Dag 41 - 1 juni Loisy

Frankrijk, Loisy

Yves Chéron beheert een boerderij van 30 hectare in het pittoreske Franse platteland, waar hij zich toelegt op biologische akkerbouw. Daarnaast houdt hij op 12 hectare schapen volgens conventionele methoden. Deze schapen verkoopt hij rechtstreeks aan particulieren en voor lamsvlees tijdens Pasen in Parijs, refererend aan het Lam Gods. Hij voert zijn schapen bij met zijn eigen geteelde luzerne en landbouwafval van groenten, wat zorgt voor een natuurlijke en gezonde voeding.

Als toegewijde bio-akkerbouwer (sinds zijn omschakeling vier jaar geleden) teelt Yves verschillende gewassen, waaronder luzerne, graan, maïs en zonnebloemen, allemaal volgens biologische principes. Helaas ziet hij de prijs van zijn koolzaad steeds verder dalen, doordat via Rotterdam goedkoper genetisch gemodificeerd koolzaad wordt geïmporteerd. Deze concurrentie maakt het voor hem moeilijk om een eerlijke prijs voor zijn biologische koolzaad te krijgen.

Voor het bakken van brood gebruikt Yves oude graanrassen (zie foto), die hij zelf teelt. Deze rassen leveren ongeveer 3 ton per hectare op, in tegenstelling tot de 10 ton per hectare die moderne rassen kunnen opleveren. Hoewel de opbrengst lager is, hebben deze oude rassen minder problemen met gluten en zijn ze niet afhankelijk van intensieve bestrijdingsmiddelen. Yves waardeert de kwaliteit en de traditionele smaak van het brood dat hij met deze rassen kan bakken. Hij is zich ervan bewust dat in de jaren '70 en '80 het bakken van brood steeds meer een industriële activiteit werd, waarbij standaardisatie en monocultuur de norm werden. Hij kiest bewust voor een andere weg, die de nadruk legt op ambacht en diversiteit.

Yves huurt land van zijn moeder, de gemeente en andere landeigenaren. Het uitkopen van kinderen die land erven lukt niet altijd, waardoor grootgrondbezitters het land opkopen. De Franse organisatie Safer, die zich inzet voor het behoud van landbouwgrond voor boeren, speelt hierin ook een rol. Yves heeft dankzij Safer al eens voorrang gekregen als kleine huurder. Dit benadrukt het belang van het versterken van organisaties zoals Terre de Liens en andere landorganisaties, die zich inzetten om jonge boeren betere toegang tot landbouwgrond te geven en zo het voortbestaan van kleinschalige, duurzame landbouw te waarborgen.

Ondanks de vele uitdagingen in de moderne landbouwmarkt blijft Yves vastbesloten om zijn boerderij duurzaam en traditioneel te beheren. Zijn toewijding aan biologische teelt en het behoud van oude graanrassen is een duidelijk voorbeeld van zijn inzet voor kwaliteit en duurzaamheid in de landbouw. Yves gelooft sterk in het belang van biodiversiteit en het behoud van traditionele landbouwmethoden, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de toekomstige generaties boeren en consumenten.


Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Wat een dappere boer! Ben ook heel benieuwd hoe zijn brood smaakt ☺️ Mooie tocht en prachtige ontmoetingen. Geweldig veel voorwerk heeft dit gekost volgens mij. Sterkte en veel plezier met het vervolg. Grtjs olga

Olga Kroes 2024-06-02 08:46:43

Yves en vele boeren in Europapa naast hem, zijn t economisch slachtoffer (Lam Gods) van het GAT van Rotterdam. Zolang dat GAT niet wordt gedicht, blijft het dweilen met de kraan open !! Wil je meer achtergrond en informatie over het GAT VAN ROTTERDAM? [check Wikipedia] Wat simpelweg aantoonbaar de oorzaak is van de huidige malaise stamt uit een naoorlogs verleden? Het NIET dichten van DIT GAT geldt als het instand houden van “De Wet van behoud van Ellende”!

Martijn Stevens 2024-06-02 08:52:43

Gezien op wikipedia over het GAT van Rotterdam. Inderdaad zolang het GAT bestaat is de "Wet van behoud van ellende " leidend. Er zal nog veel moeten gebeuren om dat GAT te dichten.... Bedankt voor de info. Ben weer een beetje wijzer. grt Olga

Olga 2024-06-02 14:36:01

Wat jammer dat mensen die bezig zijn met duurzaamheid ook een strijd moeten leveren tegen de grootmachten en grootschalige import van goedkopere aanvoer van producten van elders. ik wens deze boer wijsheid en kracht toe zodat hij volhoudt waarmee hij bezig is, zijn idealen, dat waarin hij gelooft en waar hij voor stast vorm te kunnen geven . Toch bijzonder dat oude graansoorten resistenter zijn ( en dus mjnder besttijdingsmiddelen nodig hebben) en minder glutengevoelig.

ellen f 2024-06-04 16:37:00
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.