Pelgrims in Santiago de Compostela

Spanje, Santiago de Compostela

Woensdag 11 september

We gaan vandaag naar Santiago de Compostela. We parkeren bij het sportcomplex in Santiago. Bij de recensies zien we dat je hier niet meer mag staan. Er staat ook een bord: “only cars”. Er komt net een politie aan, die zegt niks, maar stop ergens vlakbij voor iets anders. We vragen het voor de zekerheid even. “No problem” is het antwoord. dus we kunnen blijven staan. Vanaf hier is het 2 of 3 km naar het centrum. We kiezen voor de 2 km route binnendoor. Hiervoor moeten we door een gekleurd tunneltje, dan een hoge trap op en weer af en daarna door een groot park.

Vandaag arriveer mijn achternicht Marion in Santiago. Zij heeft met 8 mensen de camino gelopen van Porto naar Santiago. Ik vind het een enorme prestatie en we gaan haar dan ook even feliciteren.

We lopen naar de kathedraal en wandelen over het plein. De eerste pelgrims komen binnen maar echt druk is het nog niet. Het is intussen bijna 13.00 uur dus we gaan even ergens wat eten.

Tijdens het eten krijg ik een berichtje dat de helft van de groep aangekomen is. Ze wachten op een terras bij het park op de anderen. Na de maaltijd wandelen daarheen. Wat is het leuk om deze enthousiaste mensen te spreken. Ik had ze al gevolgd via hun blog, maar echt ontmoeten is toch heel wat anders. De oudste is 77 en ik doe het ze niet na. Wat een vitaliteit en enthousiasme. We drinken wat met ze. Als ook de anderen zijn gearriveerd wandelen ze de laatste kilometers door de smalle straatjes van Santiago om daarna via de poort het plein van de kathedraal te betreden. te gaan. Dit is het moment suprème, hier deden ze het voor. Nu komen de tranen, de explosie van geluk en de omhelzingen. Het bellen en appen naar huis.

We hebben het laatste stukje mee gewandeld. Geweldig toch!!

Het is intussen een stuk drukker op het plein. Overal zitten pelgrims. Sommigen in groepjes, sommigen zingend, anderen alleen om tot bezinning te komen. Maar allemaal gelukkig dat ze het hebben gehaald. Vele verschillende nationaliteiten komen vanuit alle richtingen samen op dit plein in Santiago de Compostela.

Wij zien het nog even aan en gaan dan weer terug naar de camper. Nu nemen we de langere route en zo hebben we alles bij elkaar toch ook weer zo ‘n 7 kilometer gelopen. Niks vergeleken met die kanjers.

Er staan intussen zo’n zeven campers. We besluiten om hier te blijven overnachten. Morgen zien we wel weer.


Hier het verslag van de pelgrims


https://reizen.inbalansopweg.nl/tag/camino-portugues-kustroute-mieke-2019/

.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Blijft zo mooi om te lezen En te volgen Diep respect voor deze mensen. Heb ze eens gevolgd via tv in ander werelddeel Zo mooi en ontroerend Nog fijne dagen

Martje 2019-09-14 13:32:18

Geweldig om zo een bekende binnen te halen en de sfeer te proeven. Is toch anders dan er zomaar rond te lopen. Kennissen zijn dit weekend vertrokken voor de laatste 500 km en die ga ik ook weer volgen. Zijn helaas nog niet daar als ze het eindpunt bereiken.

Paula Schuring 2019-09-14 17:56:42

Hoi Loes, Inmiddels weer in Nederland, wat was het leuk om jullie te ontmoeten. Het was een geweldige pelgrimstocht.

Marion 2019-09-16 15:18:19
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.