Rustpunt Oldehove
We starten op een bijzondere plek in Oldehove, bij een molen, een mini-supermarkt en een rustpunt van Rustpunt.nu.
Waar vroeger een lokale supermarkt stond, is nu een dependance van de Coop uit Eenrum gevestigd, die volledig gerund wordt door vrijwilligers.
Janet Noordenbos en haar man hebben dit rustpunt zelf gerealiseerd. Ze bouwden het helemaal eigenhandig, met gebruik van oude deuren van de voormalige supermarkt.
De missie van Stichting Rustpunt: op bestaande erven, langs routestructuren in het buitengebied, laagdrempelige voorzieningen aanbrengen waar die ontbreken, en deze in stand houden.
Zie het korte filmpje op:
https://www.youtube.com/watch?v=3Og2KTf5_IA Meer info:
https://www.rustpunt.nu/mobile/ Op naar Grijpskerk
We liepen zo’n 10 kilometer richting Grijpskerk en kwamen onderweg langs het NAM-park.
Tussen 1997 en 2005 is het terrein rondom de NAM-locatie natuurlijk ingericht. Het doel was enerzijds om de locatie af te schermen van de omliggende dorpen, anderzijds om het goed in te passen in het landschap. Er is 50 hectare ingericht met inheems zaad, bloemrijk hooi, bosplantsoen, solitaire bomen en struikpartijen. In de afgelopen 30 jaar is er een gevarieerd park ontstaan met opgaand bos, rietlanden, vijvers, ruigten en graslanden.
Toevallig kwamen we onderweg ook de oprichter van De Bolster (BD-zaden) tegen. Ik kende hem nog uit de tijd dat ik werkte bij een groot zaadbedrijf (nu Syngenta) en daar ooit een poging deed om biologisch-dynamische zaadteelt op te nemen in hun programma. Dat bleek toen nog te ver van hun bed.
De Nieuwe Wierde – Resie Harts vertelt
In De Nieuwe Wierde zijn het MFC, de bibliotheek en de NNCZ gevestigd. Ook Stichting Kluften en Waarden en het Dorpsloket hebben hier onderdak.
Dankzij de samenwerking binnen dit multifunctioneel centrum kon De Nieuwe Wierde blijven bestaan. Het is een ontmoetingsplek voor inwoners van Grijpskerk en omgeving. Iedereen kan gebruik maken van de voorzieningen zoals het restaurant, de bibliotheek en diverse zalen.
Ook het verbinden van informele zorg (door mantelzorgers, vrijwilligers en dorpsgenoten) met professionele zorg krijgt hier op een sterke manier vorm. Samen blijken we meer te kunnen dan ieder voor zich.
Zie ook:
https://www.youtube.com/watch?v=aO5HYf3O9lc Eigendom van zorgvastgoed
De Nieuwe Wierde is inmiddels in handen van een Franse onderneming. Bij nader onderzoek vond ik dit:
"Berkley koopt zorgvastgoed in provincie Groningen. Het gaat om de zorgcomplexen De Blanckenborg (Blijham), De Wierde (Grijpskerk), Sint Jozef (Sappemeer), Borgerspark (Veendam), 't Vondelhuys (Winschoten) en Zorgcentrum Winkheem (Winsum)."
En verder:
"De sale-and-leaseback-transactie houdt in dat Clariane SE, een Franse zorginstelling en voormalig eigenaar van Berkley Care, haar Britse zorgportefeuille verkoopt aan Elevation Healthcare Properties."
Er wordt dus kennelijk in zorginstellingen gehandeld. Wie weet worden straks álle Groningse zorgcentra gewoon weer doorverkocht.
Wellicht is dit een mooie opdracht voor Nij Begun: hoe krijgen we dit soort eigendom weer terug in Groningse handen om daarmee het rendement terug te laten vloeien naar de gemeenschappen die zich zo inzetten.
Geschreven door Henry.kruier