Dag 7 Zemst - Vilvoorde

België, Vilvoorde

We vertrekken vanaf het CSA Vlinderveld bij Zemst. Sinds 2018 beheert Davy vol enthousiasme het Vlinderveld, een zelfoogstboerderij voor groenten en kleinfruit op een dikke anderhalve kilometer van Zemst dorp. Hij teelt er op 1,2 ha grond, waarvan al 0,9 ha eigendom is van De Landgenoten. Een bijkomend stukje van 0,3 ha dat Davy gebruikt, is nu te koop en willen we uiteraard samen vrijkopen! Davy vertelt ons tijdens een rondleiding op zijn veld hoe belangrijk een levende bodem is voor hem. Die investering in een levende bodem wil hij over de generaties heen tillen, vandaar dat hij in zee ging met de Landgenoten, een biogrondfonds.

Via een goed uitgewerkt Trage Wegen parcours stappen we naar KTA Horteco in Vilvoorde. Op hun website schrijven zij: Heb je groene vingers? Vraag je je af hoe de natuur in elkaar zit en wil je gewapend met een proefbuis en een microscoop op ontdekkingstocht gaan? Heb je je hart aan dieren verloren? Of ben je overtuigd dat we duurzaam met ons milieu moeten omgaan en wil je leren hoe dat kan? Dan ben je in onze school voor natuurwetenschappen, plant, dier en milieu aan het juiste adres. We eten op de school; geproduceerd op de levende bodem van de school. Na de middagpauze gaan we als wandelaars mee met de studenten een profielput graven en leren we hoe een levende bodem werkt.
De schepen natuur en milieu Barbara de Bakker is bij aankomst aanwezig om ons welkom te heten.

Na de les lopen (Belgen zeggen stappen) de studenten mee met de wandelaars en gaat de eind-krui-spurt naar De Diepen Boomgaard in Grimbergen. De Diepen Boomgaard is een sociaal én duurzaam project. Respect voor mens en milieu staan daarbij centraal. Als maatwerkplaats biedt Den Diepen Boomgaard werkkansen aan mensen die elders op de arbeidsmarkt uit de boot vallen.
Als biologisch bedrijf kiest Den Diepen Boomgaard resoluut voor kwaliteit en een milieuvriendelijke productiemethode. Sara, coördinator van de Diepen Boomgaard geeft samen met de zorg gasten een rondleiding en vertelt waarom die combinatie zorg- bio-levende bodem zo belangrijk is voor hen. Hier kan je (betalend) ook genieten van een lokaal geproduceerd drankje.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.