Ma 28 oktober
Deze accommodatie heeft een gezellige open ‘huiskamer’ met zicht op de rijstvelden op de 1e verdieping, waar we gisteravond heerlijk gegeten hebben. Leuk is het contact met andere gasten, van Singha reizen.
Voor het ontbijt krijgen we hoppers en egg-hoppers, een typisch Sri Lankaans soort pannenkoekje.
Voor de locale dorpswandeling worden we met een tuk tuk opgehaald, samen met een ander Nederlands koppel. Na ongeveer 20 minuten komen we bij een origineel boeddhistisch Singalees dorpje. Onze gids heeft hier veel kansarme kinderen en -gezinnen onder zijn hoede genomen. Hij begeleid hen met de opvoeding, scholing en hygiëne. Sinds 4 jaar ondersteunt Singha reizen ook dit dorp.
We krijgen hier een uniek inkijkje bij de plaatselijke bevolking. Allereerste stop is bij de Ayurveda dokter. Er komt juist een jongen die uit een boom is gevallen. Hij blijkt een gebroken enkel te hebben, deze wordt met een kruidenmengsel behandeld, die de breuk zal helen. Ondertussen blijven er patiënten binnen komen…. We krijgen de kruiden kookplaats en de ‘apotheek’ te zien. Ayurvedische dokters leren het vak van hun ouders, maar een examen is ook noodzakelijk. Heel bijzonder deze genezing met natuurlijke middelen.
Daarna mogen we kennis maken met twee nonnen (vrouwelijke monniken), die we allerlei vragen mogen stellen. Van hen krijgen we een korte meditatie, gevolgd door een kopje thee met locale zoete hapjes.
Vlakbij is de dorpsschool, waar we door de hoogste klas worden verwelkomd met een bloemenkrans. De gids geeft ons koekjes om uit te delen aan de kids. In alle klassen mogen we even kijken, en zien waarmee ze aan het werk zijn. De eerste klas zingt voor ons een lied, en wil ook nog wel het Singalese alfabet voor ons opzeggen. De oudsten willen graag dat ik iets voor hen op het bord schrijf, ik bemerk zo dat ze echt al wat Engels kunnen lezen.
We wandelen over een heuvel met cacao- en rubberbomen, deze worden elke ochtend vroeg aangesneden en al vóór zonsopkomst wordt dan de latexmelk geoogst. Dat wordt even verderop bij een handelaar gebracht, die er dunne lappen van maakt en deze rookt in een gebouwtje. Deze ‘rubberen lappen’ worden geëxporteerd naar oa Japan. Bij deze handelaar krijgen we ook het gebruik van betelnoten uitgelegd en uiteraard heeft deze man de kenmerkende rode mond en tanden.
Al verder wandelend gaan we steeds hoger over soms modderige paadjes. Langs arme gezinshuisjes, vaak van hout en golfplaten maar ook al vaker van steen. Bij één ervan krijgen we een kopje thee met palmsuiker aangeboden. Het kopje is hier een halve kokosnoot.
Kris kras groeien hier allerlei vruchten (cacao, passievrucht, grapefruit) en speciale bomen (teak, mahonie). Zo komen we langzamerhand bij onze lunch aan. Deze moet nog helemaal worden bereid, zodat we een uitgebreide uitleg krijgen, compleet met recepten. Heel erg leuk, dat wordt thuis ook kokosnoot soep, bananenbloem curry, linzen curry, boontjes curry en kokosnoot sambal maken. Het is heel erg lekker.
We hebben geluk want tijdens de kookworkshop regent het heel hard en is het weer droog als we terug keren naar de tuk tuks.
Dit was een lange excursie van 8 tot 3 uur, nu vandaag verder lekker uitrusten.
Geschreven door Adriegrevankampen.reisblog