Savignano sul Rubicone - Badia Tedalda

Italië, Savignano Sul Rubicone

FOTO’S TOEGEVOEGD

We zitten al om 7 uur in de ontbijtzaal. Vandaag beginnen we aan de klim van 75 km naar de hoogste Apennijnen-pas van deze reis. De Valico di Viamággio op 983 m. Vandaag willen we naar Badia Tedalda. Dat ligt grofweg 65 km weg op een hoogte van 700 m. De startplaats ligt op nog geen 50 m dus we hebben wat te doen vandaag!

Half acht fietsen we weg door Savignano. Natuurlijk maken we nog even tijd voor een paar foto’s. In het centrum is nog een bruggetje over de Rubicon en daar hebben ze de boel wat aangekleed voor de foto. Hier geen greppel maar een pakweg 2 meter breed stroompje van 7 cm diep. Uiteraard staat er een beeld van Julius Caesar naast. Vervolgens beginnen we aan de rit van vandaag.

We laten de Rubicon achter ons en passeren het schilderachtige dorpje/stadje Santarcángelo di Romagna. Helaas te vroeg voor koffie. Vlak daarna begint de lange rit langs de Fiume de Marécchia. We volgen het stroomgebied van deze rivier tot aan de pas. De eerste 10 km gaan over onverhard pad in 4 kwaliteiten. Slecht, matig, redelijk en goed zijn evenredig verdeeld. Het pad zelf loopt mooi door een natuurgebied. Door de verschillende kwaliteiten van het onverhard is het wel zaak een evenwicht te vinden tussen veiligheid en omgeving. Maar het is een gigantisch mooi stuk. Bocht na bocht veranderen de uitzichten op de Apennijnen.

In de verte zien we hoog op de rotsen het dwergstaatje San Marino liggen.

Na 2 uur fietsen en 20 km drinken we koffie in Ponte Verúcchio. De oude mannen op het terras zijn zeer nieuwsgierig naar de riemaandrijving van de fietsen. Onderling worden met veelbetekenende blikken druk meningen uitgewisseld. Helaas lukt het om voor ons onduidelijke redenen niet om er een praatje met ze over te maken.

Het eerste stuk onverhard was in combinatie met de constante stijging en de oplopende temperaturen eerlijk gezegd toch wel zwaar. Daarom maken we voor het tweede deel maar wat meer gebruik van het asfaltalternatief. Het is zaterdag, de drukte op de weg valt alles mee. In Novaféltria vinden we voor de koffie een lekker plekje in de schaduw op het terras van een of andere yuppenbar.

Daarna worden de percentages wat steviger en het wordt stiller op de weg. Puffend en zwetend komen we rond lunchtijd aan in Ponte Messa waar de lokale camping een prima restaurantje heeft. We zijn ruim 45 km op pad en inmiddels 350 m gestegen. Behalve de lunch slaan we hier ook ruim water in voor het middagstuk. We moeten nog 20 km fietsen en 300 m omhoog.

Hoe hoger we komen, hoe mooier de vergezichten worden. Het is het grensgebied van Toscane en Emilia Romagna. Geregeld wisselen we van provincie. De Marécchia steken we meerdere keren over. De rivier staat in de zomerstand, het brede grindbed laat zien dat er in ander seizoenen aanzienlijk meer water doorheen gaat. De weg wordt steiler, de klimmen langer. De temperatuur loopt de laatste kilometers nog op tot boven de 30C. Als we statistieken nakijken blijkt dat we vandaag de meeste klimmeters hebben van de hele reis. Meer dus dan bij de Alpenpassen!

Bezweet stoppen we voor de Albergo Nido d’Aquila. En ja. Met ons brugklas-italiaans komen we erachter dat een kamer inclusief ontbijt 50 euri kost. De fietsen mogen in een soort van serre staan en de kamer is heerlijk koel. Keerzijde: de afstandsbediening van de tv is zoek [hij staat op radiokanaal 269 dus we kunnen geen WK kijken], in de douche ontbreekt de douchekop [maar we hebben Gerdi gewoon met de slang schoongespoten 😍], er is geen internet. Alles bij elkaar genomen zijn wij best tevreden over de prijs van de kamer.

Morgenochtend doen we als eerste nog tijdens de ochtendkoelte het laatste (en zwaarste) stuk naar de pas.

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 5:05
 • afstand 67,7 km
 • gemiddeld 13,3 km
 • max. 39,1 km
 • calorie 3123
 • stijging 822 m
 • daling 177 m

Totaal
 • afstand 1712,8 km
 • stijging 7757 m

Overig
 • hoogste 700
 • badkamer 3
 • % 12

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Kolere moet in mijn geheugen graven maar heb al moeite met de Brienenoord chopeau zouden de yuppen zeggen. Ben zeer onder de indruk van jullie mogelijkheden zeg maar gerust conditie alles met elkaar meer dan 13km/u super. Oh ha de volgende keer neem ik aan dat Gerdi aan de beurt is om jouw onder handen te nemen held!

Fred 2018-06-17 11:20:17

Hé, geen foto's. Dat valt op als je er aan verslaafd....ahum, gewend begint te raken. Mooi verhaal weer....snel in Rome zó......

Eric 2018-06-17 14:22:55

Hé, nu ineens wel. Zal wel aan mijn apparatuur liggen

Eric 2018-06-17 22:22:30

Nou Eric, je moet wel lezen natuurlijk. Gisteren stond er boven: GEEN INTERNET - DAAROM ALLEEN VERSLAG - GEEN FOTO’S. Gisteren met de telefoon alleen tekst geüpload, dat is zo gepiept. Vandaag hebben we wel weer internet. Nu staat er boven: FOTO’S TOEGEVOEGD. Het is niks dat bejaarden het lezen maar het blijft wel gedoe 😎.

gerdi-en-hans.op.de.fiets 2018-06-17 22:47:09
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.