Pfunds - Glurns

Oostenrijk, Pfunds

We staan bijtijds op om zoveel mogelijk de ochtendkoelte te benutten. Vandaag doen we namelijk de klim naar de Resschenpas. Eerst 12 km variërend van 1% tot 5% tot de voet van de pas. De echte klim begint met 6 km tegen gemiddeld 7% met 11 genummerde haarspeldbochten. Op de Norbertshöhe (een soort van “voorpas” op ruim 1.400m) volgt eerst een korte afdaling naar Nauders. Vandaar gaat het nog eens 6 km van gemiddeld 3% met een paar kuitenbijtertjes van 8/9% omhoog tot aan de echte pas. Deelnemers aan de Tour of de Giro lachen erom, voor ons als gewone stervelingen is het de Koninginnenrit vandaag!

Als we wegfietsen zwaaien Dirk en Ditty ons van hun balkon uit. We fietsen door het grensgebied Oostenrijk/Zwitserland en volgen de Inn nog steeds. Op zijn tijd een stop om rond te kijken of om een fotootje te maken hoort er uiteraard bij. Precies bij de Zwitserse grenspost (waar de klim naar de pas begint) worden we door hen al ingehaald. Samen met een mevrouw die onderweg bij ze is aangehaakt, fietsen ze in rap tempo de pas op. We zullen ze verder deze vakantie niet meer zien.

De bochtennummering helpt wel bij het omhooggaan. In ieder geval bij het aftellen. Het geheim om boven te komen is simpel. Niet forceren, eigen tempo rijden, geregeld afstappen om de benen rust te geven, vocht aanvullen en accepteren dat het even duurt. Bij een van de stops maken we nog een praatje met een Venetië-ganger. De man reist alleen en hij rijdt meestal 100+ met een uitschieter van 170 km op een dag 😱. Wat zijn wij met onze 80-90 km per dag dan een prutsers 😎.

In de driehoek van de bochten 3-2-1 horen we koeienbellen klingelen. Vlot daarna passeren we de Norbertshöhe. We zijn dan tweeëneenhalf uur onderweg voor 18 km. Koffie met koek in Nauders. De vlakte met bloemenweitjes is door de harde wind die boven waait ook nog wel een dingetje. Maar met veel gezucht, gesteun en doorzetten komen we bij de doorsteek. We zijn de Alpen over en in Italië!

Boven kunnen we kiezen hoe we door gaan. Links van het stuwmeer over de vlakke weg met veel verkeer, of rechts over een sterk stijgend en dalend fietspad zonder verkeer. We kiezen voor het laatste. De Resschenpas werd al door de Romeinen gebruikt. De weg heette Via Augusta Claudia. Het fietspad is al meer dan 2000 jaar oud en is een oude weg voor ezelkaravanen met handelswaar. Een machtig gevoel. [Het kan ook zijn dat het fietspad recent met Europese subsidie is aangelegd maar we hebben een beter gevoel bij de variant van ezeldrijvers 😇.]

Na nog een tiental kilometers doorpezen met klimmetjes en afdalingen begint de lange, lange afdaling langs de Adige. Wij beperken het vandaag tot Glurns. Een middeleeuws stadje met stadsmuren en een poort.

Morgen een lange rit naar Auer.

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 4:35
 • afstand 50,0 km
 • gemiddeld 11,4 km
 • max. 53,7 km
 • calorie 2734
 • stijging 811 m
 • daling 852 m

Totaal
 • afstand 1120,4 km
 • stijging 6168 m

Overig
 • hoogste 1515
 • badkamer 5
 • % 15

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Potverdrie, dat doen jullie snel, zo naar Italië. Dan wordt het een makkie naar Rome, toch? Zijn jullie niet door Lichtenstein gekomen? En Vaduz? Dat kun je haast niet missen als je van Ostenrijk naar Zwitserland oversteekt? Prachtig oud cultureel landschap en leuk weer al die foto’s. Leven de fietsen nog? En de billen? Lekker door weer morgen?

Eric 2018-06-08 20:23:28

Hee Eric, voor de oversteek van Liechtenstein naar Sankt Moritz moet je de Rijn volgen. En dan kom je na de afdaling bij het Comomeer uit. Dat hebben we een jaar of wat terug gedaan bij een Romereis door Toscane. Wij volgden nu de Inn en bij deze oversteek kom je (over een goede 100km) bij het Gardameer. Groeten uit Süd-Tirol!

gerdi-en-hans.op.de.fiets 2018-06-08 21:22:51

Ezelpad? Daar heb ik een beeld bij 😁😁😁! Wij vinden het stoer hoor. Trouwens heb je gedacht schrijver te worden gaat je goed af.

Fred 2018-06-12 18:29:13
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.