10. Met of zonder…(3) route

Nederland, Nijmegen

De echte zwerver loopt natuurlijk zonder einddoel en zonder route. Zonder wandelkaart, zonder GPS. Een pelgrim heeft een einddoel, of dat nu uit religieuze overwegingen is, zoals het pelgrimeren ooit begon, of vanuit andere motieven. Maar hoe je dat einddoel bereikt, dat ligt vervolgens allerminst vast. Volg je de gebaande paden? Bereid je zelf een route voor? Koop je een elektronisch hulpmiddeltje waarin je het 2200 kilometer lange traject invoert, en dat je waarschuwt als je van je route afwijkt doordat het dan gaat trillen? Of neem je boekjes en kaarten mee, die je dan weer allemaal op je rug moet dragen?

De misschien wel meest bewandelde route naar Rome is de Via Francigena: de officiële pelgrimsroute die in Canterbury begint. Deze route werd in het jaar 990 gelopen door de aartsbisschop van Canterbury, Sigeric, die bij de paus zijn pallium (een soort aartsbisschoppelijk koord) in ontvangst zou nemen. Sigeric beschreef bij thuiskomst zijn ‘weg van de Franken’ en meer dan 1000 jaar later werd deze route door de Raad van Europa uitgeroepen tot een Belangrijke Culturele Route.

Om vanuit Nederland op de Via Francigena te komen kun je verschillende zogenaamde ‘aanlooproutes’ volgen: vanuit Nijmegen loop je naar Maastricht en kun je dus heel handig het Pieterpad volgen. Daarna loop je via Begië in een min of meer rechte lijn naar Reims, waar je op de Via Francigena belandt. De route die je dan volgt is vooral ook cultureel interessant.

De aanlooproute die ik op het oog heb, is groener en grilliger. Vanuit Maastricht kun je namelijk ook een Grande Randonnée, de GR 5, lopen. Je loopt dan door Luxemburg en het oosten van Frankrijk, dwars door de Vogezen, en je sluit pas in Pontalier, vlakbij de grens met Zwitserland, aan op de Via Francigena. In Zwitserland loop je langs het meer van Genève (eigenlijk Lac Léman geheten) door Lausanne, waar ik ooit woonde, waarna de klim van de Grand Saint Bernard begint.

In Italië komt er weer een keuzemoment: wil je in de voetsporen van de Heilige Franciscus treden en via Assisië naar Rome, dan volg je de Franciscusroute vanaf Florence, en doorkruis je de Apenijnen. Als je de Via Francigena blijft volgen, loop je westelijker en kom je door bekende steden als Lucca en Siena.

Maar zover ben ik nog niet.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.