DE GRENS OVER

België, Bitsingen

Ik val eigenlijk van de ene verbazing in de andere tijdens deze tocht. De route die ik vandaag geprogrammeerd had, liep tot aan een hostel in Eben. Dus toen het streepje op mijn horloge ophield, wist ik dat ik min of meer voor een hostel moest staan. Het was precies op een kruispunt, ik keek om me heen welk huis het dan zou zijn en besloot het adres eens op te zoeken op mijn telefoon.
"Kan ik je helpen", vraagt een man mij in het Nederlands. Ik zeg dat ik ergens wil overnachten en dat er hier een hostel zou moeten zijn. Hij wijst naar het tegenovergelegen gebouw en vertelt dat er verderop ook een goedkope gîte is van een vriendin van hem. Ik loop achter hem aan zijn huis in waar hij vriendin Lia voor mij gaat bellen. De gîte zit al vol en ik fluister hem toe: heeft ze misschien een tuin waar ik mijn tent mag opzetten?

En zo komt het dat ik even later naast Rob naar Lia toe wandel waar ik een prachtig plekje in de tuin krijg, vlak onder de kerktoren. Ik mag er douchen en naar de wc en ze wil niet dat ik er voor betaal. Ondertussen krijg ik van Rob te horen dat hij net ontslagen is op de muziekschool in Maastricht. Een muzikant, net als ik! Maar wat een treurigheid: hij mag terugkomen als zzp'er, maar hij wil - heel begrijpelijk als je eind 50 bent - de zekerheid van een vaste baan en een verzekering voor als hij onverhoopt ziek zou worden. Dit gebeurt op heel veel muziekscholen in Nederland en het is slecht voor de docenten, die vaak toch al hun inkomen op verschillende plekken bij elkaar moeten scharrelen, maar ook slecht voor het muziekonderwijs. Op veel plaatsen betekent dit beleid ook gewoon het einde van de muziekschool en daarmee het einde van gesubsidieerd onderwijs.

Vanochtend ging het zoals ik gehoopt had: ik werd uit gewoonte rond half 7 wakker, maar na wat gewoel viel ik nog heerlijk in slaap tot half 10. Beneden stond er een ontbijt voor me klaar met vers brood en een gebakken ei. Na enig overleg besluit Kirsten dat ze vandaag graag een stukje mee wil wandelen met mij. Maar eerst doen we nog rustig aan: we drinken koffie, ik ga op de fiets mijn avondeten kopen, pak dan in alle rust mijn rugzak weer in met de schoongewassen kleren en stap nog eens op de weegschaal: met een volle rugzak met eten en 1 liter water weegt hij precies 12 kilo. In de loop van de dag eet ik daar nog wat grammen van op, dus hij wordt alleen maar lichter.

Frank is zo lief om ons samen bij de Pietersberg af te zetten (zo heb ik voor het eerst klein stukje gesmokkeld, want ik eindigde gisteren natuurlijk in het centrum) en daarna Kirsten 6 kilometer later weer op te komen pikken.
We lopen de laatste kilometer Pieterpad, en dan is daar de eerste rood-witte GR 5 aanduiding! Daarna volgt een prachtig stuk langs de mergel-afgraving. In Kanne (of Riemst: twee namen, één dorp) eten we een ijsje en daarna nemen we afscheid. Wat een heerlijk verblijf heb ik gehad en wat voel ik me weer gevoed met zoveel vriendschap.

Terwijl ik het gevoel heb dat dit een beetje een rustdag was, heb ik toch een dikke 13 kilometer gelopen. Kennelijk gaat het me ongemerkt toch al steeds makkelijker af en natuurlijk doet een lange nacht lekker slapen ook goed. Ik geniet!

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Ik kijk iedere avond uit naar jouw verhaal van de dag Hanneke, een heerlijk rustmoment. 👋

Ghislaine 2022-07-28 20:11:48

Dag Hanneke, Mocht Rob je volgen via dit reisblog, dan heb ik een advies voor hem: Mijn zus, Els Maas, is al jarenlang gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding en coaching van met name beroepsmusici. En volgens mij doet ze dat heel goed: https://www.elsmaas.nl/ Groeten en buon camino van Noud (die in 2011 naar Rome liep via de Gottardpas, de Ticino en daarna de via Francigena).

Noud Maas 2022-07-28 20:45:24

Dankjewel Noud!

Hanneke.op.pelgrimage 2022-07-28 21:59:27

Ik durf zo langzamerhand wel te bekennen dat ik vooraf wat ambivalent stond tegenover je pelgrimage. Maar wat blijkt dat onterecht. Als je tocht half zo interessant is als je verhalen daarover, ben je een prachtige tocht aan het maken.

Martin 2022-07-28 21:59:42

Wat leuk om te zien Hanneke, dat ik een deel mag uitmaken van jouw avontuur. Fijn dat het je goed bevallen is in de mooie tuin bij Lia. Zo komen we elkaar tegen op ons pad. En ik wil Noud bedanken voor zijn berichtje. Het spreekt me wel aan. Ik ga zeker eens contact opnemen met je zus. Ik was wel al met de gedachte aan het spelen om zo'n traject in te gaan, maar nu kom ik toch iemand tegen die gespecialiseerd in in musici !? dank jullie. Goede reis Hanneke, en nog vele mooie ontmoetingen.

Rob 2022-07-29 08:27:47

Wat mooi dat ik jou ben tegengekomen met Baer. Ik kijk elke keer weer uit naar je verslag. Waar je gisteren gelopen hebt ben ik bekend. Ik ga veel touren met mijn oudste dochter. Mooie omgeving. En zoals je al eerder schreef. Toeval bestaat niet.

Lilian 2022-07-29 08:28:45
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.