30. Teruel 13 - 15 apr

Spanje, Teruel

Palmzondag 13 apr.
Vanmorgen besluiten om toch vandaag al naar Teruel te gaan.
We willen dit oude plaatsje graag bezoeken, en omdat het palmzondag is, zou het leuk zijn om misschien vandaag nog een processie te kunnen zien.
Vandaag begint de Semana Santa, de 'heilige week', de week voor pasen.
Vorig jaar hebben we alle paasprocessies in omgeving Sevilla in het water zien vallen.

Dus op tijd op pad door een mooi licht heuvelachtig landschap met héél veel druiventeelt. Al deze druiven groeien op kleine korte stammen.

Ongeveer 40 km voor Teruel veranderd het landschap. Prachtig berglandschap nu met mooie gekleurde, voornamelijk rode grond, in prachtige rotsformaties.

In Teruel is een goede camperplaats, met ruime plekken. Laat daar nog net een mooie plaats voor ons zijn.
Na de lunch gaan we met de fiets de stad in, met als doel om de palmzondag-processie vanaf twee kerken te zien. De twee broederschappen dragen een Pasos met het beeld van Jesus en een Pasos met het beeld van Maria.
Beide processies moeten elkaar ontmoeten bij een boog (archos) onder de aquaduct, waar Jesus en Maria hun laatste ontmoeting hebben.
Dat wordt natuurlijk weer wachten, want Spanjaarden zijn nooit op tijd, bovendien dreigt er een regenbui.
Maar met enige vertraging kunnen we toch genieten van deze mooie traditionele religieuse gebeurtenis.

Ma 14 apr
Dan staat voor vandaag de historische binnenstad van Teruel op de lijst.
Het is een relatief kleine stad met een toch wel bewogen en opmerkelijke geschiedenis.
Ten eerste ligt de stad erg hoog, de twee rivieren hier lopen laag, en bereiken de stad niet. Dat was dan ook meteen het grootste probleem, maar al in de Moorse tijd is daar een oplossing voor gevonden met cisternes, ondergrondse watervoorraden en een ondegronds waterleiding systeem in combibatie met een aquaduct. Heel inventief al in de Middeleeuwen. Dit hebben we natuurlijk even bekeken.

Ook heel speciaal is dat de Moren hier niet zijn vertrokken toen ze overwonnen waren door de Christenen, maar in goede harmonie samenleefden.
De Moren waren goede architecten, en bouwden de torens en plafonds van de Christelijke/Rooms-katholieke kerken.
Zodoende ademt de stad een Mudejar stijl (Arabische-).
Alle vijf de hoge kerk-torens zijn in de Mudejar stijl gebouwd, en zelfs het recente trappenstelsel van het station naar de oude stad is in Neo-Mudejar srijl.
Wij herkennen hier veel aan de bouwstijl, omdat dat veel gelijkenis vertoond met de versieringen aan de gebouwen in Marokko.

Tijdens de Spaanse brugeroorlog heeft hier een hevige strijd gewoed, waarbij veel is verwoest. Eind jaren 30 van de vorige eeuw lag er veel in puin, maar alles is in de loop van de tijd weer origineel gerenouveerd. Waardoor de Mudejar architectuur in 1986 op de Wereld-erfgoed-lijst staat.

We genieten van alle gebouwen, vooral van de romaanse kathedral uit 1577, dat de zetel is van het bisdom Teruel. Het is het belangrijkste mudejar-monument van de stad. Bovendien hebben de Moorse architekten hier een prachtig houten Mudejar-plaffond aangebracht.

Naast de Kathedraal is het Bisdom gevestigd, hier is ook een tentoonstelling van prachtige kunstvoorwerpen uit het hele bisdom te zien, heel bijzonder.

Even voor tweeën kunnen we nog nèt de stadsmuur en -toren met het aquaduct snel bekijken.
Het is altijd weer een race tegen de klok, als altijd in Spanje, want alle musea, gebouwen en winkels sluiten om 14.00 uur.
Welliswaar openen ze weer in de namiddag, maar daar wachten we meestal niet meer op.
Dus na een lekker schaaltje heerlijke speciale Teruel-ham met een verfrissing, bezoeken we als laatste de trappen.
Dan op de fiets terug over een super fietspad recht richting de camperplaats.

Het was ondanks twee keer een regenbui toch een geslaagde dag.

Cp Teruel sitecode 94404
2x gratis

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.