Dag 28 - 18 mei Avelu Guise

Frankrijk, Maretz

Bezoek aan de historische en nog steeds levendige sociale onderneming Familistère in Guise Frankrijk.

Jean-Baptiste André Godin (1817-1888), grondlegger van de beroemde kachelfabriek en briljant industrieel, was ook een groot voorstander van sociale experimenten. Om praktisch bewijs te leveren van de voordelen van de harmonieuze samenleving die de filosoof Charles Fourier voorstelde , bouwde hij vanaf 1859 de Familistère of 'Palais social', uniek in de wereld, een utopische visie die werkelijkheid werd. De Familistère verschilde heel erg van de andere woningbouwprojecten voor arbeiders die door werkgevers werden aangeboden. In de Coöperatieve Vereniging van Kapitaal en Arbeid werden de arbeiders betrokken bij het management en de besluitvorming: zij werden de eigenaren van de fabriek en het 'Palais'. De arbeiderswoningen die naast de gieterij werden gebouwd en nog steeds in bedrijf waren, waren ontworpen om hen en hun gezinnen het "equivalent van rijkdom" te geven. Het 'Palais' bood verbazingwekkend comfortabele appartementen en vele andere voorzieningen: winkels, een wasserette, een zwembad, een tuin met loopbruggen, een crèche, scholen, een prachtig theater. Open ruimtes, frisse lucht, licht en overvloedig water maakten allemaal deel uit van deze architectonische ontwikkeling, ontworpen met de mens in gedachten. Voor als je een keer dit wilt bezoeken. Ik kan het zeer aanbevelen.

Voor info over Fourier zie: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Charles_Fourier
Met de gedachte van de hele Aarde als werelderfgoed ga ik in ieder geval hier nog verder naar kijken. Hij beschrijft onder andere een vorm van overleg en besluitvorming, die hierbij zou kunnen passen.


Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Al 4 weken volg ik de kruiwagen . Wat een veelheid aan mooie contacten !

Ruud Bakhuizen 2024-05-20 08:33:23

"Pass then through this little space of time conformably to nature, and end thy journey in content, Just as an olive falls off when it is ripe, blessing nature who produced it, and thanking the tree on which it grew." Marcus Aurelius schreef dit 1800 jaar geleden maar nog steeds actueel. Heb nog een mooie reis! Andre en Edith

André kaper 2024-05-20 10:21:12

De Familistère is inderdaad een prachtig project waar sinds 1859 tot op de dag van vandaag veel sociaal maatschappelijke en duurzame ideeën, die buiten de gebaande paden vallen, vorm worden gegeven. Alweer een mooie inspiratiebron!

Barthold van Hasselt 2024-05-23 20:19:16
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.