Langs de zotte koning

Duitsland, Seeg

"Een vraag – neen, geen kwisvraag, want ik ken het antwoord echt niet – die ik gisteren vergat te stellen. Misschien weet iemand het antwoord. In Rückholz nam ik een foto van een eerder flauwe schilderij dat volgens mij het huwelijk van Jozef en Maria voorstelt. Tot daar aan toe, maar links staat een man die een stok (of een twijg? Of een riet?) probeert in twee te breken. Heb ik nog nooit gezien. Dit moet wel een betekenis hebben. Maar welke? Wie helpt me uit deze (gewetens)nood?

Het is vandaag Sint-Jozef. In Antwerpen is het dan Vaderdag. Als volbloed West-Vlaming hoef ik daar natuurlijk niet aan mee te doen, maar tegelijkertijd kan ik van twee walletjes eten: nu en op de tweede zondag van juni. Hoe dan ook, alle meelezende vaders een gelukkige Vaderdag gewenst.

Vandaag hebben we de trein naar Füssen genomen en zijn met onze fiets op de trein gestapt. Een rit van net geen twintig minuten. Extra kaartje gekocht voor 1 euro, maar per vergissing voor de verkeerde richting. En jawel, er was controle. Onze fietsen stonden niet conform de regels van de conductrice aka mierenneukster, en we moesten nog eens 3 euro per fiets bijbetalen. Een boete van twee euro omdat we het foute ticket hadden en nog eens een euro voor een nieuw ticket. Hoe belachelijk is dat. Klopt dat cliché van Duits Gründlichkeit dan toch? Uiteraard, die Dame hatte recht, maar het is zo kinderachtig voor zo’n korte rit op een trein waar meer dan plaats genoeg was. De gedachte zou niet mogen, maar we vroegen of dit in België ook voor een boete had gezorgd. De vraag stellen is ze deze keer niet beantwoorden.
Maar dan zijn we klaar voor onze tocht rond de Forggensee, het meer dat zowat tegen het mooie stadje Füssen aanplakt en zich verder tegen het hooggebergte aanschurkt en gevoed wordt door de Lech. Je weet wel, de rivier die door vele Vlamingen gekend is van het Lechtal, dat de bijnaam Sint-Paulusjeugdkampendal verdient. Voor vele jongens en meisjes van mijn generatie was dat vaak een van de eerste buitenlandse reizen.
Füssen zou een Keltische naam kunnen zijn die verwijst naar de rivier langs de Romeinse Via Claudia Augusta, een toenmalige handelsroute. Maar een andere verklaring verwijst naar voet, als aan de voet van. Heel eenvoudig dus.
Mooie vergezichten op de aansluitende bergen en een meer dat bijna leeg is. Het veranderende klimaat? Even aan een jonge boerin vragen die de paaltjes voor de zomerweide aan het controleren is. Veel simpeler dan dat. Elk jaar wordt de stuwdam opengezet en laat men het meer bijna leeglopen. Tot Pasen gebeurt dat. En dan loopt het meer in de zomer weer vol met het smeltwater van de bergen. Voor het visbestand laat men natuurlijk een deel water in het meer.
In ons hotel verblijven twee mannen die aan de stuwdam aan het werken zijn. Ze plaatsen ook een nieuwe klep van 52 ton en 5 meter doorsnee. Waar een sauna allemaal niet goed voor is.
Op verschillende plaatsen heb je een uitzicht op Neuschwanstein, het sprookjeskasteel van de zotte koning Ludwig II. We hebben het vorig jaar (in de gietende regen) bezocht. Nu alleen maar van ver gezien. Het kasteel is gekend als verblijfplaats van Sisi en als kasteel in de Disneyfilm van Sneeuwwitje. Noch het een, noch het ander is waar. Het kasteel figureerde in de film Chitty Chitty Bang Bang en als afbeelding voor de Disneyversie van Doornroosje. Sisi kende wel Ludwig, maar ze is er nooit geweest. Onze zotte koning is dan maar verdronken. Of neergeschoten. Ze zijn er nog altijd niet uit.
Wij wel, het was een fantastische (vader)dag in een mooi decor onder een stralende zon."

