Donderdag 9 februari
We hebben twee volle dagen in Pokhora te besteden.
De eerste dag doen we gezamenlijk onder begeleiding van de gids, de tweede dag kunnen we naar eigen idee invullen.
Dus om 8.30 uur stappen we weer in de bus voor een drie kwartier durende rit naar
Pungdikot. De weg ernaartoe is een ervaring op zich, de werkzaamheden aan de weg naar boven zijn nog vol aan de gang.... Dat kost heel wat manoeuvreer werk van onze zeer goede chauffeur.
Het laatste stukje moeten we even lopen, de weg moet nog even worden vrijgemaakt.
Pungdikot is een Shiwa statue van 15,5 meter hoog dat hier pas vijf jaar staat. Rondom dit hoge standbeeld zijn 365 lingam's geplaatst (lingam = teken van vruchtbaarheid).
Over en paar jaar wanneer de wegen goed zijn aangelegd zal dit een druk bezochte plaats worden.
Dan rijden we een stukje de berg naar beneden naar de Vredespagode, die net als in Lumbini door Japanse boeddisten is gebouwd ten bate van de wereldvrede.
Bij het Statue én bij de Pagode zouden we bij helder weer een schitterend zicht op de Himalaya toppen moeten hebben, helaas..... Maar we hebben nog een paar dagen dat dat nog wel mogelijk zou kunnen zijn. (Keep our fingers crossed)
Terug in Pokhora gaan we naar de Devi waterfall, die nu in de droge tijd natuurlijk weinig water bevat. Het water stroomt onder de weg door in een grot, de
Gupteshwor Mahadev Cave. De ingang is prachtig versierd. Via smalle tunneltjes, waar je regelmatig moet bukken komen we bij een 'Shiva temple', een stalagmiet die een beetje is bewerkt naar lord Shiva. Even verder een open ruimte met zicht op een smalle spleet en waterval.
Achter de grot is een Tibetaans Refugee kamp. In dit vluchtelingen kamp wonen al sinds 1960 Tibetanen die het Chinese regiem in Tibet ontvluchtten, net als de Dalay Lama.
Hier lunchen we en bezoeken enkele winkeltjes met Tibetaanse dingen, om hen te sponsoren. Wij kopen hier een
Tibetaanse bell (tinshak) en een Yak deken (60% yak wol).
Dan gaan we downtown Pokhara bezoeken. De stad is al bijna volledig vol gebouwd met betonnen woningen, uitvoering versierd met tegels en kleuren. Maar in de oude stad zijn nog een aantal mooie 140 jaar oude bakstenen huizen met houtsnijwerk van de Newari handelaars te vinden . Deze huizen hebben alle houten luiken ipv de huidig gebruikelijke metalen rolluiken.
Als laatste naar Shree Bindhyabasini Temple, 17e eeuwse hindoe tempel, waar we genieten van twee huwelijken die tegelijkertijd worden gesloten in dezelfde tempel. Wij zijn vrij er rond te lopen en te fotograferen.
Na de huwelijksvoltrekkingen start juist een les aan jonge monniken, die mantra's zingen.
Nu zijn we wel moe van deze enerverende dag.
Wij besluiten met een paar anderen morgenochtend vroeg op te staan om de zonsopkomst te zien boven op de berg, BK regelt ons vervoer.
Voor nu was ophalen en vanavond gezamenlijk uit eten.
Geschreven door Adriegrevankampen.reisblog