14. Marokko dl 8, Taliouine, Tafraout

Marokko, Taliouine

18/3
Meteen nog maar weer een reisdag. Agdz met zijn palmeriën en kasbahs kennen we nu wel. Wel jammer dat we er dit jaar geen grote markt hebben meegemaakt.
Via de R 108 gaat het over een net uitgerolde weg naar Bou Azzer. In deze omgeving, ongeveer 35km vanaf de Draa rivierloop, hebben in een ver verleden de aardplaten behoorlijke verschuivingen gemaakt. Dat is goed te zien aan de veel kleurige rotswanden waar de weg in is uitgehouwen. Bou Asser is daarvan het centrum, een grote mijn is hier, waar meer dan 200 soorten mineralen gevonden worden. Langs een groot deel van de route ligt een buis, waarschijnlijk voor het vele water dat bij mijnen nodig is.
In een dorp langs de route zijn veel Berber shops met cooperative tapijtverkoop. Toch maar even stoppen. Het is inderdaad heel prachtig en kunstig gemaakt, maar niet voor ons om mee te nemen.
Er staan een paar blanke lifters met backpack langs de N10, Deze Fransaise en Argentijn, willen graag naar Agadir, ze kunnen 70 km met ons meerijden.
Wij stoppen bij Taliouine bij Camping Toubkal, waar we een prachtig uitzicht hebben over een rivierbedding met mooi groene bomen. Dat is weer even een verademing na alle zand, steen en keien.
Afstand Agdz - Taliouine 191 km

19/3
Vanmorgen eerst een heel blij WhatsApp-je, gevolgd door een telefoontje: Wilco en Marriët zijn opa en oma geworden van hun eerste kleinkind, Fenna.
In Taliouine zou op maandag markt zijn, maar meer dan een paar verloren kraampjes is er niet te vinden. Gelukkig wel mooi groente en fruit, en zowaar een schone slager die vlees in de koelsluis bewaard. Dus nu even een paar biefstukjes scoren!
Er moet hier ook een museum zijn over de saffraanwinning hier, wij vinden alleen Dar de Saffron en een Cooperatieve Saffron. Bij beide kunnen we onze kennis weer wat vergroten. Saffraan is heel erg duur, op internet worden de stempels van de safraan krokus verkocht voor ongeveer €10 per gram. Wij kopen hier 2 gram voor €7,50. We weten nu in ieder geval dat we hier uitstekende kwaliteit gekocht hebben.
Rond de middag fietsen we terug naar de camping, waar we de middag in het zonnetje doorbrengen.
Vogel: roodkop klauwier

20/3
Het is al vroeg een drukte van belang op de camping, want een grote groep van een Frans reisgezelschap vertrekt. Wij doen nog even rustig aan want we hebben een kleine wereld. Tegen tien uur begint de mist op te trekken. In Taliouine nog even bij de slager langs, en dan op weg naar Tafraout, door de Anti Atlas.
Een aardige afstand over een weg waarvan bekend is dat hij niet overal even goed is. We rijden grotendeels over de R106 via Ingherm, op de kaart is dit een ‘witte’ weg.
Het eerste deel naar Ingherm is een vrij ruig berglandschap met een rivier pal naast de weg, en regelmatig slingert de weg over de rivier. Zoals we dit wel kennen van andere plaatsen in Marokko, wordt de brug regelmatig weggeslagen door de rivier. Dat betekent dat we via een bijweggetje door de droge rivierbedding de weg moeten vervolgen.
Halverwege op een pas van ongeveer 1800m, komen we aan de andere kant van deze bergketen. Wat een verandering! Hier wordt het een lieflijk heuvellandschap met bloeiende amandelbomen. Tot vlak voor Tafraoute blijft dit zou, waarbij we op een hoogte blijven tussen de 1500 en 1800 meter. Bij de bloeiende amandelbomen eten we een broodje. Als we weer willen wegrijden komt er een oude man aangelopen, die duidelijk maakt naar Ingherm te moeten. We bieden hem maar een lift aan, anders had hij nog 10 km moeten lopen. Op een andere lift kon hij namelijk niet gemakkelijk rekenen. Wij hebben op deze gehele route niet meer als tien auto’s gezien.
Pas vlak voor Tafraout gaat de weg snel dalen tot 1000 m.
Hier in het dorp kennen we de weg. We rijden snel naar de vrije camperplaats vlak bij het dorp. Hier willen we een paar daagjes blijven.
Afstand Taliouine - Tafraout 159 km

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.