Nog steeds aan de Baskische kust.

Spanje, Muros de Nalon

*Donderdag 20 januari". Het was dus misgegaan met het verhaal dat Fred eerst schreef in het tekstverwerkingsprogramma om het daarna de copy/pasten naar Pindat.
En dat ging dus mis. Daarom nog heel even kost: We stonden als enige camper op een mixparking aan het einde van een doodlopende weg in Nuros de Nalon.
Deze havenstad was ooit Spanjes belangrijkste aanvoerhaven voor steenkool dat nodig was voor de verwerking van diverse metaalsoorten. De regio was rijk aan ertsen. De haven verloor kennelijk deze funktie, evenals de verlading van sintels, een restproduct uit de smelterijn. Ook de visvangst kreeg hier een klap vanwege de inzet van steeds grotere visserijschepen, drijvende visfabrieken.
Het stadje heeft een opvallende mix van bouwstijlen, dit komt omdat in vroeger tijden zich hier veel immigranten uit Zuid-Amerika en het Verenigd Koninkrijk vestigden en hun eigen bouwstijl meebrachten. Ook de fjord-achtige ligging met rondom steile hellingen maakt het stadsbeeld erg leuk. De foto's mocht u eerder al bekijken......

Vrijdag 21 januari. We verplaatsten ons deze dag verder langs de Baskische kust, richting oosten en vonden een plekje op een bescheiden CP in weer zo'n plaatsje aan een riviermonding, omgeven door steile hellingen en het hooggebergte Picos de Europas als achtergrond. De naam van het plaatsje? Ribesella.
De CP ligt aan de buitenkant van het stadje, vlak bij een treinstationnetje. Er is een eenvoudige sani-voorziening, geen stroom, geen centjes.
Vanaf de CP valt men a.h.w. het stadjes in. Ook hier weer onze verbazing hoe men tegen en in de steile hellingen toch huizen en zelfs tuintjes heeft weten te bouwen. Ook het gebruik van kleuren maakt de aanblik vrolijk. Dan hebben we het in Nederland bouwtechnisch wel wat makkelijker, als we de veengronden en het heipalengedoe even buiten beschouwing laten.
Het werd weer een pittige kuier want natuurlijk wilden we ook naar de kust en het strand keuren. Op het strand lag ongelofelijk veel dood hout maar typisch op hopen geconcentreerd zonder dat er sporen van voertuigen waren. Kennelijk het spel van golven en stroming.
Terug bij de camper kwamen we in gesprek met Riek & Teus uit Dordrecht die ons uitnodigde op de koffie in hun camper. Bakje bruin, lekkers erbij en een stevige babbel: Heerlijk op z'n tijd, toch?

Zaterdag 22 januari. Els had een tip gekregen dat er bij de grote plaats Santander een mooie CP was. Bij een mooi park en niet te ver van strand en boulevard. "Laten we dat maar eens doen." We hobbelden -vaak letterlijk- weer over de Autopista de Cantabria en de navi leverde ons zonder al te grote problemen op de CP af.
Inderdaad, een aparte ligging! Met rugdekking van een steile rotshelling keken we uit over een heel grootschalig en knap aangelegd natuur-, sport- en speelpark. Zodanig ruim van opzet dat het Fred niet echt lukte om het in beeld te vangen. Via dit park, langs een moderne indoorsporthal en een groot voetbalstadion beland men aan de lange boulevard. Santander is voor veel Spanjaarden DE badplaats van Spanje en heeft de voorkeur boven de Middelandse zeekust. Wij begrijpen inmiddels waarom!

Zondag 23 januari. Na het "Grote Stad Gebeuren" had Els een plaatsje uitgezocht dat veel moois beloofde. Een gedoogplaats direct achter de duinen en uitzicht op zee bij het stadje Laredo. Ondanks aanwezige verbodsborden besloten we toch maar te blijven staan, omdat er meerdere campers en busjes stonden. De plaats idd direct achter wat miniduintjes en uitzicht op de baai met open verbinding naar zee. Niet echt lelijk maar Fred kon geen fotomotieven ontdekken. Laredo staat volgepropt met veel hoogbouw, 10 tot 12 verdiepingen hoog maar tijdens een verkenningswandeling schrokken we ons suf toen we eindelijk wat mensen ontwaarden.
Ondanks de intensieve bebouwing konden we ook nauwelijks winkels ontdekken. Een zomerverblijfplaats die in winterslaap is? Dan hebben veel Spanjaarden en wellicht Fransen en Britten kennelijk een 2e huis. Els maakte nog twee solowandelingen want Fred had weer even genoeg van zandbak spelen.
Toen de duisternis was ingevallen stonden we nog als enige camper op het terrein. Wel reden er regelmatig auto's voorbij, u leest in volgend verslag of daar ook politie bij was......


Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Prachtige afwisselende fotoserie. Deels natuurlijk óók door de afwisselende bouwstijl. Wat is dat grote metalen ei voor gebouw? Toen ik de naam "Baskenland" tegen kwam en ik wéét dat ze in Frankrijk het Pays Basque hebben realiseerde ik mij dat dat ik weer eens de voorgaande verslagen moet gaan bekijken. Ik dacht dat jullie in het zuiden van Portugal aan het rondcrossen waren. Nee dus.

Joop 2022-01-23 20:43:24

Ook ik dacht even dat jullie in Portugal waren ... lol maar nee het is Spanje. Weer een heerlijk verslag met prachtige foto's, bedankt ;-)

Edith 2022-01-23 23:12:11

Niet bang zo alleen op een donkere plek? Santander speelt in de hoogste klasse. Joost: je moet het wel goed bijhouden, zeg! (grapje)

Trezie en Ben 2022-01-25 10:42:23
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.