Dag 6 - 25 april Westerkwartier

Nederland, Opende

We weven vandaag ook weer mooie initiatieven.

De Tuinen van Mokkenburg
Tijdens onze deeltijdstudie aan de Warmonderhof leerden we elkaar kennen en besloten daarna samen onze groene dromen na te jagen. Samen bestieren wij De Tuinen van Mokkenburg.
Kim is van oorsprong grafisch ontwerper en illustrator, maar vond haar ware passie tussen de dieren, het groen en de plantjes. Naast haar werk op De Tuinen van Mokkenburg is zij manus-van-alles bij Boeren in het Bos, een natuurboerderij in Friesland.
Mariken werkte ruim 25 jaar in het speciaal onderwijs. Ook bij haar groeide de wens om het roer om te gooien. Tijdens haar studie aan de Warmonderhof ontdekte zij haar missie: een zelfoogsttuin zonder zware mechanisatie, gericht op strokenteelt, gezonde bodem, biodiversiteit en gemeenschap.
Bekijk een kort filmpje over de Tuinen van Mokkenburg: https://youtu.be/-Wte0yNgsfQ
Kim kocht de boerderij en grond, waar ze samen hun droom verwezenlijken: voedselproductie combineren met biodiversiteit en educatie. In het eerste jaar (2024) telden ze 35 leden; inmiddels zijn dat er 50. De tuin trekt een divers publiek. Een deelnemer zei: "Spruiten zien er zo leuk uit dat ik ze toch maar eens probeer."
Vertrouwen staat centraal: deelnemers nemen genoegen met wat er groeit. Onlangs konden Kim en Mariken zichzelf voor het eerst symbolisch een klein loon uitkeren, na veel investeringen in tijd en geld.

Anne over Het Onderste Boven
Anne vertelt over Het Onderste Boven: bewoners die innovatieve oplossingen zoeken voor maatschappelijke vraagstukken, daar waar het systeem en de bodem letterlijk gaten vertonen. Verantwoordelijkheid nemen, investeren in de eigen leefomgeving en zo een nieuw weefsel weven — dat is ons kapitaal.
Mensen pionieren zonder bestaande structuren en worden vaak belemmerd door schulden. Schuldenvrij maken helpt lokale initiatieven vooruit.
Anne besluit: "Wil je gelukkig worden, loop dan mee met de Krui-tocht."

Geld gecomposteerd
Op elke plek, zoals nu bij de Tuinen van Mokkenburg, begraven we symbolisch een briefje van 100 euro. Daarmee geven we terug aan de Aarde waaraan we zoveel te danken hebben. En: het geld bevat bloemzaadjes — het hoogste rendement! Meer lezen? Klik hier: https://shorturl.at/qZKzn

Grasland Ezinge
Grasland Ezinge is een klein stukje land waar mens, plant en dier kunnen groeien en bloeien, elkaar ontmoeten, van elkaar kunnen leren en rust en ruimte vinden.
Aan de voet van de wierde te Ezinge vind je Grasland Ezinge, een initiatief van Joke Buist (bewoner) en haar zoon Koos Buist (kunstenaar). De belangrijkste reden voor het starten van dit project is ons bewust te worden van de waarde van de natuur en ons dichter bij de natuur te brengen. Dit trachten zij te bereiken vanuit drie pijlers: Natuur, Educatie en Kunst, die nauw met elkaar zijn verweven en elkaar versterken.
Koos en Renske laten kinderen de natuur en de bodem beleven: Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=GTveF4uE3go
Renske laat ons, middels supergevoelige microfoons, naar de aarde luisteren. Voor iedereen die weleens heeft gedoken of gesnorkeld en toen een wereld voor zich open zag gaan: die sensatie lijkt op de gewaarwording van al dat leven onder onze voeten. Er gaat een hele wereld schuil in de donkerte van de aarde. De kinderen waren enthousiast.
Met wetenschappers, boeren, kunstenaars, kinderen en iedereen die Renske onderweg tegenkomt, luisteren we naar de grond. Zo krijgen we een beeld van het leven onder de grond: hoe meer leven, hoe gezonder de bodem. En hoe meer mensen meedoen, hoe meer mensen zich bewust worden van de waarde van die grond!

Stichting Steunfonds Boerakker
De Stichting Steunfonds Boerakker, opgericht in 2020, ondersteunt projecten die bijdragen aan duurzaamheid, biodiversiteit en leefbaarheid in Boerakker en Lucaswolde.
Ze zamelen geld in en voeren eigen projecten uit, zoals de Meent: een gezamenlijke tuin voor groente, bloemen en biologische tulpen. Ook beheren zij een Repair Café, filmhuis en koffiehoek.
Stichting Steunfonds Boerakker is door bewoners van de dorpen Boerakker en Lucaswolde in januari 2020 opgericht. Het Steunfonds wil op projectmatige wijze bijdragen aan de duurzaamheid, biodiversiteit, leefbaarheid en sociale samenhang van beide dorpen. Het bestuur bestaat uit bewoners van Boerakker en Lucaswolde, die zich onbezoldigd inzetten voor de doelstellingen van het Steunfonds.
Wat doen zij? Op aanvraag van bewoners of organisaties, die een project, dat binnen onze doelstellingen valt, willen verwezenlijken, zoekt het bestuur financiële steun. Het bestuur doet verzoeken bij stichtingen, particulieren, overheden of bedrijven. Het Steunfonds initieert ook eigen projecten binnen haar doelstellingen en draagt zo nodig zorg voor de uitvoering en organisatie ervan.
Ton Aarts vertelde over de Meent voor het samen verbouwen van groente, bloemen en bio tulpen. Tevens hebben ze een Repair café, Filmhuis en koffiehoek
Ze werken samen met de coöperatie Boerakker die inkomsten hebben uit windmolens en de wins afdragen aanhet dorp.

Camping Polemonium
Tijdens de Krui-tocht bezochten we Camping Polemonium van Appie Wijma. Elke zomer biedt hij mensen met een smalle beurs een gratis vakantie, inclusief maaltijden en kledingpakketten.
Zijn initiatief straalt warmte en solidariteit uit. Bekijk het korte filmpje hier: https://youtu.be/-XMCGjfy1wI

Geertje Veenstra (CDA) sloot de dag af door ons terug te brengen naar de auto — een mooie afronding van een inspirerende dag.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.