Naar het bedevaartsoord

Portugal, Fatima

Via een mooie route met veel groen en overal schapen rijden we over een vrij slechte weg naar Fatima. Als we aankomen moeten we eerst eens kijken waar we parkeren. Er zijn zoveel plaatsen hier. De 6 ruime camperplaatsen zijn bezet, maar op een mooie plek elders rijdt net iemand weg.

Wat is alles ruim opgezet hier. Er zijn een paar sanitairblokken, met veel toiletten, maar ook warme douches, die goed schoon worden gehouden. Overal zijn picknicktafels en kranen. Dit alles is gratis.

Fatima is sinds 13 mei 1917 een bedevaartsoord, nadat Maria is verschenen aan de drie herdertjes Francisco, Jacinta en Lúcia, van respectievelijk 10, 9 en 7 jaar.

We wandelen naar het plein, dat echt mega groot is. We zien verschillende mensen op hun knieën vanaf het eind van het plein naar de kerk kruipen als boetedoening. Er zijn op verschillende plaatsen kerkdiensten met steeds veel bezoekers, waaronder nonnen, mensen in rolstoelen en alweer kruipende mensen.
Maar er zijn ook veel toeristen. Hele bussen worden afgeleverd. Veel camera’s leggen alles vast. In hoeverre mag je foto’s nemen. Maar dan zien we fotograferende nonnen, die midden in een dienst plaatjes staan te schieten.

Het is een mengelmoes van serieuze bedevaarders en toeristen. Een man, afkomstig van de Azoren, getooid met een tulband en een schelp rond zijn nek, vertelt dat hij hier komt mediteren. Dit is nodig anders kan hij niet verder. Hij heeft bijna alle pelgrimroutes gelopen, in totaal zo’n 14.000 km.

‘s Avonds wandelen we nog even naar het plein om de prachtig verlichte toren te zien. En dan zien we een kruipende jonge vrouw met een huilende baby in haar armen. Ons schrikt dit af, maar misschien begrijpen wij dit niet.


https://youtu.be/kFXImjuWO4M

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Tja, snap het ook niet helemaal maar goed volgens mij doen ze het uit vrije wil. Best wel apart om mee te maken. Hier is de herfst ook ingegaan met grijs weer en regelmatig buien.

Paula Schuring 2019-09-24 21:55:44

Wij waren er 3 jaar geleden. Wat ik indrukwekkend vond dat wij families zagen die naast een kruipend persoon liepen. De kerk toen jammergenoeg in de steigers en door een achterdeur konden een klein halletje zien. Heel jammer. Misschien moeten we nog een keertje.

Henny 2019-09-25 09:54:58

wij waren in 2012 ook in Fatima en zijn vandaag aangekomen in Rocamadour in de Dordogne na Lourdes de 2e bedevaarts plaats in Frankrijk.. Wij hadden ook niet zulk mooi weer en toen en waren er vrij weinig pelgrims omdat we er achter in de middag waren. Veel plezier nog in Portugal, een fijn land.

Ina en Marinus 2019-09-25 20:40:33

Mooi te lezen en mooie foto's, wij gaan in januaria naar Spanje, aansluiyend 3 maanden Portugal. Ga dus beetje spieken wat wij ook willen gaan bezichtigen. Verder gaan wij zoals hij komt. Geniet verder, ik volg je. Gr. Ineke

Geert en Ineke On Tour 2019-09-27 08:47:01

Het lijkt me inderdaad wel aangrijpend om te zien.

Joke Grootemaat 2019-10-02 07:28:54
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.