Dag 15: Romans-sur-Isère - Charols

Frankrijk, Romans sur Isere

De Koninginnerit!


We rijden Romans sur Isère uit met wat hindernissen. Afgelopen zaterdag is er hier zeer extreem weer geweest. Denk dan aan hagelstenen als tennisballen in extreme hoeveelheden. Een vijfde van de huizen heeft nog schade. We zijn 8.30 uur vertrokken, bij een stadje als dit zit je dan gelijk in de ochtendspits.

Na een kilometer of vijf belanden we in de rust van het platteland. We komen langs de eerste lavendelvelden, ook worden we enthousiast toegezwaaid door een schoolklasje. Links van ons zien we bergruggen van minsten 1.000 meter, volgens de fietsgids zijn het de toppen van Vercors. Wij blijven lager vandaag.

Vanmiddag staat er een redelijke klim op het programma, voor de ochtend kiezen we daarom voor de vlakke variant over het stadje Upie. We moeten dan nog wel een waterscheiding over. Dat is de Col des Deux Serres, met 234 meter fietsen we er redelijk simpel overheen. In de afdaling richting Crest hebben we de eerste pech deze reis. De remblokken van Hans’ fiets zijn eerder opgesleten dan verwacht. Gelukkig hebben we een vervangingsset meegenomen. In 20’ is de boel vervangen en kunnen we op weg.

We lunchen een keer in een restaurantje in plaats van picknicken voor de verandering. De serveerster vult gratis onze bidons met ijskoud tapwater. Daarna gaan we richting middagklim. We steken de Drôme over en komen op een weggetje uit dat <het kan niet anders> speciaal is aangelegd voor vakantiefietsers. De weg loopt door het bos van Lauzun en over de top door het woud van Saou. Sporadisch komt er een auto langs en het aantal motorfietsen blijft beperkt tot een groepje bejaarde bikers.

De klim van 7 km is een van de mooiste stukken die we ooit hebben gefietst. Halverwege stoppen we nog even bij een lavendelveld. We zijn zo vrij illegaal wat toppen te plukken en ze met hun heerlijke geur in de fietstassen te doen. Op 400 meter hoogte komen we bij de Pas de Lauzun. Daarna stijgen we nog 100 meter door naar de Col du Pas de Lauzun. Met geen pen te beschrijven. Dat je zo’n gebied op je fiets mag doorkruisen. Woorden schieten tekort.

Daarna volgt een lange afdaling (beloning voor de klim) naar Saou en onze eindbestemming Charols. In Saou kunnen we de verleiding van een terras niet weerstaan. In Charols belanden we wederom in zo’n geweldig dorpshotel. We eten slakken als voorgerecht, ravioles als streekgerecht en stappen daarna met een gelukzalig gevoel in bed.

Nog een goede 300 km naar de eindbestemming. De Middellandse Zee vlakbij Narbonne!

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 5:21
 • afstand 75,9 km
 • gemiddeld 14,2 km
 • max. 36,1 km
 • calorie 3267
 • stijging 652 m
 • daling 594 m

Totaal
 • afstand 1.097,1 km
 • stijging 9.014 m

Overig
 • hoogste 504
 • badkamer 9-
 • % 8

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Prachtige omgeving en zo te zien heerlijk weer om te fietsen. Het meeste klimmen zit er nu zeker op en begint de afdaling naar zee. Stiekem een beetje jaloers op jullie.

Leen en ika 2019-06-22 08:55:32

Bestond er maar geur appjes😏

Sonja 2019-06-22 08:58:03

Mooie omgeving maar om dat zo ver voor te fietsen! Heeft Hans teveel in de remmen geknepen de oude man, bijna zo oud als de bikers 🤣🤣. En weer een rustiek onderkomen maar goed als de bedden maar goed zijn.

Fred 2019-06-22 19:54:21

Mooie plaatjes en deze keer een hoeveelheid macro's. Waar leidt dit toe over enkele jaren komen jullie in het NPO sportprogramma of op z'n minst in "Ik vertrek" of een retrospectief van "de lens" van zender "Ons". Jullie overtreffen de stoutste dromen (niet naast je wielen gaan rijden hoor)....

Eric 2019-06-22 21:55:38
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.