Dag 11: Millingen aan de Rijn - Venray

Nederland, Millingen

We starten de dag met een bezoek aan de Millingerwaard en de Ooijpolder. Sinds 1990 natuurontwikkeling gecombineerd met ruimte voor het water. Over zeer rustige fietspaden en stille weggetjes gaat het richting Berg en Dal.

Daar krijgen we wat klimmetjes over de beruchte zeven heuvelen. De eerste klim is de Duivelsberg, met 13% een behoorlijke kuitenbijter. Ook de Wylersberg mag er met 8% wel zijn. Daarna hebben we het ergste wel gehad, het klimmen is met 5-8% wel de moeite waard maar de klimmetjes zijn kort. Op nadrukkelijk verzoek van Gerdi nemen we wel de klimmeters op in de dagelijkse rubriek “Bluffen zonder blozen”. Op iets meer dan 25 km komen we in Groesbeek, we drinken koffie bij de bakker.

We blijven nog even licht omhoog fietsen tot aan een “grote waterscheiding”. “Groot” omdat ze het afvoergebied van twee grote rivieren van elkaar scheidt; de Waal en de Maas. Links stroomt al het water (via Duitsland) naar de Waal, rechts naar de Maas. De waterscheiding is het hoogste punt van de stuwwal.

Door naar Gennep, we kijken even naar het hotelletje waar we tijdens de Pieterpad-wandeling sliepen en doen er inkopen. Net voor het pontje bij Afferden vinden we een picknicktafel.

Direct na de oversteek komen we in de Maasheggen, onderdeel van een zeer oud landschap in de uiterwaarden. De heggen in dit gebied zijn eeuwenoud, dienen als perceelgrens en veekering. Maar ze hielpen/helpen ook om de zaak vruchtbaar te houden, na overstromingen remmen de heggen het rivierwater af waardoor het vruchtbare slib kan neer dalen.

Het laatste stukje gaat weer door het bos. We maken een praatje met een meneer die de kans om een praatje te maken met beide handen aangrijpt. In 10’ komt zijn hele levensloop voorbij. Diep in het bos staan we in ene vrij onverwacht bij de Willibrorduskapel. Later is het nog even gedoe om met de fietsen over een te smal bruggetje uit het het bos te komen. We overnachten in de bruidssuite van Hotel De Zwaan in Venray.

Nog twee dagen tot Maastricht!

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 4:40
 • afstand 70,8km
 • gemiddeld 15,2 km (veel tijd in het bos verspeeld)
 • max. 44,5 km
 • calorie 2553
 • pontjes 1
 • klimmeters speciaal voor Gerdi: 228 gestegen, 214 gedaald


Totaal
 • afstand 874,5 km
 • pontjes 7

Overig
 • weer 9
 • badkamer 9
 • bed 9

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Is die brug te smal of zijn jullie te 'breed'?

Jaap 2020-06-15 18:52:47

Zijn jullie op de Duivelsberg de Wylerheks nog tegengekomen? Hier speelt het verhaal zich af uit de bestseller van Thomas Olde Heuvelt. Maar jullie fietsen nog, dus het zal wel niet. Bel steeds mooiere foto’s en voor kantjes van Gerdie.

Eric Verstraaten van Beek 2020-06-15 20:44:54

😎😇

gerdi-en-hans.op.de.fiets 2020-06-15 21:41:33

Weer al een mooi verhaal om te lezen, en proficiat met het beklimmen van toch al behoorlijke hellingen, 13% is niet niks met een gewone fiets, en ook weeral prachtige foto's. Ik hoop dat het weer niet te slecht gaat worden de komende dagen. Grt Leon en Marie-Jeanne.

Crijns Leon 2020-06-16 07:04:13
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.