Badia Tedalda - Umbertide

Italië, Badia Tedalda

Voor het ontbijt kunnen we kiezen tussen een chocoladecroissant of een met jam. Een cappuccino erbij en we kunnen op pad. Nog 8 km en 285 m hoogteverschil is tot de pas. Het is rustig op de weg. Alles bij elkaar hebben we er een uur voor nodig om de hoogste top (die wij doen dan) in de Apennijnen te passeren. Uiteraard gaan we met het bordje op de foto! Zelf vinden we het een wereldprestatie: zo’n klim op een croissantje en een kop koffie! Tot de pas hebben we 284 m geklommen vandaag, samen met de 822 m van gisteren komen uit op 1106 klimmeters 😓. Flink hoger dan beide Alpenpassen, hadden we (ondanks de waarschuwingen van Reitsma) niet verwacht.

In de afdaling van 17 km naar Sansepolcro hebben we riant uitzicht op de vallei van de Tiber. Om deze tijd zijn er ook groepjes wielrenners op pad die de pas van de zuidzijde omhoog fietsen. We begroeten elkaar luidkeels met het in deze streek gebruikelijke ‘salvè’! Wij kennen die kreet vooral van het lied ‘Salve Regina’ van Gerard van Maasakkers over de processie van Valkenswaard naar Handel [is de processie niet toevallig deze zaterdag?], maar hier is hij dus algemeen gebruik.

In Sansepolcro nemen we bij de koffie toch maar een aanvulling op het ontbijt. Met behulp van de Garmin vinden we in de stegen van het stadje weer vlot de route terug. We zetten de gang erin richting Citta di Castello (47 km). We lunchen in een kleinschalige trattoria met een grootschalige kaart. We gaan voor de ravioli, bij ons blikvoer en nauwelijks weg te krijgen. Hier vers gemaakt met verschillende vullingen. We slaan voldoende koud water in voor het middagdeel en gaan op pad.

Binnen een paar kilometer staat er twee carabinieri te zwaaien, automobilisten worden teruggestuurd. Er is verderop een ongeluk gebeurd, als wij beloven ‘piano, piano’ te fietsen mogen we door. Een paar honderd meter verder zitten twee auto’s flink in elkaar gevouwen. De gewonden zijn gelukkig al naar het ziekenhuis als wij langsrijden.

In Trestina hebben we onszelf nog een stopje met frisdrank beloofd. En ja hoor. Zondag feestdag hebben wij vorige weken ontdekt. In Trestina is er een soort van beachvolleybaltoernooi en iets van een jaarmarkt gaande. Op de jaarmarkt kun je een kanon afschieten, we kunnen zonder problemen doorfietsen.

De temperatuur loopt op tot rond de 35C. Al te veel last hebben we er niet van. Volgens Reitsma zitten we totaal 18 km van het middagdeel op drukke weg. Nou, dat valt reuze mee. We kunnen gewoon naast elkaar rijden, sporadisch komt er een auto langs. Alle tijd dus om goed de prachtige omgeving in ons op te nemen. Een lekker windje zorgt dat het best een aangenaam ritje is.

Voor het eerst komt Rome op de borden. Wij hebben becijferd dat we de komende 4 dagen nog 240 km moeten overbruggen.

BLUFFEN ZONDER BLOZEN
 • tijd 4:23
 • afstand 71,3 km
 • gemiddeld 16,2 km
 • max. 41,9 km
 • calorie 3073
 • stijging 447 m
 • daling 879 m

Totaal
 • afstand 1784,1 km
 • stijging 8204 m

Overig
 • hoogste 983
 • badkamer 7
 • % 10

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Jeetje 285mtr de hoogte in in maar 8km aardige uitdaging. Blij dat jongeren kraampje heb gehuurd lekker zeg geen mens te zien. Plaatjes blijven mooi maar met jullie info mbt de temperatuur is elke dag weer een uitdaging. Maar goed nog 4 dagen dat zal best lukken als er niets geks gebeurd. 🤓🤓

Fred 2018-06-17 20:06:01

Ha Fred, gewoon zo vroeg mogelijk weg om de ochtendkoelte te benutten. En ‘s middags niet te veel willen, dus korte afstanden, veel pauzeren en vooral véél drinken. Bij voorkeur echt koud om de warmte uit het lijf te krijgen. En tenslotte elkaar goed in de gaten houden voor als het onverhoopt toch misgaat. We gaan uit van nog twee pittige dagen maar de dagafstanden zijn beperkt tot max 65 km. Dat scheelt ook flink.

gerdi-en-hans.op.de.fiets 2018-06-17 22:55:21

Zo nu hebben we ook eens dat machientje gezien waar je al die data vandaan trekt. Moet je me ook maar eens uitleggen (interessant).

Eric 2018-06-22 12:49:19

En ik vergeet die klim/hangduiven...geweldig. Hoe verzinnen ze het.....Tja, de vogelspotter himself natuurlijk!

Eric 2018-06-22 12:50:45
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.