Pick-up time: 6 am door Kakadu 4WD Safari's.
Onze 'half-aborigional' gids Gandy (zeg: Kenda) verzamelde totaal negen mensen: Lillie, Annelien, Piet-Hein (alledrie uit NL), Rita (Finland), Joana (Portugal), Carolina (Duitsland) en Steve met vrouw (ben haar naam ff kwijt, Melbourne) en ik natuurlijk.
Al hobbelend reden we het National Park Kakadu in. Het park schijnt groter dan Engeland te zijn dus drie dagen hadden we wel nodig.
En jawel, te beginnen met een Jumping Crocodile Tour op de Adelaide River. Kan me herinneren dat ik dat heel leuk vond, dus voor herhaling vatbaar! Ook de Kytes hebben we weer van een hapje vliegend vlees voorzien.
Ook de termietenhevels waren blijkbaar voor herhaling vatbaar, maar dit keer niet alleen een stop voor een foto, maar voor een heerlijk eiwit maaltje. Tja, je raadt het al...een knarsende termiet tussen je tanden is altijd al iets waar ik naar uit gekeken heb. Dat kon ik natuurlijk niet afslaan...mmmm!
De wandelende tak hebben we maar met rust gelaten ;-)
Na de lunch was het tijd om hout te sprokkelen, wat een heerlijk kampgevoel is dat. Even verderop hebben we ons kamp opgezet en de wandelschoenen aangetrokken om op zoek te gaan naar wat water in deze droogte. Na wat chillen en gillen naar Jeewani die ik daar toevallig tegenkwam:-), vertelde Gandy bij twee putten dat er in het natte seizoen twee waterkolken zijn die vroeger gebruikt werden bij een straf voor Aborigionals. Ze werden in zo'n kolk gegooid waar de kans op overleven heel klein is. VIEL GANDY IN DIE PUT!!! En wij maar wachten, na 5 minuten kwam hij nog niet naar boven, moeten we nou achter hem aanspringen? We zaten allemaal braaf op de rand te wachten tot iemand in actie kwam, maar met enorme twijfel over de waarheid van het gevaar.....bleek er onderwater een gat te zitten waardoor je kon ontsnappen! Ik had al wat metersprongen gemaakt was net opgedroogd, maar dit moest ik natuurlijk zelf ook ff proberen.
Aborigionals
Eenmaal terug bij het kamp ging Gandy op kampvuur koken waarna we wat Didgeridoo lessen kregen en alle vragen konden stellen over het Aborigional leven van vroeger? Gek om te horen dat onze gids (33 jaar) zelf ook in de bush geboren is en net als in de film Australia een jaar school heeft ingewisseld voor een overlevingstocht in de bush met twee neefjes. Die neefjes hoort hij broers te noemen. Mannen kunnen meerdere vrouwen hebben. Gandy zou een eerste kind moeten maken met het eerst geboren nichtje. Alles gaat via de bloedlijn van moeder, zodat een gezond ras blijft bestaan. Zo kan het ook dat er geen gehandicapte kinderen geboren werden. En als er een tweeling geboren wordt, moest er een worden afgestaan (te vondeling worden gelegd, met de zeer geringe kans dat iemand die baby vindt in dat uitgestrekte land natuurlijk :-s). Om de simpele reden dat moeder slechts een baby de borst kon geven, omdat het voedsel uit de natuur onvoldoende was.
Het kwam er op neer dat Gandy dus heel veel moeders had, want zijn tantes waren ook zijn moeder. Vaders keken minder naar hun kroost om.
Het was echt interessant om een echte aborigional te horen vertellen over zijn cultuur en leven. Hij kan zonder enige luxe overleven in de bush. RESPECT!!!
Vanaf nu moet ik dan ook nooit meer Didgeridoo zeggen, want in zijn aborigional groep (er zijn er heel veel, dus aborigional is een soort overkoepelende naam) wordt een Didgeridoo een Irdaki genoemd. Mijn oefeningen op de Irdaki die ik jaren geleden op Pinkpop heb gekocht wierpen zijn vruchten af. En Joana was een enorm tikkie beter!
Geschreven door Loes