Nog een interview en nog meer lezen

Indonesië, Candidasa Bali

Het gesprek gisteren met de priester heeft wat dingen opgeleverd, maar nog niet enorm veel. Daarom heb ik vandaag afgesproken met Wayan, de vaste taxichauffeur van Bram. Hij weet ook het een en ander over Bali te vertellen en spreekt goed genoeg Engels. Ik mail met hem waar we zullen afspreken en hij zegt dat ie zo'n 200m van het hostel op straat is. Okee, moet ik hem nu ineens kunnen vinden? Ik weet niet eens meer hoe dat hij eruit ziet! Gelukkig stuurt hij daarna nog een mailtje dat hij tegenover een bepaald hotel staat en een zwart shirt draagt. Okee, richting het hotel dan maar en dan zien we wel. Al weet ik niet hoe het gesprek zal gaan zo aan de kant van de straat. Zodra ik het hotel nader staat hij me inderdaad al op te wachten. Hij zwaait en roept mijn naam, dus ik heb 'm gevonden! Of ja, eigenlijk heeft hij mij gevonden. We nemen inderdaad plaats aan de kant van de straat, op twee krukjes bij een winkeltje en praten over heilig water en de zee. Het meest nuttige wat hij mij eigenlijk vertelde is dat ik het moeilijk ga krijgen om alles op een rijtje te krijgen. Als ik mensen hier vraag naar heilig water en wat het voor hen betekent, dan krijg ik een ander antwoord dan wanneer ik het mensen in een ander dorp vraag. Iedereen spreekt de waarheid, want in ieder dorp vieren ze ceremonies anders, zijn rituelen net weer verschillend en kunnen zelfs betekenissen anders zijn. Dat is heel mooi, dat de religie zo flexibel is, alleen kan ik er weinig mee in mijn onderzoek. Nouja, de conclusie is dat ik niet een algemeen beeld zal krijgen, maar dat er meerdere waarheden zijn. Ik moet nu dus op z'n Balinees gaan denken. Hoe zich dit straks in mijn onderzoek gaat vormen, dat moet ik nog zien. Daarom heb ik mijn docente maar weer gemaild met deze nieuwe ontwikkeling.

P.S. Deze keer geen foto's, want dat zijn toch steeds weer foto's van de zee en anders worden jullie nog (meer) jaloers!

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Hoi Robin! Maar dat is toch een prachtige conclusie : een flexibele religie... Iedereen past die aan aan de eigen mogelijkheden en wensen. Prachtig toch? Kunnen andere religies héél veel van leren!

Guusje van Dongen 2016-02-20 16:05:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.