Geiranger

Noorwegen, Møre og Romsdal

Heerlijk geslapen in onze warme nieuwe slaapzakken. We hadden ze nog niet eerder nodig. Het is nog koud buiten. Ons deel van de berg ligt nog in de schaduw van de berg. Toch eten we buiten. Met yoghurt en een mooi uitzicht. Er zijn twee cruiseschepen, beide liggen te roken in de fjord waardoor er een nevel halverwege de berg hangt. Er vliegt een helikopter steeds door de fjord, we denken met rondvluchtjes. Bussen rijden af en aan de berg op. We zien ze gaan. Echt erg eigenlijk. Al die toeristen.

We hebben het erg koud dus Alwin en Dionne maken even een wandelingetje naar een uitzichtpunt hier vlakbij. Daar schijnt ook de zon en worden we warm. Dus we kunnen terug naar het huisje voor een bakje koffie. De zon schijnt inmiddels ook bij ons huisje, dus heerlijk in het zonnetje drinken we een bakje.

En dan gaan we naar beneden. Het is ongeveer vier kilometer naar het dorp Geiranger. Via een haarspeldbochtenweg. We vinden gemakkelijk een parkeerplekje. Het is enorm druk in de stad. Of stadje, want groot is het niet. We bekijken wat souvenirswinkeltjes en Fenne laat zich verleiden door een knuffel. Ha, die spaart ze.

We hebben besloten vandaag te gaan lunchen in een restaurantje. Dus we vinden een leuke bistro aan de fjord met een terrasje aan het water. Even lekker zitten en eten. Het eten smaakt echt heerlijk. Het is er wel erg warm, we zitten pal in de zon en er is geen windje. We smelten dus lekker weg.
Na het eten, we vergeten voor het gemak maar even dat het honderd euro heeft gekost, lunch hé, lopen we verder door het stadje langs een trappenwerk naast een waterval omhoog naar het fjordcentrum. De route erheen is leuk, pal langs het water. Met vele uitzichtpuntjes.

Bij het fjordcentrum, een soort museum over de fjord, worden we geïnformeerd door middel van een leuke en interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van de fjord, de boeren die erbij wonen en hoe ze vroeger leefden. Hoe de handel vroeger aan de fjord tot stand kwam en het verschil met nu. In 1920 kwamen er al 112 toeristenschepen en waren er al 11 winkels voor souvenirs en lokale handel. We zien ook de gevaren van de fjord. Een vloedgolf die er ooit geweest is, door een afgebroken berg. Lawines van sneeuw en stenen aan de randen. De aanleg van wegen en alle soorten gesteenten. Het is leuk.

Daarna lopen we de berg aan en gaan we boodschappen doen. We hebben wat discussie over het diner want niemand heeft echt trek in warm eten. We scoren dus een vers broodje voor vanavond. En morgen gaan we bbq’en. En dan gaan we terug naar ons huisje waar we ons vermaken met lezen, tekenen en een spelletje spelen.

Na het eten, die broodjes dus, doen we een avondwandelingetje. Er zijn hier routes achter het huisje en een daarvan is circulair en twee kilometer dus lijkt ons prima voor de avond. Maar natuurlijk, geheel volgens de familie Jillings hun gebruiken, lopen we verkeerd. Wat is dat toch met die malle routes. We komen wel bij een hele mooie waterval uit maar dit kan de goede route niet zijn. We gaan dus terug. Dan zien we alsnog iets wat op de goede route leek. Dus besluiten dat te volgen. Niet helemaal zeker van onze zaak. Intussen beklimmen we wel een berg... we schrijven dan ook onze namen maar op het boekje, nu we er toch zijn. Maar onze route zou niet te stijl zijn en nu staan we toch bovenop die berg... raar. We gaan dus maar terug. Het is ook geen wandelingetje meer maar meer een wandeling. En dan zijn we toch sneller als gedacht bij het huisje terug. Vaag!

Terug bij het huisje mikken we de kids snel te bed. Iedereen is wel moe dus wij maken het ook niet te laat. Morgen weer een dag. Eens zien wat we gaan doen...

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Interessant allemaal hoe het leven daar ging, gezellig allemaal.

Trudy 2019-08-02 15:28:10

Als je verkeerd wandelt kom je soms ook mooie dingen tegen. uit ervaring.

Nel 2019-08-03 16:25:10
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.