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Er is een spreuk: Men kan geen ijzer breken met de handen. Betekenis: men kan het onmogelijke niet doen. Op het schilderij lijkt men het ijzer (?) wél met de handen te breken, dus het onmogelijke kan wel! Of anders gezegd: Maria is onbevlekt ontvangen; het onmogelijke is wel gebeurd. Ze is zwanger afgebeeld (hand op buik) en Jozef houdt een stok met lelies (= zuiverheid) vast. En dan nog op Vaderdag dergelijke vraag stellen. Sukkelaar (= Jozef!) toch!

Tony 2025-03-19 22:38:38

Geen duidelijk antwoord op de kwisvraag maar mogelijk een hint vond ik op www.theperfectwedding.nl/artikelen/2225/rituelen-bruiloft : ‘Met rituelen kun je de symboliek versterken en je trouwdag een persoonlijk tintje geven. Voeg een speels effect toe aan jullie trouwdag door als bruidspaar over een bezem te springen. Net als het breken van glas staat dit ritueel symbool voor een nieuw begin.’

Walter Janssens 2025-03-19 22:39:36

Mooie foto's en zelfs de zon. Geniet ervan!

Magda L. 2025-03-19 23:24:05

Treinticket in de verkeerde richting en dan boete + nieuw ticket: heb ik in België ook al voor gehad. Met sadistisch plezier uitgevoerd door een arrogant streberke van een conducteur op de lijn Charleroi - Kontich.

Herman 2025-03-20 04:47:21

Bedankt voor de uitleg: het onmogelijke is mogelijk! In tijden van AI terug naar beeldtaal, ook met een sprookjesachtig kasteel op de achtergrond. Taal. Vandaag gelezen dat de oude St Louis in Bsl de afd. Germaanse, Nederlands dus, sluit. Te weinig rendabel. Nederlands als wetenschappelijke studie in Brussel te weinig rendabel. Blijft Nederlands in Brussel ijzer met handen breken?

Lut 2025-03-20 07:08:24

Er is een Kempens kerstlied met als eerste strof: "Zoete Jezus uitverkoren in een stal zijt gij geboren van een zuiver maged klaar gij begint een noot te kraken die heel bitter u zal smaken over drieëndertig jaar..." Vers 4: 'breken, kraken', verwijst in dit lied naar Jezus' kruisdood? Ben me er wel bewust dat het niet voor de hand ligt dat de Duitse schilder dat Kempens kerstlied kende, tenzij er ook een Duitse variante/versie van bestaat... Gegroet!

Jan 2025-03-20 11:28:34

Twee fijne herinneringen komen in me boven, Paul! Ten eerste aan de paar jaren dat we met leerlingen van 'Damiaan' onder de (losse) leiding van de Paters Mathieu en 'Sam' o.a. Bach, Häselgehr en Elmen onveilig maakten. Eén jaar was mijn moeder Elza trouwens 'chef de cuisine' en (invalide) vader André jaste massa's patatten in alle rust. Ueber allen Gipfeln ist Ruh... Een tweede herinnering heeft te maken met de West Belgium Coach Company (Oostende - Van Moerkerke - later Sunair) waarbij ik zo'n 9 jaar 'courier' ben geweest voor Engelse toeristen. Aankomst vanuit Dover met de mailboot, afspraak in het station 'under the clock' - en dan op weg... In 1966 ( beroemd/beruchte World Cup finale) verbleef ik in Oberammergau (Passionspiel!) en van daaruit bezochten we o.m. Neuschanstein - sprookjesachtig mooi... En mijn Engelse toeristen bleven maar zingen "We won the Cup"... Unforgettable! Fijne en zonnige reis verder!

Gaby V H 2025-03-20 11:34:14
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.