Mistras Sparta

Griekenland,

Vandaag gaan we richting noorden, naar Mistras en Sparta. Het is vandaag wat bewolkt en er staat nog steeds een harde wind.
Als we op het terras aan het ontbijt zitten vallen er zelfs een paar druppels. Dan bewaren we de grotten voor morgen. (Dan schijnt het trouwens ook bewolkt te worden.)
De extra overnachting hier in het hotel is inmiddels geregeld en ook de 3 komende overnachtingen in Pylos.
Daarna zien we wel weer.
Het is 70 km rijden, niet veel maar op de een of andere manier duren die hier langer dan in Nederland🤔😏.
Het is naar het noorden behoorlijk groener dan richting zuiden. We gaan voor de zekerheid niet in het weekend want dan zijn er veelal veel meer toeristen.
De bewegwijzering is niet altijd even jofel, maar dankzij het internet (hoera!) komen we bij Mistras, een oude Byzantijnse ruïnestad uit de 12e eeuw, waar tijdens de bloeiperiode 40.000 mensen woonden. De 'upper-ten' woonde boven, de middelste sociale laag in het midden, maar binnen de vestingmuren. Het gewone volk woonde buiten de muren, maar zocht haar heil binnen de muren bij gevaar.
Al met al een heel indrukwekkend geheel, met name door de omvang. Veel is er verwoest, het paleis zijn ze aan het restaureren.
We beginnen bovenaan, klimmen naar de citadel, waar je een prachtig uitzicht over het geheel hebt. Goed is te zien dat het paleis in de steigers staat. We dalen weer af en komen bij de volgende 'laag' met de 'Agia Sofia' een klein kapelletje met mooie fresco's. Waar ook de nodige hoogwaardigheidsbekleders begraven lagen.
Uiteindelijk stappen we in de auto om weer naar beneden te rijden om de 'onderste' laag beter te bekijken.
Maar de vut is er wat uit
We hebben niet zo veel zin om nog eens naar boven te sjouwen. Daar is het museum, maar dat slaan we maar over.
We overzien nog even het geheel en besluiten dan om nog even Sparta te gaan.
Ik weet eigenlijk niet wat ik mij bij het oude gedeelte moet voorstellen. Ik kan het ook niet goed op het internet vinden.
Na een lichte lunch gaan we op zoek en vinden een binnenweggetje, nauwlijks verhard, waar Google maps ons naar toe leidt. Daar staat inderdaad een kerkje en daarvan lopend moet je bij het graf van koning Menelaos en Helena kunnen komen: die skippen we dan maar.
Het is inmiddels een uur of 4 dus tijd om weer naar 'huis' te gaan.
En waar gaan we eten? Limeni? Ik heb wel weer in die gegrilde sardientjes!

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.