Za 2 november
Omdat de weg naar het zuiden nog is gesloten door de aardverschuivingen die vorige week plaats vonden door de hevige regen, moeten we een omweg nemen. Voordeel hiervan is dat we over mooie rustige smalle berg weggetjes rijden. Het is een route die om Ella Rock heen gaat, waardoor we steeds een blik op deze berg en op Little Adams Peak kunnen werpen. Passeren is moeilijk op deze route vol met s-bochten.
Ruim een uur later zijn we weer op de nationale route, en nog steeds verder stort de weg zich naar beneden. We gaan het berglandschap nu snel verlaten.
We zijn op weg naar NP Udawalawe in het zuiden, met een tussenstop bij de rots gravures van Buduruwagala uit waarschijnlijk 7e á 10e eeuw. Deze liggen op 3,5 km van de route, maar weinigen bezoeken deze prachtig rustige plek. Wij genieten van de ruste, de vlinders en de vogelgeluiden als er aan het eind van het keurig aangeveegde pad een grote gladde rots te zien is, waaruit 7 figuren zijn gebeiteld. Prachtig gedetailleerd en heel indrukwekkend. De grootste is een 16 m hoge Boeddha, de hoogste uit een rots gecarfd in Sri Lanka. Aan beide zijden een groepje van drie, waarvan naar men denkt de witte een toekomstige Boeddha zal zijn.
Op de terug weg zien we een grote mooi getekende, volgevreten varaan voor onze auto langs lopen.
De bergen zijn nu verdwenen, de theeplantages zijn weer vervangen door de rijstvelden.
Dat is ook goed te merken aan de temperatuur, die is van 18 á 20 graden gestegen naar 26 á 30 graden.
Onderweg worden oneindig veel mango’s, bananen en zoete mais verkocht.
Het laatste stuk van de weg loopt langs het NP Udawalawe, zodat we de eerste olifanten al van uit de auto kunnen zien. Om half 2 gaan we op pad in NP Udawalawe. Deze safari-jeep is veel beter dan die in NP Kandula.
Dit park leent zich veel beter voor een safari omdat het terrein waar de dieren te spotten zijn begroeid is met lage en middelhoge struiken met verspreid staande bomen. Daardoor is het steeds een verrassing waar we de volgende olifant kunnen spotten. Onze jeep chauffeur weet ook veel over vogels en wijst ze ons steeds en heeft het vogelboek paraat.
Met het weer hebben we ook geluk, eerst lijken zich donkere onweerswolken samen te pakken, maar veel regen komt er niet van,
Er zijn daardoor veel olifanten te zien, alleen of in kleine groepjes. Eén grote olifant steekt vlak voor onze jeep langs en komt wel héél dicht langs ons. We deinzen wat terug voor dit grote dier zo dichtbij dat hij is aan te raken. Bij een grote waterplas liggen de buffels heerlijk te baden en zijn er veel vogels te zien.
Zo genieten we 3 uur lang van deze safari.
Onze accommodatie Athgira River Camping, is mooi. Ons verblijf is een soort huisje met een tent erin, heel gerieflijk met balkon en pal aan de rivier.
Vanavond gaan we bbq-en samen met Lambert en Mirjam, die we inmiddels voor de derde keer treffen (dorpswandeling, trein en in het NP).
Na het ontbijt nemen we afscheid van onze vrienden uit Brabant.
De volgende vogels gespot en geplaat:
Red-wattled Lapwing (steltloper) Black-headed Munia
Crested Hawk-Eagle Wooly-necked Stork (White-necked Stork)
Green Bee-eater Painted Stork
Brown Shrike Pompadour Green Pigeon (Groene duif)
White-browed Fantail (maakt dansende bewegingen) Blue-tailed Bee-eater
Baya Weaver (langwerpige nesten) Heel veel Pauwen ook met jong
Geschreven door Adriegrevankampen.reisblog