Dag 1 Zundert naar Loenhout

Nederland, Klein Zundert

We startten om 9 uur op het Centrum voor Bodem Gezondheid, in Zundert, de locatie van de gelijknamige Stichting en van GroeiBalans, het bedrijf van René van Gastel en Rene Jochems.
Daar houdt dr.ir. Carla Peeters, bekend als immunoloog een openingstoespraak over de relatie tussen ons microbioom, weerbaarheid in ons lichaam en de rol van het gezonde voedsel van een gezonde bodem. Iedereen was onder de indruk van haar verhaal. Kort gezegd er is veel te verbeteren als het gaat over het omgaan met grond en de landbouw. Zelfs AI (artificial intelligence) kwam aan bod met grote negatieve gevolgen voor de gezondheid van je lichaam. Ik wil dat nog eens onderzoeken. Dat geldt ook voor haar grote bedenkingen met betrekking tot veganistisch eten.
En echt. Een appel per dag is erg goed.

Rond 10 uur vertrokken we naar het gemeentehuis in Zundert dat tegenover het Van Goghhuis ligt. Vincent van Gogh woonde lange tijd in Zundert. Voor Vincent van Gogh was natuur heel belangrijk en hij tekende ook vele kruiwagens.
We werden vanmorgen ontvangen bij het gemeentehuis in Zundert tegenover het geboortehuis van Vincent van Gogh. En Vincent heeft ook een stuk meegelopen naar het Gemeenteplein met een hele oude kruiwagen uit zijn tijd. Daar werden we opgevangen door de loco burgemeester, de wethouder en nog veel meer mensen. Iedereen heeft daar een toespraakje gehouden. We hebben daar een half uur in een kring gestaan met het mooie weer als bonus. Van de conservator van het Vincent van Gogh huis kregen we een klein flesje geboortegrond mee van het huis van Vincent van Gogh. Ik doe het in een fles waar ik op elke locatie een eetlepel aarde toevoeg, zodat we een fles vol mooie aarde aan Frans Timmermans kunnen geven.

Daarna lopen we naar het bedrijf ABIO BV, een welbekend aardbeienbedrijf dat vanuit een gezonde levende bodem op een gangbare wijze in de vollegrond consumptie-aardbeien kweekt. De bodem speelt in de duurzaamheid in dit bedrijf een centrale rol.
Afrikaantjes is goed voor aardbeien en voorkomt nematodes. Het aardbeiras is Falco en ze hebben 60 hectare aardbei in wisselteelt met afrikaantjes.

De dag eindigt bij boomkwekerij Solitair in Loenhout. Solitair is meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het kweken van solitaire planten. Wat oorspronkelijk een kleine kwekerij was van haagplanten en snoeivormen is vandaag een trendsetter in zijn sector. Inmiddels beschikt Solitair over 100 hectare solitaire planten in de meest uiteenlopende vormen en maten. Oprichter Dirk Cools verzorgt een rondleiding door zijn bedrijf. Als je een echt indrukwekkende bomenkweker wil bezoeken dan moet je hier zijn.
We sluiten de dag af met een diner in de schuur van Wilaardenhof. Daarover morgen meer.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Wat mooi om te lezen dat er op zoveel plekken zoveel mensen zijn die zich allemaal op hun eigen manier bekommeren om de aarde!! De diversiteit van de dagelijkse verslagen van de kruitocht maakt dit heel mooi duidelijk. Goeie reis Henry en metgezellen!

Barthold van Hasselt 2023-05-24 22:48:03

Het was fijn om een dagje mee te lopen en zo een klein steentje bij te dragen. Aarde als plek om op en van te leven, toch de basis van ons bestaan! Veel succes met jouw missie Henry, ik blijf je volgen. 🌳

Anina Storteboom 2023-05-25 10:56:51

Wat fijn dat jullie ons op de hoogte houden over de avonturen die jullie beleven tijdens de kruiwagen rit. Veel succes Eveline Botter! 🌱💪🏽 Tuinambassadeurs Lisse

Raymond van der Pool 2023-05-26 07:14:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.