Kasbah en Mellah

Marokko, Marrakesh

Op zoek naar de kruidensouk vandaag. En dat was nog wel een uitdaging. Globaal stond het wel aangegeven in de reisgidsen maar om het exact te.vinden is dan weer een ander verhaal. De office map en de fysieke kaart lijken dan toch allebei niet op de werkelijkheid en geven daarnaast hun eigen realiteit weer. Kortom: gedoe en uiteindelijk niet gevonden wat we wilden: de kruidenmarkt. We dwaalden eerst door de Kasba, vervolgens de Mella (waar de kruidenmarkt zou moeten zijn), maar op een paar winkeltjes na die wat kruiden hadden uitgestald, konden we het niet vinden. De doorkijkjes in de smalle steegjes was wel mooi. En in de zomer zeker aangenaam koel omdat hier gewoon helemaal geen zon komt.
Uiteindelijk pakten we de taxi maar weer terug richting het centrale plein.
Zoals in meer landen waar palmbomen zijn, worden deze bomen gebruikt als camouflage voor GPS palen. Wel handig hoor, zo vallen die lelijke palen minder op. In Nederland zou het niet werken: òf de palmboom valt uit de toon, of de bomen die in Nederland voorkomen hebben te veel blad.

Het was druk met geluiden op het grote plein. Trommelaars en slangenbezweerders die om het hardst om aandacht schreeuwden. We liepen snel de souk weer in. Wel leuk hoe we al sommige hoekjes herkennen en weten of we links of rechts af moeten gaan. Marco wilde nog graag een paar Marokkaanse, saffraan gele sloffen kopen. En dat betekend onderhandelen. Dat kan natuurlijk alleen maar als je een beetje weet wat de prijzen zijn. Daarnaast moet je altijd vriendelijk blijven. Doen de verkopers ook terwijl ze je afzetten tot op het bot. De kunst is om samen op een bedrag uit te komen waarvan wij denken: we hebben hem nog geen poot uitgedraaid en de verkoper denkt: gelukkig, er is nog iets marge.
Marco vertrok met een paar knalgele slippers. Gelukkig ook een paar blauwe.

Tegen het einde van de middag, we waren al best moe, bleken we weer op de Mellah uitgekomen te zijn. We liepen nog een klein rondje en kwamen uit op de kruidenmarkt! Na een dag ronddwalen bleek dat we daar een paar uur lang rondjes omheen gelopen hadden. Eindelijk de torentjes met kleuren te zien en de geuren van de kruiden op te snuiven.
We wilden nog wel wat rash El hanout kopen. Een vriendelijke verkoper kon ons hier aan helpen. Hij liet ons van alles ruiken. En vertelde hoe heilzaam t allemaal is. Het kwam er op neer dat het een mirakel was dat we gezond deze leeftijd bereikt hebben zonder al die kruiden.
Inmiddels schepte hij de rash el hanout in een zakje om het daarna te malen. Als Marco niet had gezegd dat het genoeg was, had hij tot een kilo doorgeschept. En toen begingen we een kolossale beginnersfout. In plaats van op dat moment de prijs af te spreken lieten we het kruiden mengsel malen. Dat staat natuurlijk synoniem aan : verkocht!
Het mannetje heeft de dag van zijn leven gehad met de prijs die hij er voor kon rekenen.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Mooie foto’s en vooral verschillende kleuren en geuren. Geniet ervan

Van Zanten en Wilbrink 2023-01-12 21:40:03

Wat een mooie foto's, heerlijk om deze stad weer terug te zien. Ik ben er ook een paar dagen geweest, heb een prachtig hotel kunnen bezoeken. Bleek één van de oudste ter wereld te zijn. Ik kon moeilijk wennen aan de opdringerige verkopers, de sfeer slaat direct om als ze doorhebben dat je niks wilt kopen, jammer. Op het plein is het uitkijken voor zakkenrollers maar er is zeker in de avond ook veel vermaak. Wij hebben er (zowel aan het grote plein als op dakterrasjes) ook heerlijk gegeten, de tajine in verschillende vormen heerlijk en bizar goedkoop. De kleuren zijn inderdaad heel mooi voor het maken van foto's maar mensen willen er liever niet op. Wij zaten in een riad vlakbij het el Badil paleis, alles op loopafstand van de bekendste sightseeing spots in de stad. Ben benieuwd naar jullie volgende verhaal, be safe. groetjes uit stormachtig en zeker regenachtig Nederland...

Monique 2023-01-12 21:50:30

Geweldig die sloffen! Zo'n kruidenmarkt lijkt me wel een feestje

Mirjam 2023-01-13 11:29:35
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.