Dinsdag 14 februari
Al gauw komen we in de heuvels bij
Pharping, waar veel kloosters zijn. Wij gaan naar Azom Monastery waar we in het guesthouse van het klooster overnachten. Hier krijgen we een nette eenvoudige, kale, naar kamfer ruikende kamer met ensuite badkamer. De gangen zijn kaal en galmend.
Bovenop het guesthouse hebben we mooi zicht op het grote statue van Guru Rimpoche, hij bereikte hier in de 8e eeuw enlightenment (verlichting). Daardoor is deze omgeving heilig voor de Boeddhisten en hebben ze hier veel kloosters gebouwd. Elke orde van Boeddhisten heeft zijn eigen klooster.
Om 4 uur gaan we naar het klooster van het statue, maar die is al gesloten, dat wordt dus morgen.
Azom en de andere Monastries hier zijn nog redelijk jong, de meeste zijn na 2008 gebouwd. Hier in Azom wonen en werken 250 monniken, meest jongeren, die hier ook naar school gaan. Omdat het nu 'vakantie' is, zijn veel monniken op reis.
Dus morgen een kleinere ceremonie, die ipv om 5 uur pas om 8.30 uur plaats vindt in het Monastery.
We eten vanavond om 6 uur in de eetkamer van de 'hogere' monniken, een prachtige zaal naast het monumentale Monastery zelf.
In de avond wikkelen we ons in een deken op bed, want het is hier behoorlijk koud.
Woensdag 15 februari
Na het ontbijt gaat tegen half 9 de gong voor gebed. De Monastery gaat open, zodat we foto's kunnen nemen en achterin op kussens kunnen we de ceremonie bekijken. Ongeveer 50 monniken zingen hun mantra's onder begeleiding van bel- en trommels.
Daarna naar het statue van Guru Rimpoche. Hij wordt gezien als de 2e Tibetaanse Boeddha.
In zijn hand een Dorje in tibetan (thanderbolt in English) voor kracht en bescherming. Hij heeft de duivels overwonnen (aan zijn drietand).
Met de bus verder naar een hindoe-tempel, de Dakshinkali Temple uit 8e eeuw. Bij een Kali-tempel worden bloed-offers gebracht, maar ook bloemen, kokosnoot, kippen en wierrook.
Het lijkt voor ons hier heel rommelig, maar voor de mensen hier is het heel speciaal dat ze hier hun offer brengen en zich te laten zegenen.
Dan naar de grot waar Guru Rimpoch entlightment (verlichting) vond in de 8e eeuw.
Daarna een Visnu temple (Visnu wordt altijd beschermd door slangen) + re-enlightment grot van Guru Rimpoch (altaar met kaarsjes)
Giru Rimpoch is zowel voor Hindoes als Boeddisten belangrijk.
De verhalen van alle Goden zijn voor ons niet goed te begrijpen, maar wel fascinerend.
Geschreven door Adriegrevankampen.reisblog