Khiva

Oezbekistan, Khiva

Kwart over 4 opstaan is niet prettig, zeker niet als je gewend bent laat in te slapen, maar goed er zijn ergere dingen in het leven. Ik heb veel nagedacht over die opera. Normaal gaan ze in een opera op het eind dood, maar in deze waren ze in het tweede deel heel droevig en in ‘t zwart en leek de hoofdactrice een weduwe en kwamen er ook 2 kinderen op de proppen, maar in het derde deel was iedereen heel vrolijk, werd dezelfde actrice overladen met bloemen en ging ze, dwars door de zaal, door ons allen uitgezwaaid, af??? Echt volkomen onbegrijpelijk.
De vlucht naar Urgench verliep probleemloos en de chauffeur stond ook al te wachten met z’n papier met Dietz erop.
Meteen door naar Khiva, voor ons de eerste echte plaats van de zijderoute. Khiva was vroeger beroemd om z’n slavenmarkt.
Nu is het een volledig door aarden wallen omsloten stadje met heel veel minaretten met gekleurde mozaiek bedekt en ook de huizen en paleizen zijn bedekt met blauw mozaiek. Heel mooi!
Inmiddels is het snoeiheet en is die speciale bouw met hoge muren erg prettig voor wat verkoeling. Zei ik gisteren nog, dat het spotgoedkoop was, dan geldt dat niet voor vandaag. Entree voor Khiva en eten en drinken behoorlijk aan de prijs, we moesten terug naar het hotel voor meer geld.
Het hotel ligt net buiten de wal en is een soort aarden Bedoeienengebouw met binnenplaats en koele, hoge ronde plafonds.
Alle straatjes, Corrie!!! Marijke!!! zijn omringd met stalletjes: duizenden shawls, kleedjes, heel erg leuk aardewerk, gebreide slofjes, sieraden en ga zo maar door. Bengt werd ook weer hevig in verleiding gebracht door alle mogelijke bontmutsen, maar deze keer werkt het klimaat mee. In de bloedhitte zet je niet zo’n enorme bontmuts op je hoofd. Ik zal een foto plaatsen.
Uiteraard word ik door de rest van de aangeboden spullen verleid. Tot nu toe houd ik redelijk stand op magneten, die mogen en moeten en een paar gebreide slofjes na, maar het is pas dag 2 en ik vind een aardewerken theeservies héééél leuk en een shawl met vlinders, ....
Rond zonsondergang een wandeling gemaakt op die aarden wallen, deels relaxed op geplaveide delen, deels strompelend en struikelend, maar wel leuk om de stad van bovenaf te zien en ook het deel, waar de mensen wonen.
Tot slot een wijntje en een hapje op een dakterras.
Morgen weer verder, nu naar Buchara. Normaal gesproken zijn we niet zo voor steeds maar 1 nacht ergens, maar hier in Khiva hebben we echt elk museum, huis en moskee gezien, dus is het goed om door te gaan.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

De bontmutsen zijn bedoeld voor de winter. Onze chauffeur zei dat het dan -40 kan zijn?!?!

Bengt 2019-05-26 05:25:49

Leuk om te lezen dat jullie je daar goed aan het vermaken zijn! Liefs van ons allen hier

Trudie 2019-05-26 11:50:34

Ik zou wel even om een hoekje willen kijken, paar nieuwe shawls zijn nooit weg

Corrie 2019-05-26 13:58:12
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.