Ronddwalen in de straten van Ubud voor mijn onderzoek

Indonesië, Bali

Het is een prachtige dag en er valt overdag geen druppel regen... In vergelijking tot gisteren. Weet je nog wat ik zei over mijn goede plannen? Dit bedoel ik dus. Maar niet getreurd, je weet nooit wanneer het weer valt dus ik ging weer op pad.

Ome Peter vroeg me om wat meer te vertellen over mijn onderzoek, dus dat zal ik bij deze ook even doen. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in het Hindoeïsme, laat ik daar mee beginnen. Binnen het Hindoeïsme, en in elke religie overigens, is er ontzettend veel te onderzoeken. Vaak is het erg complex, omdat iets met allerlei andere dingen samenhangt. Ik ben geïnteresseerd in heilig water. Dat is de korte versie. Wat uitgebreider: de tempel Tirta Empul (die van gisteren) speelt een grote rol in mijn onderzoek. Je kunt er meer over googlen als je wilt, maar in deze tempel kan men zich reinigen. Het water komt uit een bron (ik denk uit de grond) en dat water is erg puur en zuiver en daardoor ook heilig. Wanneer je je wast met dit water, ben je weer helemaal rein en schoon aan het eind. Van buiten, maar vooral van binnen. Verder gebruiken mensen in hun dagelijks leven ook heilig water. Met name bij de offers die je dus op straat vindt. Het probleem voorlopig is echter meervoudig: 1) de mensen die ik daarover aan wil spreken (het makkelijkste om dat te doen is net nadat ze dat hebben gedaan) spreken maar een beetje Engels. Sommigen wel meer, maar dan worden mij maar een paar dingen wat duidelijker; 2) ik moet een beetje geluk hebben wanneer ik zie dat ze dat doen. Want niet iedereen doet het 's ochtends, en de handeling duurt maar eventjes. Eigenlijk wilde ik ook bij mensen thuis komen om te zien hoe ze het water gebruiken, maar ik denk dat ik er beter naar kan vragen of het evt weglaten. Daarnaast wordt ook de zee belangrijk, omdat ze ook offeren aan de zee, bv om het kalm te houden en geen tsunami's te krijgen. 6 maart is er de Melasti Pilgrimage, o.a. in Sanur. Daarom zal ik rond die tijd in Sanur zijn, om die pilgrimage bij te wonen en hopelijk te gebruiken voor mijn onderzoek. Ik ben nu nog maar 2 weken bezig, dus de precieze details van het hoe en wat moeten zich nog wat vormen. Ik ga dus door middel van observeren en interviews (of gewoon gesprekjes) dit gebruik en de betekenis van het heilige water onderzoeken. Dat was de lange versie.

Donderdags ben ik dus ook weer de straat op gegaan om de offers te observeren. Vandaag valt het me gelijk op dat de offers groter zijn. Niet alleen de kleine mandjes, maar veel meer! Dat is een mooie ingang om mensen ernaar te vragen en dan ook naar heilig water. Dus dat wordt m'n doel vandaag. het is wel een beetje gek om te doen en veel mensen spreken dus maar half Engels, waardoor een gesprek lastig is. Ook heb ik het gevoel dat ze denken van hoezo vraag je dat? Wil je niets kopen? Observeren is ook moeilijk, omdat veel offers er al liggen. Daarom kan ik er alleen maar naar vragen. Ook kan ik niet één centraal plekje vinden waarbij ik veel winkels etc kan zien en vanuit daar de offers kan observeren. Een beetje rondlopen en geluk hebben is het voorlopig dus maar. Misschien moet ik morgen heel vroeg al op pad, zodat ik het 's ochtends ook allemaal kan zien. Maar dan zul je zien dat velen het weer veel later doen...

's Middags ga ik lunchen op een plek met een prachtig uitzicht op een tempel met daarvoor een vijver met waterlelies. Na mijn lunch (salade met vruchtensap!) ga ik de tempel van wat dichterbij kijken. Daar kom ik per toeval een Nederlands meisje tegen! Het is gek om ineens in de buitenlucht Nederlands te praten en niet tegen een computerscherm via Skype. Met haar loop ik wat rond en ga dan weer richting huis. Ik moet me echt even opfrissen. 's Avonds ga ik weer naar buiten voor mijn diner. Het wordt weer de 'Warung' op de hoek en ik heb uitzicht op de straat. Ineens komt er een groep mensen in traditionele kleding langslopen. Een paar dragen bamboebalken horizontaal met daarbovenop een soort grote kist die versierd is met doeken. Voor zover ik weet is dat een ceremonie die met een crematie te maken heeft, maar dat weet ik niet zeker. Wel leuk om zo'n hele stoet voorbij te zien komen. Even later komt er een jongen op een scooter voorbij. Dat is opzich niets geks, maar hij heeft een eetkarretje bij zich. Achterop zijn scooter!

Als ik klaar ben met eten is het al donker en ik vind het weer een beetje spannend om naar huis te lopen. Al is het maar zo'n 5 minuten. Ik kom niks tegen, behalve in het steegje: 5 kikkers! Maar gelukkig heb ik het allemaal overleefd en kan ik in mijn kamer weer lekker Skypen met thuis.



Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Dat maakt het al wat duidelijker. Vertel ons ook wat over die offers: mensen zetten die buiten (eten, bloemen,geld?) en dan:neemt iemand het mee of de vogels of steken ze het in de fik? Vertel! Peter

Peter de Bont 2016-02-08 19:05:26

Hi Robin, goed om te horen dat je je dagen goed doorkomt zover van huis 👍🏻 wat een prachtig mooi land lijkt ons. Een hele mooie rijke ervaring die niemand meer van je af kan pakken! Geniet met volle teugen en wij volgen je op je blog! Groetjes Bram en Jessie

Bram en Jessie 2016-02-08 19:50:06
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.