Dag 5: Bettembourg - Landonvilliers

Luxemburg, Bettembourg

We vertrekken vroeg bij de mevrouw van de Airbnb. Vreemd genoeg zien we helemaal niemand meer; het huis is leeg en stil. Eerste stop is de bakker om de hoek voor ontbijt! We kopen een paar croissants die we bij een flinke kop cappuccino oppeuzelen.

Dan gaan we richting Frankrijk! De ochtendkoelte en de bewolking verdwijnen vlot, we nemen even tijd voor zonnebrandspray. Met 10 km passeren we de grens en fietsen door de heuvels van Lotharingen. We passeren rechts de kerncentrale van Cattenom, de 4 koeltorens zie je niet zo gauw over het hoofd. Gelijktijdig zien we links een reetje over een weiland rennen. Een kraai maakt hoog in de lucht ruzie met een buizerd en een eindje verderop onderzoekt een groepje roeken of er wat eetbaars te vinden is. Groter kan de tegenstelling bijna niet zijn.

Het heuvelland fietst lekker door. De percentages van de heuvels zijn goed te doen. Na een kilometer of 30 maken we nog een praatje met twee Limburgse fietsers die dezelfde route volgen. Met de toevoeging dat hun eindpunt de Camargue is.

De natuur is mooi afwisselend en landelijk. De route golft tussen de twee- en driehonderd meter op en neer. Noord-Frankrijk is steeds dunner bevolkt, hierdoor zijn er veel winkels in de loop der tijd gesloten. Op veel plekken zie je als alternatief broodautomatieken verschijnen. We proberen een croissant šŸ¤¢, de conclusie is dat ze bij de ‘boulanger’ aanzienlijk beter smaken! In een van de weinige winkeltjes onderweg doen we boodschappen. Op 40 km lunchen we bij de kerk van Luttange.

Het is een kort dagje vandaag. Met veel puzzelen hebben we op 65 km een chambre d’hôte gevonden. Voor het mooi eigenlijk 10 tot 20 km te weinig. Maar het alternatief was tot over de honderd kilometer doorfietsen. Dat is dan weer net teveel.

We eten mee met de familie (table d’hôte). Dat mee-eten is overigens een formele eis. In de praktijk word je altijd netjes ‘bediend’ en eet je apart. Zo ook hier. We zitten met Engelsen en Duitsers aan tafel. De eigenaren zijn Frans en de gesprekken worden in een mix van deze drie talen gevoerd. Een heel gezellig etentje alles bij elkaar.

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 4:19
 • afstand 64,6 km
 • gemiddeld 14,9 km
 • max. 45,5 km
 • calorie 2889
 • stijging 530 m
 • daling 594 m

Totaal
 • afstand 359,5 km
 • stijging 2.739 m

Overig
 • hoogste 295
 • badkamer 9-
 • % 7

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Blijft leuk lezen. Mooi die papavers. Werd er geen klein Vincentje of August wakker in jullie? Hebben ze trouwens Spelt brood? Lekker fietsen weer. Hier nogal nat...

Eric 2019-06-13 21:47:14
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.