Wel ja, maar vele druppels zorgen voor verkoeling.

Soms voelt voor mij de hele klimaattoestand aan als het spelende orkest op de Titanic met dansende opvarenden, après nous (avec nous) le déluge. Wij vliegen, rijden, eten en kopen alsof er niets aan de hand is. De vrije markteconomie luidt. "Ik heb geld dus mag ik alles kopen wat ik maar wil" met alle gevolgen vandien.

Ik spreek hier niet over de basisbehoeftes waar iedereen recht op heeft maar over de extra's vooral door de 10% welgestelden in de wereld (zoals ik) die medeverantwoordelijk zijn/waren voor de klimaatverandering en ecologische ramp.

Misschien komt dit jullie wat vreemd over hier op deze prachtige plek maar ik ben er zéker van dat Franciscus in zijn woorden hetzelfde zou zeggen en denken. Hij zou bij terugkeer een mundiale Franciscaanse oproep doen voor radicale gedragsverandering richting soberheid en respect voor de leefomgeving. Dan komt de ontmoeting met de andere volledig tot zijn recht.

An inconvenient truth?

Geschreven door

Al 13 reacties bij dit reisverslag

Mooi verwoord Paul en ik ben het helemaal eens met jouw overpeinzingen op je rustdag in het mooie Assisi ! Het 'ga' je goed tijdens het vervolg van je tocht 🤞🤗

Mia Theunis 2022-08-30 19:58:39

Visie waar ik zeker mee akkoord ga Paul maar ook niet altijd simpel om consequent te zijn! Nog een fijne verderzetting van je mooie tocht!

Linda Langenaeken 2022-08-30 20:15:36

Ik ben het ook eens met jou! Met minder kan ik ook genieten! Je mama💖🌻

Thérèse Colemont 2022-08-30 20:16:43

An inconvenient Truth? Klopt helemaal. Reeds in 2006 trok Al Gore hiermee de wereld rond. We zijn nu16 jaar verder en wat hebben we er ondertussen van geleerd ? Heel weinig. Iedereen praat constant van "dure brandstof" en ... 't weer is naar de klote, maar als ik dan als enige 's zondagsmorgen met de fiets bij de bakker "om de hoek" sta, (bijna alle anderen zijn er met de wagen) dan merk ik "de wil is goed, maar het vlees is zwak".... om een met bekende woorden te zeggen!

Jef Broux 2022-08-30 21:30:35

Heel mooi verwoord Paul. Bedankt rust daar goed uit om de volgende stappen te zetten. Raymond

Raymond remans 2022-08-30 21:54:21

Lieve Paul, Het is nacht én het regent……ook goed nieuws! Je mama💖🚴

Thérèse Colemont 2022-08-31 02:05:23

Mooi geschreven, Paul! Minder consumeren en toch volop genieten...het kan inderdaad.

Kristof Stryckers 2022-08-31 08:43:51

Heel mooi verwoord Paul en het klopt dat je met minder ook veel kan .

Rita Vanhove 2022-08-31 09:05:26

Veel respect

Patrick 2022-08-31 11:10:09

Nu de natuur duidelijke taal spreekt wijzen we nog steeds naar "de andere". Zo weinigen voelen zich verantwoordelijk. Zo weinigen denken aan de omgeving die we onze (klein)kinderen nalaten. Hoeveel "rampen" hebben we nodig om onze slaperige ogen te openen? Wanneer zien we dat het mooie wat ons omringt, en het mooie waar we als mens toe in staat zijn, waard is om gekoesterd te worden. Bedankt Paul voor de druppel. Nu nog zorgen dat de druppels stoom vormen om de trein op snelheid te krijgen. Veel moois en moed op weg naar Rome.

Danny en Mieke 2022-08-31 12:03:28

Beste Paul In mijn jonge jaren stonden de ijsbloemetjes s'avonds op mijn slaapkamerraam en ook 's morgens nog, geen verwarming, alleen beneden een kolenkachel. We waren tevreden, natuurlijk is het nu aangenamer, maar de tijd herhaald zich blijkbaar. Ik vraag mij af, wie heeft daar schuld aan, wij allen die meegesleept zijn door de welvaart of ...... Sorry voor mijn misschien in uw ogen een rare hersenkronkel. Nog heel veel spelplezier, blijf u zeker volgen !

Lea 2022-08-31 14:56:11

Verkeerd woord, geen spelplezier, maar stapplezier sorry !!

Lea 2022-08-31 14:58:21

Pluk de dag Paul 😉

Manuel Coolen 2022-08-31 17:09:45
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.